用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 分享有效的認字方法
go

雖然小朋友是就讀s位, 但其實課程也跟正常幼稚園進度一樣...現在2歲10個月, 開始教認字

我自己除了在家實際將字與實物聯繫, 亦會elaborate一下物件的用途. 如: 門, 可以"開", "閂", 如果門閂了, 要敲門, 別人才會開給你...

另外, 我都幾搞笑0地攞一塊細的磁粉畫板出街...當即場介紹一些物件時, 會簡單寫其生字在板給小朋友看...雖然有點異相, 不過唔理得咁多, 最緊要係小朋友有0既學習為大前題

還有, 坊間一些接龍遊戲,可把改裝成將字與圖貼在一起, 好讓小朋友認字同時有圖畫作即時聯想

除了我自己想這個方法, 家長們有沒有其他好的建議可作分享/參考?

謝謝!!

回覆 1# conconma 的文章

好想問你間中心係邊間s位?

回覆 1# Reiki 的文章

message deleted...

do u know cheow sir, he teach the gym in that centre.

回覆 1# rvp 的文章

sorrr...i dont know him(cheow sir), in which centre??

回覆 4# Reiki 的文章

其實媽媽請你明白s位的課程其實不是跟正常幼稚園差很遠, 他們是因應每個小朋友的能力分組, 給予適當的功課

據我所知, 我囝囝學校有些學生能力是很高的, 他們每早可閱讀兩篇報章, 懂得看時間表 (如: 10:00-10:30 大肌肉課), 英文有些也很了得...但可能因為自閉的症狀比較明顯, 所以仍然要留在s位去改善

自閉症的嚴重性跟智商是不掛鉤的, 有些高功能自閉, 但可能比較嚴重...

回覆 1# conconma 的文章

我當然明白,我仔今年入學,當初我都係聽到s位可以按照孩子的程度,給予適合的學習程度,在入學前社工家訪都係咁講,我好安心,但結果唔係。因為個主任好唔建議認字, 但核心問題唔係認唔認字,係整體程度過低,有些舊生反映多次,都不得要領,十分失望。10月和11月學的顏色都係黃、紅,我個仔未入學時連紫色、粉紅色都識講............我地果間仲話口啤好添!而家要走,遲d再講。

回覆 1# Reiki 的文章

其實我仔仔個組都有呢個問題, 顏色, 形狀, 交通工具, 食物, 大小, 長短都多佢未入學都巳經教識佢...不過, 宜家學校仲教緊, 但老師個別訓練, 當佢發現小朋友原來巳經識, 之後佢向主任開會提議轉組

所以仔仔轉組后學0既0野係深0左...

而且佢0地好似每半年會review一次小朋友進度

不過你話中心主任唔主張認字, 咁就真係有保留, 因為識字係閱讀0既基礎

回覆 8# conconma 的文章

其實課程深淺反而是次要,較重要是了解及處理自閉兒和正常同齡兒童從學習/分析/理解/思考/判斷/應變及社交能力的差距。

以2~3歲的課程衹是較單向性學習,較難了解當中差異。依家中小學既教學模式着重思考和分析,以互動(包括老師/學生之間和學生/學生之間),當中需要較強的社交和表達能力,也較多個人思考、創作及人際間的協調,比上一代傳統教學是更困難的。

我識有D自閉青年人,佢地同我講,在中學階段佢地作篇文要一個月,正常同齡學生衹需個半小時完成。現實係,隨着年齡長大,同正常的差距就越明顯,雖說或有資優的自閉兒,但對現今要求較全面的教學模式是難度有所提高。

回覆 1# rpang001 的文章

message deleted...

reiki, can u tell me which S centre?
i hope its not heep hong
原帖由 Reiki 於 09-11-11 09:39 發表
我當然明白,我仔今年入學,當初我都係聽到s位可以按照孩子的程度,給予適合的學習程度,在入學前社工家訪都係咁講,我好安心,但結果唔係。因為個主任好唔建議認字, 但核心問題唔係認唔認字,係整體程度過低,有些舊生反映 ...

大家都係協康,點解分別咁大? 我指中心的處事方法。我係冒名跨區選這間的!我唔介意最初評估唔準,分的組別低咗,(主任都話interview時間短,分的組未必最適合,  不過評估雙周後都會調,但我個仔冇) 最近家訪時,我問係咪半年後會調組,我係聽社工講過,但當我親口問主任時,佢話:「唔會,要有位先得架,冇人出邊度有位入。」即係起碼要等一年。

之後老師係咁講我個仔有咩唔得、唔識的地方,以表示他的能力唔得。因為不久前老師要了爸媽和家居的相, 我在家訪時反映呢d之前已識了,如我給她爸媽的相都是早於一年多前(歲幾)初發現他的問題時,個特殊幼兒導師叫我影的,那時都認到。但老師話:佢係認得你們,不過我問佢:「你係屋企同邊個一齊?佢就唔識。」我真係冇咁樣同佢咁講,我在想要咁樣講?我同另一個媽咪講,佢話呢句野,連大人都要諗一諗問乜......我個仔只係剛剛3歲,入去時都係2歲多....

仲有,想問吓你地睇完要簽果份訓練目標有冇copy,我地copy要$5一張,有成十幾頁紙,果份寫明係協約,應該一式2份,有咩理由要咁貴用錢買?

http://www.happyfamilynet.com/baby/

http://www.brillkids.com/

用電腦係好方便同快靚正, 又環保. 不過唔好睇太耐, 陪佢一同睇, power point自製都得.
我係電腦教完, 再會用手寫, 字咭, 圖咭, 實物等去加深概念. 佢地強勁記憶力真係好快學識.

原帖由 conconma 於 09-11-10 14:40 發表
雖然小朋友是就讀s位, 但其實課程也跟正常幼稚園進度一樣...現在2歲10個月, 開始教認字

我自己除了在家實際將字與實物聯繫, 亦會elaborate一下物件的用途. 如: 門, 可以"開", "閂", 如果門閂了, 要敲門, 別人才會開 ...
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

你好,
這個網站有一些不錯的認字遊戲.
http://www.dragonwise.hku.hk/dragon2/

例如在 "形聲字演示" 中, 如你選取 '媽' 字, 用mouse 指向 '女'字旁, 個女字會變成一個女子圖像, 指向 '馬'字邊旁, 電腦會讀出'馬'音, 示意這是聲旁, 與'媽'音有關連. (http://www.dragonwise.hku.hk/dragon2/schools/archives/ys2.php)

還有 "筆順練習" ,  需要將mouse 指向每一畫的起筆點, 如方向或筆順錯了, 電腦會顯示正確筆畫, 完成後會有個吸印獎勵, 大部份小朋友都覺得很有趣
極力推介, 因為其實教小朋友筆順有些難, 他們大都不明白為甚麼要跟筆順, 不斷提點又會令小朋友覺得挫敗, 寫字練習又很沉悶, 這個遊戲很不錯
http://www.dragonwise.hku.hk/dragon2/schools/archives/stroke.php

kathy

回覆 1# Kathywoo_ST 的文章

你所介紹的網站真的很好...

Kathy_Wu ST

The wedsite you recommended is great. Do you have some recommendations for learning English and Maths?

Thanks.
原帖由 conconma 於 09-11-22 16:06 發表
你所介紹的網站真的很好...