用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 深水埗德貞幼稚園一問
go

深水埗德貞幼稚園一問 [複製鏈接]

本人仔仔已收到德貞取錄信.請問有無家長知唔知道德貞幼稚園好唔好呢?D MISS有無愛心?升小學多數派邊間小學呢?係唔係深水埗D幼稚園無九龍塘咁好呢?因為07年BB好多.競爭好大..希望找一間升小學好D幼稚園!!!
   0    0    0    0

我覺得德貞好好呀,佢都收佐我個仔讀am class。你可以去教育局睇下德貞既視學報告,勁讚!

不過佢唔係一定直升德貞小學,如果你好想一條龍就要找第2間小學

仲有小學派位,係計分,如地區,父母是否畢業生,除非報私小,否則讀邊間幼稚園係無分別的

原帖由 christineyhng 於 09-11-5 22:37 發表
我覺得德貞好好呀,佢都收佐我個仔讀am class。你可以去教育局睇下德貞既視學報告,勁讚!

不過佢唔係一定直升德貞小學,如果你好想一條龍就要找第2間小學

仲有小學派位,係計分,如地區,父母是否畢業生,除非報私小,否則讀邊間幼 ...

通常德幼都會升到德小,因為好多家長唔讀德小,要比學費。

德貞幼稚園好唔好

今天收到德貞取錄信收佐我個仔讀am class,其實點解報這間幼稚園是見教育局給德貞既視學報告,寫得很好! 而我的姪女也是德貞幼稚園畢業,小學讀聖紀文,現在中學讀Band 1 的上智,其實德貞的程度ok的...

我都唔明點解無乜媽媽mention呢間學校,好既同唔好既comment都找不到。

呢間我會交左留位費先,同時會interview又一村,因為又一村offer全日制,但又一村既comment就有d好好,亦有d好差,主要係話老師流失率高,同麻佢份視學報告其實都無德貞咁好lor

Hi christineyhng,

我仔仔也會見又一村(因喜歡它校舍大)Tak Ching 會留位. 我朋友的仔仔上年也interview又一村,她說覺得學校的老師以至校工也很nice,雖然給她的表面印象很好,但她結果沒有選擇此學校.因她聽說校內有些人事問題related to校長而另到老師流失出現,如真的會影響小朋友學習嗎?老師做得不開心...會對小朋友有影響嗎???

理由係德幼係深水步區,都有部份小上網的家長,而又一村當然多上網家長,但係論教學,又一村我唔知,但德幼好注重自己處理問題,按步教小朋友方法,閱讀方法,深水步區的名校,老師流失率絕對是參考指表,因為學校好流失率自然低。

回覆 6# xiaolupei 的文章

我上網做佐好耐資料搜集,又一村老師近呢幾年走得好勁,主要係話有部份要求較高既家長向校長投訴,校長又好重視家長既訴求,結果向老師施加壓力,所以年資較長既老師都離職。

德貞就較少有家長給予評論,就算有,都較正面,我對呢間學校的認識是主要由視學報告。

所以其實我都唔知好唔好去interview又一村,or一心一意讀德貞??? 因為我唔想工人加婆婆太長時間對住我個仔,所以想找間全日。但如果又一村真係好多老師流失,我又覺得唔係咁好lor

其實德幼d課程深過又一村.但係始終深水埗區..內地人好多

原帖由 elisliu 於 09-11-7 12:21 發表
其實德幼d課程深過又一村.但係始終深水埗區..內地人好多

你是否有朋友的仔女讀過德幼和又一村,所以知道德幼的課程較又一村深??

原帖由 christineyhng 於 09-11-7 16:04 發表

你是否有朋友的仔女讀過德幼和又一村,所以知道德幼的課程較又一村深??

講真,如果想讀間好深的小學,不如搵間專操成績的幼稚園,德幼係專門培訓自理和自學精神,培養閱讀的,我認識的位女孩,小學小二時全級考第二。

很同意,我姪女讀完德幼升小一的上學期,也是全級第一呢!但聽說K1已經要寫字呢!

有個friend告訴我她親友的兒子在又一村畢業,升小一後全班第尾,是否較難接上小學課程?
‹ 上一主題|下一主題