用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培橋 優才會選邊間﹖
go

培橋 優才會選邊間﹖ [複製鏈接]

如果兩間學校都收﹐邊間好﹖
   0    0    0    0

我選培僑....
其實係一家四口子

原帖由 dong-dong 於 09-11-7 16:57 發表
如果兩間學校都收﹐邊間好﹖

我以為你已經選定了。

不過,一間在將軍澳,一間在沙田......

超級版主

培橋嘅中文程度唔淺,加上係用普通話教,教才又係學校自行編制(我隔離屋有小朋友係個度讀,睇過佢本中文書),如果著重打好普通話個底培橋會佔優。

我都想知多d,有無朋友可以分享多些關於這兩間學校的資料,謝謝!

如果想知多D優才既資料, 你可以去[ 小學一覽 ]里面既優才書院睇吓, 果度有好多資料既。

原帖由 2308 於 09-11-12 20:42 發表
我都想知多d,有無朋友可以分享多些關於這兩間學校的資料,謝謝!

優才 , no way

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2118404

在bk "升中派位", 可以見到以下的貼 , 好恐怖呀~

回覆 # 的文章

其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老師都知道,
佢哋都好好........,
成日幫我照顧住佢,
佢哋都話我個仔係少有的純*由其在這校,
在這校的學生大多都很聰明,
個個都認為自己很了不起,
經常都會連群結黨地蝦啲稍遜的同學,
我個仔只是其中一個,
我個仔試個比人 - 張個書包掟入洗手間
                           - 張個筆袋收埋
                           - 推及按在地下
                           - 用尺指着說:(信唔信我插
                              死你),其實佢係想威比啲
                              同學睇
                      - 長期比人叫傻仔
還有很多很多................

在四年班時佢個中文老師好好,
好錫佢,
佢私低下同我講:(佢話好心痛我個仔咁純,係倒成日吡人蝦,叫我不如同佢轉校,佢話教咁多間學校,都未見過一間啲學生咁差,咁無紀律同愛心),但我最後都無同佢轉校,因為怕四年班尾先轉會影响佢。

我哋留低的其中一個原因,係啲老師真係好好.......  

我這樣說可能好多家長唔認同,
但這都是我和囝囝在這六年的親身經歷

哦﹐聽起來是有點恐怖。

原帖由 hellolanlan 於 09-11-13 08:48 發表
優才 , no way

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2118404

回覆 # 的文章

其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老 ...

本人是很喜歡優才的﹐因為課外活動多﹐適合我小朋友性格﹐小四之後離家又近﹐但不喜歡該校小一至小三大部分都是廣東話授課。
相對來說﹐培橋用普通話授課﹐中文程度高﹐我很喜歡﹐但在沙田﹐我住維景灣畔﹐似乎又稍嫌遠了點﹐課外活動好象沒優才那么多。
我兒子現在上的幼稚園是活動教學的﹐N4這年學校多了功課堂﹐經常要做paper,兒子每天回家都投訴玩的時間太少﹐不願上學﹐所以希望小學的生活除了學習知識之外﹐能多些課外活動﹐這樣﹐“不願上學”的情況就不會發生嘍。

原帖由 rachncurtsmom 於 09-11-9 15:15 發表

我以為你已經選定了。

不過,一間在將軍澳,一間在沙田......

上次我也看到此post,當時也覺得很恐怖。

那時小女仍就讀津貼學校小六,由於她已考獲優中學位,所以我即時向BK優中家長查詢,幸得熱心家長回答才令我釋除疑慮!

到目前為止,小女仍未發現有此等欺凌事件,我相信如有這類事情發生,應該很快會傳遍校園的。

原帖由 dong-dong 於 09-11-13 09:40 發表
哦﹐聽起來是有點恐怖。

原帖由 hellolanlan 於 09-11-13 08:48 發表
優才 , no way

回覆 # 的文章

其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老 ...

其實呢個post前後有好多疑點?但我唔想公開評論。

只單方面聽一位家長既說話(仲要唔知真定假?),就判一間學校死刑,實在太唔公平亦屬不智!

我只想講:與其聽途道說,倒不如自己親身去TKO優才校舍走一趟(因TKO有中小學生),觀察該校學生,再問問該校家長或附近居民。

始終相信自己對眼,總好過聽其他人講!

很高興小兒是優才準小一生,由兒子升上k1後,已開始留意小學選校,而我留意優才已有2年多了,我問了身邊有仔女係優才讀書的鄰居朋友同事們,他們全都是讚及很滿意學校!

我曾在調景嶺住過好幾年,經常都會碰見到優中及高小的學生上下課情況,他們給我的印象是非常好,很乖很純品!而且很有陽光氣息!

以上都是我親眼看、親耳聽的經歷!

評論優中又或評論其它學校時,如果未知道事實的來龍去脈,而給予定論,對學校及所讀的家長同學實很不公平!
‹ 上一主題|下一主題