用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學已出results
樓主: chingchingb.ma
go

德望小學已出results [複製鏈接]

Waitlist 機會有幾高?學校真的會RECALL嗎?因我囡都係Waitlist!

Mimi2004

收到waiting

我們都是候補生

I received waiting list letter today afternoon.

No. But we get in co-edu 2nd interview.

原帖由 tvnotallow 於 09-11-10 11:04 發表
my girl also studying at SC, but my letter is wrongly distributed.  so nervous.
BTW, did your girl get in DGJS 2nd interview?

All SC 媽咪, no worries, GH 一定會收哂SC girls...如不介意交$3xxx 學費.

點解咁講?  成間SC 當佢有三百幾個女仔, 當有100人 去咗DGJS, CO-ED, 蔡繼有, 陳守仁, 真光, 優才, 聖心, 九龍塘, 宣道, 抽到津校嘅又有100人, 都仲有百幾人掛, 收得哂咩?

原帖由 chubby2688 於 09-11-10 22:37 發表
All SC 媽咪, no worries, GH 一定會收哂SC girls...如不介意交$3xxx 學費.

原帖由 chubby2688 於 09-11-10 22:37 發表

舊年我個囡讀SC,佢個同學俾GH reject 咗!

在我仔校車站:
2007年, 4個1個入, 2個waitlist, 大抽獎後都收埋2個
2008年, 3個3個入
2009今年, 4個1個入, 3個waitlist

GH 收 225人 , 如不介意比學費, 点會唔收SC女?!?!  

好多正取生係catholic, 自行抽到, 實放棄GH.

原帖由 velma 於 09-11-10 22:44 發表
點解咁講?  成間SC 當佢有三百幾個女仔, 當有100人 去咗DGJS, CO-ED, 蔡繼有, 陳守仁, 真光, 優才, 聖心, 九龍塘, 宣道, 抽到津校嘅又有100人, 都仲有百幾人掛, 收得哂咩?

...

今年聽人講, SC 所有 Catholics 女仔被GH 擺咗去waiting list

原帖由 chubby2688 於 09-11-10 23:01 發表
在我仔校車站:
2007年, 4個1個入, 2個waitlist, 大抽獎後都收埋2個

GH 收 225人 , 如不介意比學費, 点會唔收SC女?!?!  (York女waitlist都收)

好多正取生係cath ...

可能佢係收你個區o既sc girls, 介唔介意講下你住邊呢?

原帖由 chubby2688 於 09-11-10 23:01 發表
在我仔校車站:

GH 收 225人 , 如不介意比學費, 点會唔收SC女?!?!  (York女waitlist都收)

:-D

個同學仔媽咪一定冇寫信比GH表示誠意??...好work...

我friend個細佬前年狂寫5封信比DBS, 冇waitlist end-up都入咗...我friend話佢姨生仔一d都唔smart, 不過老豆就頂瓜瓜

各位媽咪, 一定要學吓啦!

[quote]原帖由 smallegg 於 09-11-10 22:53 發表

舊年我個囡讀SC,佢個同學俾GH reject 咗! [/quote

小朋友既程度唔完全關讀邊間學校事既, 唔係讀SC就勁過York既,  更何況個個SC既小朋友都叻過York既學生咩?

我個女唔係讀York既, 不過覺得你番言論有d貾低人地學校抬高自己

在我仔校車站:

唔好聽人講...鐘意GH, 咪寫信表示誠意.

d人究話入到DGJS 2nd interview 一定係好smart, 間間都收, 咁點解GH又入唔到?!?!

原帖由 velma 於 09-11-10 23:09 發表
今年聽人講, SC 所有 Catholics 女仔被GH 擺咗去waiting list

真的不好意思, 太快寫了出來, 唔岩睇請當睇唔到.

原帖由 luiluimama 於 09-11-10 23:11 發表
小朋友既程度唔完全關讀邊間學校事既, 唔係讀SC就勁過York既,  更何況個個SC既小朋友都叻過York既學生咩?

我個女唔係讀York既, 不過覺得你番言論有d貾低人地學校抬高自己

...

即係話今年sc catholics d 女仔都入唔到GH, 咁即係表示宜家GH 收嗰 D 唔係教徒, 係冇多5分去抽自行收生, 即係佢地自行多數都係抽唔到D 超級名校, 有極大機會accept GH 個位, 唔會有位放出嚟

原帖由 chubby2688 於 09-11-10 23:16 發表
唔好聽人講...鐘意GH, 咪寫信表示誠意.

d人究話入到DGJS 2nd interview 一定係好smart, 間間都收, 咁點解GH又入唔到?!?!

原帖由 Piglets 於 09-11-10 10:38 發表
Beautiful_mama, my gal is also studying in SC.  The figure you quoted is for this year or last year?

This year!
I've ask some of the mom today at school, most of them will turn down the GH offer if they can draw a good school in lucky draw.
Some of them are waiting for DGS 2nd in result.

原帖由 velma 於 09-11-10 23:32 發表
即係話今年sc catholics d 女仔都入唔到GH, 咁即係表示宜家GH 收嗰 D 唔係教徒, 係冇多5分去抽自行收生, 即係佢地自行多數都係抽唔到D 超級名校, 有極大機會accept GH 個位, 唔會有位放出嚟

...

I think that's not the case.
Mine is a Catholic, and there're over 50% of my baby's classmates accepted are Catholics (as I know).

Dear all,

我囡囡雖然都係SC出身,但我相信學校唔會咁着重小朋友係咩background(咁當然幼稚園嘅成績唔好差得太緊要啦),舊年我囡嘅同學校內成績唔錯,但比較怕羞,佢媽咪估佢可能in嘅時候十問九唔答所以衰咗(reject),而囡囡而家嘅同學都有嚟自普通幼稚園。其實小朋友interview嘅表現係最緊要,因佢哋係獨立見老師,唔會有家長喺身邊,小朋友就會表現出佢哋嘅真性情/童真,有幾多料老師自然知道,怕羞嘅小朋友可能真係會蝕底啲。不過waitlist一定有機會,因好多派到好嘅津校都會放番GH個位出嚟架。

回覆 14# lokloklin 的文章

your girl is so smart, very high chance if you get in 2nd interview of co-edu, good luck

my girl is on waiting list of GH, so pain.
‹ 上一主題|下一主題