用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 主任的回答...好正!(唔好意思,比較長)
go

主任的回答...好正!(唔好意思,比較長)

版主

上星期五放學時仔仔打俾我話佢發燒,我即刻去接佢睇醫生,見到佢時問佢仲有咩唔舒服,佢話只係覺得個頭好熱.有啲痛,冇喉嚨痛,冇鼻水,冇咳,咁應該唔係流感都放心小小.
去到佢同醫生好詳細講幾時開始覺得唔舒服,跟住醫生話應該係中午食啲飯有問題,我話:「吓..佢冇肚痛woo」,因我一直以為如果食咗啲飯唔乾淨多數係肚痛或肚瀉,未試過會發燒,醫生就話到夜晚就應該會瀉一至二次,之後就會冇事.
咁我即刻打俾學校,但搵唔到負責人,到今朝返學就再同學校講啦,之後個主任打番俾我:
主:聽講你仔仔上星期食完飯唔舒服,我已經問咗同班其他同學,冇其他人有事.
我:唔緊要,可能我仔仔啲腸胃弱啲,因為仔仔都話覺得個日盒飯一啲都唔熱,我都叫咗佢以後如果盒飯唔熱一定要換,我只係想你地同飯商講聲,以後小心啲啦!
主:哦..只係個別事件,又唔可以話一定係佢地有問題既,會唔會係佢對咖哩敏感呀?
我:主任,緊係唔會第一次食啦!你唔係唔知,依家每個月差唔多有一半時間係食咖哩,(我地每日得2款飯選)
主:係咩...嘻嘻...咁你叫佢以後一食完有咩唔舒服就即刻出聲la,,依家咁我地好難同人講有問題架
我:主任,你呢個態度即係叫我地以後有咩事唔駛通知學校,第一時間報食環署或者報警得啦
主任:好呀!你報警仲好,學校可以唔駛理,你鐘意就報啦!
我:哦...咁我冇嘢好講la

飯盒有問題係好大件事,點可以完全唔當一回事.學校負責選飯盒供應商,當然有責任向供應商跟進及反映意見.

最奇怪的係佢身為主任點解可以咁樣應該對家長.

這位主任的判斷力及處事手法真係好有問題.

原帖由 Lovely媽咪 於 9/11/2009 10:09 AM 發表
上星期五放學時仔仔打俾我話佢發燒,我即刻去接佢睇醫生,見到佢時問佢仲有咩唔舒服,佢話只係覺得個頭好熱.有啲痛,冇喉嚨痛,冇鼻水,冇咳,咁應該唔係流感都放心小小.
去到佢同醫生好詳細講幾時開始覺得唔舒服,跟住醫生 ...

醒目開學勳章 王國長老

簡直投晒降呀
學校覺得係個別事件, 唔緊要, 但無理由咁態度lor
個飯商唔夠熱+半個月食咖哩都夠晒勁啦!
原帖由 Lovely媽咪 於 09-11-9 10:09 AM 發表

呢個係香港文化縮影, 有運動員係世界賽攞左獎牌, 就會即刻走出黎話呢d就係'我地香港人'的奮鬥精神, 比人發現水警濫用職權水警輪私用, 就即刻走出黎話係個別事件...........

醒目開學勳章

既然學校愛理不理, 樓主不如試下直接打去飯商度講下啦, 飯盒唔熱又無選擇(得兩款實在太少喇!), 直接影響小朋友健康呀!

原帖由 Lovely媽咪 於 09-11-9 10:09 發表

完全....無話可說

原帖由 Lovely媽咪 於 09-11-9 10:09 發表

版主

原帖由 3BBs 於 09-11-9 12:56 發表
既然學校愛理不理, 樓主不如試下直接打去飯商度講下啦, 飯盒唔熱又無選擇(得兩款實在太少喇!), 直接影響小朋友健康呀!

2款係學校聽完啲所謂既營養專家意見,越小選擇就越好woo
但我越嚟越唔明,成日都見有咖哩選,試過一次咖哩雞眦飯,仔仔話好好食,因為有雞皮 我咪問點解有雞皮既,唔係話健康餐唔會有雞皮咩

請問你仔仔間學校在哪一區?

醒目開學勳章 王國長老

唔係掛, 聽完營養師意見就唔可以有太多選擇?
我女舊年間供應商, 講明外判搵中大營養學院監察, 都有3個choices啦, 仲肯定唔會有雞皮tim! 鹽都唔多粒呀
唔通唔夠熱, 又係營養師建議, 怕熱親?!
原帖由 Lovely媽咪 於 09-11-9 01:48 PM 發表

但我越嚟越唔明,成日都見有咖哩選,試過一次咖哩雞眦飯,仔仔話好好食,因為有雞皮 我咪問點解有雞皮既,唔係話健康餐唔會有雞皮咩 ...

無野講!硬食。

, 邊間學校甘吳負責任呀?

邊間學校既主任咁無得頂呀?

有咩事就報警~佢想上報咋..你就成全下佢啦~

成全下佢, 吾使報警, 通知媒體佢就大件事啦! 都吾知點為人師表!

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-11-9 21:28 發表

我都想知邊間

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-11-9 21:28 發表

版主

其實就真係唔關學校事,今朝同校長講過,佢都答我其實已出信俾飯商,提醒佢地要小心,根本只係個主任低低地(有腦既都唔會咁樣答家長啦)
同其他家長講起,原來呢條友之前都試過類似咁既答法,總之佢既宗旨就係有咩唔好煩我,你鐘意做咩都好!:;pppp:

"個別事件"--- 好似政府部門多數甘講野喎!
是官校嗎?

原帖由 stephanielaw 於 09-11-10 06:09 發表
我都想知邊間

所謂健康啫

雞翼都會食, 但係佢唔會同你去皮囉

原帖由 Lovely媽咪 於 09-11-9 13:48 發表

但我越嚟越唔明,成日都見有咖哩選,試過一次咖哩雞眦飯,仔仔話好好食,因為有雞皮 我咪問點解有雞皮既,唔係話健康餐唔會有雞皮咩 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]