用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????
樓主: luiflora
go

沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????

原帖由 KLCHO 於 09-11-21 22:17 發表
請問沙田樂基多數考到咩小學多呀?

你睇下之前的文章,好心人一早已經講了.

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 09-11-22 01:52 發表
好緊張,今日已經收到沙田樂基安排仔仔11/28 8:30 in,不過佢講明,如果不來者當放棄,沒有補in.......上帝啊上帝,仔仔千萬唔好病啊~~迎日好冷,加上我和姐姐今日開始有d唔舒服...好驚仔仔都...... ,還有老公無 ...

嘩, in 8:30 咁早呀, 今年時間早左喎, 上年我地 in 9:00, 學枚唔到 9:00 都唔開門呀.

relax relax....你用英文in 既 ?  你不是報了中英班嗎 ?

小心保重身體, 真係唔好比仔仔病, 你同姐姐都戴口罩, 希望唔好野到佢啦.

原帖由 monkey05 於 09-11-22 15:18 發表

嘩, in 8:30 咁早呀, 今年時間早左喎, 上年我地 in 9:00, 學枚唔到 9:00 都唔開門呀.

relax relax....你用英文in 既 ?  你不是報了中英班嗎 ?

小心保重身體, 真係唔好比仔仔病, 你同姐姐都戴口罩, 希望唔好野到 ...

多謝你!!我地係報了中英班,不過仔仔以英文為母語,家人都用英文同佢溝通,只有英文屎的我同佢講粵語,所以當日申請選擇用英文in,對佢有利d,佢反應會快好多,粵語佢都明,不過佢會慢半拍,國語當然未識啦.

剛打電話去問, 原來英普班是N1同K1都係得一班, 會唔會所有K1英普班學生都係由N1直升, 咁如果IN K1的英普班, 機會會微乎其微啦?!
加油呀!:-D babymeiji

K1有2班英普及2班中英, 當然大部份由N1直升, 都收K1但好少位, 上年600人申請, 最後收左20個, 我個女好幸運waiting list收左, 佢係細女。

原帖由 babymeiji 於 09-11-27 14:31 發表
剛打電話去問, 原來英普班是N1同K1都係得一班, 會唔會所有K1英普班學生都係由N1直升, 咁如果IN K1的英普班, 機會會微乎其微啦?!

The principals of two schools are different. The most attractive point of KLT is again the principal. Many parents from previous years appreciated the principal's effort a lot and her connection with some primary schools.

we went for interview yesterday
the school smell like hosptial...
and the NET teacher i saw 2 chacha
the rest their questions seems very easy.. only ask about fruits and animals...
do you think their cirruculum is good? does it connect to good P1?

原帖由 monkey05 於 09-11-21 15:15 發表

唔係賣花讚花香, 沙田樂基真係幾好 ~~~ 有同感 !!!

雖然小朋友只是在此校番左3個月學, 但我也feel 到老師有愛心, 好關心學生. 我仔仔無番學, 班主任也打來問侯下, 睇下咩事, 連一些唔係教我仔仔班的老師也識呀仔 ...

請問各位mami知唔知火炭樂基是不是只會選d最top果d小朋友呀?會唔會有一兩個例外?

醒目開學勳章

原帖由 toys 於 09-11-29 15:58 發表
請問各位mami知唔知火炭樂基是不是只會選d最top果d小朋友呀?會唔會有一兩個例外?

呢個世界人揀我, 我揀人~
聽聞K1每班約5個位, 佢通知得咁遲 (1月), 好多top嘅小朋友都响第二度交哂留位費啦!
你真係有誠意嘅, 試吓遲少少打去問or寫信, 因為今年 (2009) 8月仲call緊waiting, 12月細仔唔收N1收K1呀!
不過你最好有心理準備, K1一開學就要寫字, 初初都幾辛苦架!

明白喇,many thanks!!

原帖由 kerkermui 於 09-11-29 17:16 發表

呢個世界人揀我, 我揀人~
聽聞K1每班約5個位, 佢通知得咁遲 (1月), 好多top嘅小朋友都响第二度交哂留位費啦!
你真係有誠意嘅, 試吓遲少少打去問or寫信, 因為今年 (2009) 8月仲call緊waiting, 12月細仔唔收N1收K1呀 ...

原帖由 cuteb 於 09-11-9 19:51 發表
聽一間Kln Tong pg個Miss講2間巳分咗家, 質素完全唔同, 佢話Kln Tong間好好多喎, admin.唔係太重要, 老師質素/學校教學, 辦學/ 學生都比較好, 個人認為, 地區, 小朋友接近啲高質素, 群嗰班人好緊要. ...

唔係渦, 我個朋友個女係klt 個間讀到退學
返左兩個星期學, d老師連小朋友個名都唔記得
一個星期無返學去左旅行(無請假, 我個朋友專登試佢地)
佢地一個電話都無打黎問...
甘睇你接唔接受到d高質素老師甘唔關心d小朋友喇~~
黎我個Blog 睇下熹琳豬啦~~ He he hee...↓↓↓↓

good hope 收左我個女讀K1
因為 沙田HKPS 真係好好好好好好好好, 依家仲諗緊轉唔轉......
都係學校教得好, GOOD HOPE 先收我個女渣...
GOOD HOPE 又一條龍....
真係好難決定.......
黎我個Blog 睇下熹琳豬啦~~ He he hee...↓↓↓↓