用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問你們小朋友訓覺OK嗎?
go

請問你們小朋友訓覺OK嗎? [複製鏈接]

請問你們小朋友訓覺OK嗎?
   0    0    0    0

3歲前都係會半夜起身, 要"OI"番佢先訓, 到左3歲后情況就好左好多, 好多時一直訓到天亮, 但唔訓得多, 夜訓8小時, 午訓2小時, 絕對唔會多過10小時(每一日)......
原帖由 henryfok 於 09-11-5 13:16 發表
請問你們小朋友訓覺OK嗎?

有一個dr講過,好多自閉bb都訓得唔係咁好,不過我又冇問咩原因!!

my son cant sleep well during the nite time, he cant breath well,  and also wake up, so i've book the appointment for my son to do the sleep test in Queen mary, and i also give him the supplement, melatonin, to make him sleep well

我囝也剛去見睡眠醫生....去之前要在家先記錄孩子過去一週內的起居生活...

醫生睇過之後,覺得囝囝係瞓得唔夠多...但數據仍不足以支持要去做睡眠測試,因為覺得囝囝沒有睡眠窒息症....

再講,醫生話很多腦部發展有問題的孩子都有睡眠問題....因為腦部有問題嘛....

醫生話如要治療,步驟是:先試改善生活習慣/環境,如果唔 work,再做睡眠測試...不過講到尾,最後一步可行的都只係得一個方法:食藥.....

My son is sleep well.

He wake up at 7:00am for school and afternoon sleep from 2pm to 4pm and sleep at night 10:30pm.

He sleep is very well and will not wake up at mid-night.
‹ 上一主題|下一主題