用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙vs St. Joseph
go

喇沙vs St. Joseph

幫朋友問, 請問你們會prefer邊間? & 邊間會難入啲? 及兩間分別的requirements又係點呀? Thanks!

原帖由 wynma 於 09-11-11 03:18 發表
幫朋友問, 請問你們會prefer邊間? & 邊間會難入啲? 及兩間分別的requirements又係點呀? Thanks!

兩間係同屬喇沙會, 都係有直屬小學, 應該差唔多, 一間喺香港, 一間喺九龍, 如果你兩間都鍾意, 你可以睇吓自己住香港定九龍而決定。

兩間學校同一集團, 都咁難入, 成績好加課外活動勁(最好運動)先好諗, 兩間報晒, 任何一間收都要慶祝.

原帖由 wynma 於 09-11-11 03:18 發表

唔該晒你地呀! 咁邊間學生的品行好啲呀? Thanks!

還有LS 係中文小學, ST.JOSEPH 係英文小學.

好似ST. JOSEPH品行好D.

原帖由 wynma 於 09-11-27 19:26 發表
唔該晒你地呀! 咁邊間學生的品行好啲呀? Thanks!

聽講都係St. Jo的品行好D, 但LS 雖然唔係英小, 但英文很勁, 好似比 St. Jo還要好, 是嗎?

原帖由 mamimummy 於 09-11-28 00:52 發表
還有LS 係中文小學, ST.JOSEPH 係英文小學.

好似ST. JOSEPH品行好D.

原帖由 BillyM 於 09-11-11 23:19 發表
兩間學校同一集團, 都咁難入, 成績好加課外活動勁(最好運動)先好諗, 兩間報晒, 任何一間收都要慶祝.

ST. JOSEPH 好似唔難入喎 ! 網上好多人今年都入到喎 ! 另外想問吓, 如果讀St. Joseph小學, 但唔入 ST. Joseph中學, 咁可以入邊間中學呢 ?

could be HK Wah Yan

請問可否提供LS面試模式及是否所有報名的都可以面試?

原帖由 peelychu 於 10-1-18 11:24 發表
請問可否提供LS面試模式及是否所有報名的都可以面試?

我個仔舊年去ls 面試, 可看看我以前嘅post/回覆.

有遞表都有得見, 我記得我喺deadline前交表, ls已經喺deadline(19/1/2009)前開始面試。

今年唔知係咪一樣, 不過比較前年同舊年嘅情況, 全部都有得見, 只係面見形式有所不同, 我諗今年應該同舊年差不多, 你可以打去校務處問吓, 啲職員幾有禮貌。

如想再詳細知道, 可pm畀我。

兩間都係 De La Salle Brothers嘅學校, 這和一般老牌名校一樣,已發展成一個成熟嘅教育平台, 自已將來成績係點都靠自已耕耘, 自已醒覺地温習, 着重個人的紀律(堅持執行温習/作息時間表, 自發地找額外課本資料, 聯同其他同學互相以Q & A 形式温習, 由其公開試或Mock 之前。

兩間學校都有成績好及差嘅學生, 差在邊款先係自已, 當年自已D同班同學, 讀緊 F.5 已經拿着本 functional Approach (F.6 嘅書)嚟上堂睇, 根本當 阿 Sir 廢嘅 !  咁! 當然, 阿Sir 真係幾廢, 跟本書嚟比我哋聽就算。

江山代有材人出, 各領風騷數十年, 入到兩間其中一間已經係福份, 是否材人就靠自己喇!

ricetaster,

你說得很有道理!

問題是媽咪很想個仔入(想個仔生性), 但不知個仔幾時可以做到?

Maisie

原帖由 ricetaster 於 10-1-19 09:01 發表
兩間都係 De La Salle Brothers嘅學校, 這和一般老牌名校一樣,已發展成一個成熟嘅教育平台, 自已將來成績係點都靠自已耕耘, 自已醒覺地温習, 着重個人的紀律(堅持執行温習/作息時間表, 自發地找額外課本資料, 聯同其 ...

盡人事, 安天命。

可能有D時候, 小朋友跌親吓先知發奮, 父母只有盡能力使自已子女如唔好跌倒再起番身時都已無chance,咁可以叫做盡咗責任, 太呵護佢地, 有可能會有齊80後青年的缺點。

原帖由 Maisie 於 10-1-19 12:11 發表
ricetaster,

你說得很有道理!

問題是媽咪很想個仔入(想個仔生性), 但不知個仔幾時可以做到?

Maisie

Thank you !

我會的 :盡人事, 安天命。

原帖由 ricetaster 於 10-1-19 13:58 發表
盡人事, 安天命。

可能有D時候, 小朋友跌親吓先知發奮, 父母只有盡能力使自已子女如唔好跌倒再起番身時都已無chance,咁可以叫做盡咗責任, 太呵護佢地, 有可能會有齊80後青年的缺點。

...