用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 身邊好多細仔細囡都未有offer, 有無其他家長可以分享吓 ...
樓主: Chincco
go

身邊好多細仔細囡都未有offer, 有無其他家長可以分享吓 ! [複製鏈接]

培正啲做方真係好好, 講明唔收細仔細囡, 咁可以等家長死左條心, 或等多一年先報,唔洗浪費大家啲心血同時間. 其他學校真係要好好學習. 既然唔鈡意收細仔, 細囡, 咪唔好接受人哋申請囉, 可必多此一舉.

醒目開學勳章

就算係SPCCPS,都一樣有十月十一月出世,來自中產家庭(唔係大富大貴)的小朋友讀緊,所以我相信大部分學校唔係絕對唔收細仔,而係真係睇面試表現.咁細人幾個月至一年,就多數都無咁淡定,無咁成熟,要真係好出色的小朋友至有機會.就算平時好醒,都要係入去個幾分鐘至一小時發揮出來先得,父母真係好難控制.

原帖由 Chincco 於 09-11-9 10:13 發表
培正啲做方真係好好, 講明唔收細仔細囡, 咁可以等家長死左條心, 或等多一年先報,唔洗浪費大家啲心血同時間. 其他學校真係要好好學習. 既然唔鈡意收細仔, 細囡, 咪唔好接受人哋申請囉, 可必多此一舉. ...

考學校,真係好睇臨場面試表現,攞獎係錦上添花,或者有兩個差不多表現的細路,多獎個位會有優勢.超大女(前一年十月/十一月)出生的小朋友,一樣冇SPCCPS 2nd interview,DGJS 2nd interview,我見都有起碼有兩個十二月出世的細女.真係好睇小朋友臨場有無發揮小宇宙,尤其細仔細女.

原帖由 wootaitai 於 09-11-9 00:25 發表
actually no proof that the awards are of any use ar... I regret wasting so much time on those things...

無論幾時面試,係幼稚園甚至初小階段,小朋友年紀差一年,一般都有一定差異,所以就算出年面試,細仔細女真係叻咗,但係大仔大女咪一樣更成熟?或者要等升中面試時,相差o個一年半載至真正無影響.

原帖由 PMma 於 09-11-8 23:17 發表
...If Education Bureau allows all kids born before Dec 31 to apply primary one.  It should be fairer for all kids if the interviews of DSS or private schools are taken in 2010 ...

原帖由 traeh 於 09-11-9 10:36 發表
就算係SPCCPS,都一樣有十月、十一月出世,來自中產家庭(唔係大富大貴)的小朋友讀緊,所以我相信大部分學校唔係絕對唔收細仔,而係真係睇面試表現.咁細人幾個月至一年,就多數都無咁淡定,無咁成熟,要真係好出色的小朋友至有機會.就算 ...

當然佢哋唔係絕對唔收細仔, 只係會優先考慮大仔囉 ! 之前有個家長, 佢仔仔都係超細仔,不過人哋識幾國語言, 咁當然間間學校都想收佢啦, 但又有幾多個小朋友會咁勁呀 ! 咁你有無計過,spccps有幾多個細仔, 細囡呀 ? 有幾多個係12月出世啲超細b呀? 今時唔同往日, 早兩年競爭無咁大, 但今年好明顯, 細仔, 細囡啲機會係無大仔咁多.
如果論表現, 細仔細囡真係唔一定差過d大b, 即使大家表現, 成績....一樣, d學校都係會優先考慮大b.

你話 "真係好睇小朋友臨場有無發揮小宇宙,尤其細仔細女", 咪係囉, 個個都先入為主, 覺得細仔細女就係會咁囉 !

你的女兒雖然是細女. 但既然你認定她不會比大家所謂的大女差. 而她在學校成績又好. 獎項又多, 表達能力又好.  就是暫時沒有心儀的學校收. 若真的有真本領. 日後再考插班. 只要有能力. 不會沒機會的.

如果學校真那麼以月齡去衡量能力. 但又不排除真的有細仔細女能考入. 那麼也得接受現實及認同他們的"各方面"能力可能真的很好. 因為真的人外有人. 天外有天.

原帖由 Chincco 於 09-11-9 11:45 發表

當然佢哋唔係絕對唔收細仔, 只係會優先考慮大仔囉 ! 之前有個家長, 佢仔仔都係超細仔,不過人哋識幾國語言, 咁當然間間學校都想收佢啦, 但又有幾多個小朋友會咁勁呀 ! 咁你有無計過,spccps有幾多個細仔, 細囡呀 ?  ...

原帖由 ysnmama 於 09-11-9 16:00 發表
你的女兒雖然是細女. 但既然你認定她不會比大家所謂的大女差. 而她在學校成績又好. 獎項又多, 表達能力又好.  就是暫時沒有心儀的學校收. 若真的有真本領. 日後再考插班. 只要有能力. 不會沒機會的.

如果學校真那 ...

我身邊有好幾個朋友都有同樣啲遭遇, 同樣啲感覺, 我只係想問吓有無其他家長都係咁.

路不同, 不相為謀 ! 我只希望有同樣情況啲家長, 大家可以交流吓 ! 大家可以互相鼓勵吓 !

原帖由 wootaitai 於 09-11-9 16:42 發表
Chincco - dont worry... try again next year lor. As I said. this is small girl's advantage actually, to have 2 chances

Your daughter is smart indeed. My daughter was weak in interviews, therefore all ...

wootaitai,多謝您呀!

其實我並唔係好worry,只係有d激氣, 點解有d人要用自己把尺去量d細仔,細囡. 我囡囡亦末去到絕境.

只係前日帶囡囡去公園玩, 同一個媽咪傾開,佢有一仔一囡,佢都覺得d細b被歧視. 佢細囡係超細囡, 家吓都未到3歲, 已經去參與英語/普通語等朗誦比賽, 學勁多嘢, 一口流利英文, 佢都話要比囡囡repeat K1, 因為眼見仔仔 & 其他朋友啲遭遇.

我細囡都係12月細囡, 家吓讀K1, 係咪都應該考慮吓, 比佢repeat 一年呢 ! 你知啦 ! d人成日覺得大仔, 大囡先成熟d, 表現好d ! interview時又容易控制d.

原帖由 circleda 於 09-11-9 07:30 發表
I can't agree with you - the HK kids, in general, are poor to have those pushy parents and the biggest problem in HK education system is exactly the parents! While government tried to facilitate the l ...

If I don't push my kids now then they will have PHYSICALLY push for a living when they grow up.   Its a matter of percentages, without a good education the chances of a good job is almost nil.  Without a good job then there very few options in life.   

HK education system produces kids that are and will not be able to compete with its neighbors.    Unfortunately, HK government is very self centered and now northwards looking.  It does not listen to its people or more critically does not listen to its middle class, whom are the backbone of any nation.   We are fast becoming a SAR of shop keepers and tour operators.   Even these attraction will loose its appeal in 10 years time.

我個仔是下年才考小學的, 之前去過一些直資學校的開放日, 就開始有d 緊張, 真的天外有天, 小朋友已經是有很大競爭了.
我仔仔的kg時常派一些學校的開會日單張, 全部都是殺校線的, 也嚇得我要死. 因為怕兒子不幸入了這些學校.
為什麼我給兒子挑選直資, 是因為我很清楚他是一個讀書材料, 不想大抽獎令他有不幸的命運. 我只可盡力去挑選好的直資小學, 希望他的才能不至埋沒.
我也留意這裡家長的派位消息. 知道是很難考的. 慢慢地, 我就要開始adjust 我的心態. 很多事也是命運來的. 我們做家長只可盡力去教, 而這一年開始, 我一個星期只返2-3日工, 其他時間就留在家工作及跟他讀書, 去興趣班.
慢慢地, 我開始放鬆了, 因為我對兒子有信心. 只是他是一個沉靜的人, 我知道去面試是不夠其他小朋友精靈. 我就盡力去教他說話, 教他drawing, 一日一本圖書. 興趣班也安排了5個, 幸運的他只覺得是去玩, 沒有壓力, 也很喜歡. 如果他下年去考時入不了心儀的直資, 也沒有辨法. 但我也享受了教他的樂趣, 與他也學識很多事物, 不是白廢的.

所以未有收到信的mami, 不要灰心, 對自己的小朋友也有信心.
*********************************************************************************************************************************************
‹ 上一主題|下一主題