用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生, 創價, 靈糧堂, York, 比你地會讀邊間呀 ...
go

民生, 創價, 靈糧堂, York, 比你地會讀邊間呀

民生, 創價, 靈糧堂, York, 比你地會讀邊間呀 ! 唔比較學費, 只論學校質素.  唔該 !

of course 民生,york 似補習社多過學校!
原帖由 gigi812 於 09-11-9 12:13 發表
民生, 創價, 靈糧堂, York, 比你地會讀邊間呀 ! 唔比較學費, 只論學校質素.  唔該 !

Why?  Because it has primary and secondary?  As I know Mang Seng is very traditional school.  創價 is quite new and students' discipline is very good. York students' English is good especially start from this year, they change a new program to teach.

如果係九龍城靈糧堂就一定一定唔會揀!

agree! agree!

原帖由 winglink 於 09-11-9 16:57 發表

我只知民生有一條龍, 所以好多人讀, 但係唔係優質一條龍呢 ? 創價我一d認識都沒有, 佢考小學有無優勢呢 ?

原帖由 rayrayBB 於 09-11-9 16:34 發表
Why?  Because it has primary and secondary?  As I know Mang Seng is very traditional school.  創價 is quite new and students' discipline is very good. York students' English is good especially start f ...

原帖由 winglink 於 09-11-9 16:57 發表
原帖由 HumptiDumpti 於 09-11-9 17:03 發表
agree! agree!

why 呀? 好似有4千幾人apply woo

民生..But I did not apply....

原帖由 mimimomo6 於 09-11-9 17:22 發表

why 呀? 好似有4千幾人apply woo

你係咪聽錯啊, 我聽到既只是千封信而已~~~~~~~~~同埋我都覺得呢間學校麻麻地..... 我只是有個感覺, 個日interview  好迫!!!

agree....interview 完個感覺麻麻地!

原帖由 曦曦mummy 於 09-11-9 18:42 發表

你係咪聽錯啊, 我聽到既只是千封信而已~~~~~~~~~同埋我都覺得呢間學校麻麻地..... 我只是有個感覺, 個日interview  好迫!!!
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

yeah, heard the same, it's about 1000+ applications.

but anyway, feeling from last week's interview s not good, so crowded, so stuffed, the interview was a test on both us, parents, and the kid's tolerance to pressure!! 1個鐘有多, 一拎轉面就係人, 真係迫到覺得有壓力.

原帖由 曦曦mummy 於 09-11-9 18:42 發表

比我都唔選九龍城靈糧堂,上次去IN又迫人又混亂, 感覺上唔係好well organise 咁, 學校又舊....

點解????? 好差嗎? 但都好多人推介WO, 有成千幾人IN, 我都IN了...

原帖由 winglink 於 09-11-9 04:57 PM 發表

當然是民生書院啦!它歷史悠久,校風純樸,而且中學是英中Band 1 school,民生出了很多名人,前港大校長黃麗松部都是民生畢業生呢!
原帖由 gigi812 於 09-11-9 12:13 發表

民生 kindergardan and primary school is private school, but secondary school is subsidised it should not be one-dragon.

[size=large]Ryan 9月13日出世

我女兒現於九龍靈糧堂讀全日PN, 返學十分開心! 回想當日學校面試的場面,確實有改善的空間.

此校是一間基督教學校, 十分著重基督教教育, 對小朋友的品格塑造有全面的發展. 老師、校長、甚至校車司機叔叔、姨姨都非常有愛心、耐性, 總是掛著親切的笑容!!

班主任常打電話與家長聯絡, 讓家長了解小朋友在學校適應的情況, 每次起碼傾15分鐘以上.

當然, 靈糧堂沒有一條龍、課程較淺, 但絕對是一所有愛心、有承擔的學校!!!
如果只是單憑面試的情況便斷定它不好, 未免有點武斷.

除咗迫之外,問題係覺得d老c無笑容,印象麻麻!可以in得太多人,麻木了!

我諗法同你一樣, 現在york已收, 我老公想小朋友讀york, 民生要讀的話, 就要找朋友幫忙, 但托朋友之後唔讀又唔好意思, 所以好煩, 到底開唔開口呢 ?

原帖由 puika_shop 於 09-11-11 11:28 發表
我會揀 民生 或者 York 呢
校舍大啲 小朋友返學都多啲地方活動下呀嘛

民生本身學校已經大 我經過門口已經覺得呀b 讀到就好啦 York 聽聞有新校舍 一樣係又大又靚

我睇過民生家長的 blog 話 民生一星期有四日有 nati ...

係囉, 點降呢?  in 完我反而感覺唔錯, 的確學校係舊少少, 果日又真係人迫少少, 佢地校方宣佈有1,100 多份申請, 無4千咁多

b
原帖由 denise_jolly 於 09-11-10 00:06 發表
點解????? 好差嗎? 但都好多人推介WO, 有成千幾人IN, 我都IN了...