用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????
樓主: luiflora
go

沙田樂基,9龍塘樂基邊間好???? [複製鏈接]

原帖由 maths 於 09-11-13 22:42 發表

我阿仔返下午,放學返黎瞓到食飯先起身。
interview我地選英文,由外籍老師面試,所以係全英!

我都報咗英普班. 好似好多人都心儀. 但英普班只有一班. 咁競爭係咪好大架? 又聽過佢哋話, 如果多人報可能會加班, 或者唔只下午班, 是否有此事呢?

我又奇怪問多句....英普班多人鍾意, 點解只有一班, 仲係下午班呢?

原帖由 luiflora 於 09-11-14 20:46 發表

多謝你,我唸過沙田照報中英班,9龍塘就打去改英普班,分散投資法...結果點..順天意啦....

九龍塘樂基, 你最好唔好攪咁多野喇, 佢地admin出名差

原帖由 elmolly 於 09-11-14 23:26 發表

九龍塘樂基, 你最好唔好攪咁多野喇, 佢地admin出名差

改一改英普班甘小事都會出事......????????????唔係差成甘啊??甘收了都好驚......

As a parent in HKPS KLT, I can really see it does not have good admin., but the selling points of KLT are the following two:

1. native teachers
My kid is in Eng. PTH class, all the teachers are native speakers. Even in activities like carnivals, kids still need to communicate in those languages. Though sometimes my kid may not fully understand the PTH teacher, it's important to listen and speak the language at an early stage.

2. principal's connection
The principal has good connection with DBS and Ying Wah. The school sometimes organize tours to primary school too.

The school encourages communicative approach and kids can learn in a happy environment. However, the school doesn't put too much emphasis on spelling and word recognition. If you need to attend interviews in K3, you must equip your kids more, not just relying on the school. Overall speaking, kids' discipline is very good.

Hope the above information can help you.

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-14 22:09 發表

我都報咗英普班. 好似好多人都心儀. 但英普班只有一班. 咁競爭係咪好大架? 又聽過佢哋話, 如果多人報可能會加班, 或者唔只下午班, 是否有此事呢?

我又奇怪問多句....英普班多人鍾意, 點解只有一班, 仲係下午班呢 ...

係呀, 英普pg 得一班, 競爭都幾大.  收果30個小朋友.  我覺得家長大多喜歡比小朋友番上午班, esp 咁細的, 咁但又多人喜歡英普, 如成村人都迫去上午, 下午無人讀, 佢地唔可用盡資源, 我自己諗, d 學校咪放d heat 既班去下午, 等你地鐘意又要唔使迫曬去上午囉.  你見好多幼稚園d 英普都係pm class.  上年同呀仔找學校時, 問過 km 都係英普在下午的.  

其實我都唔知佢地會加班與否, 我見早上佢地個個課室都開曬燈, 有學生上堂, 如再加班, 又唔覺仲有課室多出來可用喎, 下午班情況唔知點呢, 加都唔知係上午or 下午.

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-14 22:09 發表

我又奇怪問多句....英普班多人鍾意, 點解只有一班, 仲係下午班呢 ...

我今日打電話去沙田學校問,如果太多人報英普班是否會加班,果位小姐話無聽過學校甘講!
我又打電話去9龍塘,表示想將中英班更改英普班,果位女士問我為什麼,我講擔心將來in小學時出事(因為近日我姪仔考幾間直資都唔收,因為不會國語),跟住佢又問為什麼我當日報名選中英班,我說因為當時又擔心仔仔在未打好英文及粵語就學國語,怕佢唔like返學...等等. "佢建議我比仔仔先讀中英班,k1轉英普班,可以解決我所有的擔心,我問一定轉到???佢好100%的語氣甘講,我地一定會比n班同學優先,未試有家長要求唔成功,你可以去問下d朋友,邊個唔成功申請打電話比我,講個名比我知...當然你堅持依家要更改是可以的...嘩~~"短短幾分鐘電話,又令我對樂基再次加分,我覺得佢地對n升k不需要再面試,先照顧舊生,及佢地d員工甘有耐性及禮貌同我分析件事,我真係好放心交個仔仔比沙田及9塘樂基.(我朋友今天打電話去stcat問少少資料,果位員工都幾串甘講,2010年9月再打過來啦,好無禮貌,對比之下朋友都唔想比個女stcat教)

原帖由 luiflora 於 09-11-18 16:12 發表

我今日打電話去沙田學校問,如果太多人報英普班是否會加班,果位小姐話無聽過學校甘講!
我又打電話去9龍塘,表示想將中英班更改英普班,果位女士問我為什麼,我講擔心將來in小學時出事(因為近日我姪仔考幾間直資都唔收, ...

其實你呢個問題我舊年都有問過KLT HKPS, 佢俾我ge答案都一樣, 最後我仔仔亦幸運地順利考入左中英文am class(因為interview個時我仔仔唔識pth, 我唔想搏所以報中英班), 依家返左學三個幾月, 我覺得admin唔係傳聞中咁差, 可能改善左, 另昨天見過班主任, 話我打算k1轉英普班, 我要求要返am class, 佢話到時有回條俾我, 填自已個要求落去就得, 話我地d小朋友有優先, 應該無問題, 我覺得都ok wor~

Btw, 班主任話if k1拺左英普班, playgroup (n1)下學期會叫pth老師幫呢班小朋友谷下d pth, 等佢地上k1個陣容易適應d, 我覺得呢個安排唔錯~

原帖由 TaTa83 於 09-11-19 13:31 發表

其實你呢個問題我舊年都有問過KLT HKPS, 佢俾我ge答案都一樣, 最後我仔仔亦幸運地順利考入左中英文am class(因為interview個時我仔仔唔識pth, 我唔想搏所以報中英班), 依家返左學三個幾月, 我覺得admin唔係傳聞中 ...

甘好.可以谷下佢地國語???嘩~~甘真係好好,完全解決我的2個大煩惱!!!希望仔仔考入啦~甘我就真係好開心好開心!!

我囡囡都係今年入讀九龍塘樂基nursery(即playgroup 班)上午中英班, 去年考的時間考慮自己平時不是用pth同小朋友對答, 因此希望先入讀中英文班看看情況.
每年上學期約11月份雙班主任的老師會個別會見家長, 討論小朋友學習的情況, 你亦可問老師升k1的問題.
老師會分析小朋友的學習進度, 提供多少少資料給家長考慮是否轉國際班(international), 還是留讀中英文班.
如我們讀開上午班, 一定優先處理安排入讀上午班, 好似接近100%機會, 只不過是家長考慮讀什麼班而已.

中英文班每天都有20分鐘是普通話, 囡囡已可唱幾首普通話的歌(囡囡是8月出世的), 大家可以放心, 每個小朋友都可應付的.

nursery上下午各1班, k1上下午各2班. 由於學校比其他歷史悠久的學校來說, 面積一定不夠大, 但是我比較喜歡小班制, 校長每日有時間巡視上課的情況, 每事都親力親為. 昨日的家長會都看見她問老師的情況, 那時已5時半了, 之前的講座都由校長講; 再加上開學的時候是流感的季節, 校長自己嘖殺菌消毒鄐劑於每間課室 (經專業醫護的家長介紹), 本人親自看見, 所以直至現在, 我都滿意學校.
由nursery開始有reading scheme, 2位老師都會俾comment, 值得一提.

至於admin 方面, 今年間中的通告需看中英文版才可知道整件事情的內容, 其他校服及書本的安排都ok, 11月初已有冬季校服, 以我所知有些幼稚園剛剛上星期才派, 這方面我又覺得比較細心, 優勝過其他學校.

美中不足的地方是website 不會放小朋友學習的相片分享及老師用message note 的形式同家長溝通, 家長如有什麼事想了解, 要主動打電話給老師. 這點與其他學校有些分別. 我本人不是要求老師每天或每星期報告小朋友的學習情況, 所以這點不以接受的.

每年亦有parents workshop 給家長, 學校也安排親子旅行, 所以我覺得小朋友上學都開心.

希望以上的資料給大家一些概念吧!

Welcome to visit us: http://www.babyhome.com.tw/kerensalai

原帖由 alexdiana 於 09-11-19 15:19 發表
我囡囡都係今年入讀九龍塘樂基nursery(即playgroup 班)上午中英班, 去年考的時間考慮自己平時不是用pth同小朋友對答, 因此希望先入讀中英文班看看情況.
每年上學期約11月份雙班主任的老師會個別會見家長, 討論小朋友 ...

多謝你~另外個人想八下,請問你知不知沙田和9龍塘學校now是同一位校長嗎??如果現在已經不是,請問當日又為什麼分開變獨立呢??聽講一開始是沙田校長帶幾個老師去9龍塘開分校的,甘應該是一個校長看兩間學校才對,but現在好似兩公婆離婚甘,沙田不知9龍事,9龍也不想提沙田事....好怪!!你還會比小朋友在此學校升上去嗎??

又請問咩叫小班教學及大班教學.....如: 樂基 大家都話佢係小班 , stcat d人又話佢係大班....分別在那裡???
謝謝謝謝謝謝x1000

原帖由 luiflora 於 09-11-19 17:28 發表
又請問咩叫小班教學及大班教學.....如: 樂基 大家都話佢係小班 , stcat d人又話佢係大班....分別在那裡???
謝謝謝謝謝謝x1000

就所我仔仔個班為例(中英文班), 我無記錯得17人, 佢地會分成兩小組學習, 即大概1:8左右, 即叫小班教學, 有d學校可能一班20幾30人, 除開1:1x ge話, 叫大班教學~

原帖由 TaTa83 於 09-11-20 13:56 發表

就所我仔仔個班為例(中英文班), 我無記錯得17人, 佢地會分成兩小組學習, 即大概1:8左右, 即叫小班教學, 有d學校可能一班20幾30人, 除開1:1x ge話, 叫大班教學~ ...

但係人數多少..教育處不是已經規定了嗎??假設定了XX人一班,學校一定收足架,始終都要賺錢的,但是如果超出XX人,不就犯規了嗎???那為什麼還有小班大班之分???SORRY,我真的好笨,所以不太明白.......

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 09-11-20 14:27 發表

但係人數多少..教育處不是已經規定了嗎??假設定了XX人一班,學校一定收足架,始終都要賺錢的,但是如果超出XX人,不就犯規了嗎???那為什麼還有小班大班之分???SORRY,我真的好笨,所以不太明白....... ...

教處定嘅係1:1x 或以下 (唔同年級好似唔同)
但係學校有錢嘅, 可以自己加多d老師, e.g. 1:8

醒目開學勳章

luiflora ,

點解兩間會分家, 我都好想知, 只知而家的校長是兩個唔同人來, 不是一個睇兩間.  

沙田呢邊 pg 30人一班, 3個班主任, 有 net 做班主任.  有d 做法大家都一樣, 就係pg 的學生可以優先選 k1 班, 不用再interview.  老師久唔久會打比家長傾下小朋友在校情況.  

reading scheme 一樣有.   中, 英各一本.

中英班, pth 每日30mins.

有秋季親子旅行.

呢邊也是11月已派冬天校服.  16/11 已全校換季.

開學至今學校都辦左唔少parents workshop 於sat 的, 校長次次都出席同演講, 明天學校又有另一個workshop 比家長了.  

有d 野, 真係兩邊做法差唔多咁.

九龍塘o個間我唔清楚, 沙田依間樂基我認為相當唔錯.
我個女由playgroup到依家K3, 都係讀沙田樂基.

沙田樂基老師有愛心, 好關心學生. 老師會打電話o黎傾下小朋友學習, 健康等等問題.

學習方面, 每班有NET教師, 標準普通話老師. 有phonics教, writing scheme, 多樣課外活動. 學校及家教會又定期有不同講座. 學校通告admin方面, 做得幾好.
唔係賣花讚花香, 沙田樂基真係幾好!!!  

醒目開學勳章

原帖由 myzoe222 於 09-11-20 17:51 發表
九龍塘o個間我唔清楚, 沙田依間樂基我認為相當唔錯.
我個女由playgroup到依家K3, 都係讀沙田樂基.

沙田樂基老師有愛心, 好關心學生. 老師會打電話o黎傾下小朋友學習, 健康等等問題.

學習方面, 每班有NET教師, 標準 ...

唔係賣花讚花香, 沙田樂基真係幾好 ~~~ 有同感 !!!

雖然小朋友只是在此校番左3個月學, 但我也feel 到老師有愛心, 好關心學生. 我仔仔無番學, 班主任也打來問侯下, 睇下咩事, 連一些唔係教我仔仔班的老師也識呀仔個名, 呢樣幾令我感到意外, 上次番學校打流感針, 見好多老師主動過來同呀仔 say hi, 仲叫得出佢個名, 反而我唔知果幾個係咩老師, 要睇name tag 先知, 小朋友只番左3個月學, 好難得一些唔係教佢的老師也如此親切, 唔怪得呀仔好鐘意番學.

請問沙田樂基多數考到咩小學多呀?

好緊張,今日已經收到沙田樂基安排仔仔11/28 8:30 in,不過佢講明,如果不來者當放棄,沒有補in.......上帝啊上帝,仔仔千萬唔好病啊~~迎日好冷,加上我和姐姐今日開始有d唔舒服...好驚仔仔都...... ,還有老公無啦啦要北上出差,星期5深夜先趕返香港,當時填表寫in英文,如果佢趕唔到返香港....我d英文甘屎.... 唉~~上帝我等你安排啦!!!    (樂基係我首選學校)

received interview date of HKPS KLN Tong, this year too many people, need held interviews for 2 days! Sighhhh, we are applying K1, slim chance. Any mami of HKPS KLN Tong knows how many K1 class would there be in 2010? (Now 2 am and 2 pm playgroups)?
‹ 上一主題|下一主題