用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
樓主: milkmilk1995
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

>每日放學補習後回家已是7,8點

八卦一問....

7, 8 點回家,跟住食飯?

食完飯通常幾點?

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 10:49 發表
兒子13歲半他頗聰明,為人自我,精於駁嘴詭辯,特別抗拒父母的勸喻,習慣性遲到,最近我和他常因打機, 不滿意他很晚才開始做功課,吹他早點瞓覺而吵架了,我大聲責罵他,他竟然更大聲罵我, 話我煩, 態度差, 駁嘴,我感到很傷心,很失 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

我個仔都係,由五年級開始就話我好煩、態度差、駁嘴,我心裡難受亦哭了很了多次,我不會放棄,唯有等佢長大懂事啦

原帖由 xmanman 於 09-11-6 14:00 發表
我好明白你的感受, 因為我仔都係!!  佢常常掛在口的說話就係"你好煩", 我聽到會好傷心!   中一的時候係最難頂的時期, 差不多個個星期都要同佢吵架, 佢會話我煩, 態度差, 駁嘴, 黑面, 有時我真係激到哭了很多次呢!!  ...

細路仔一陣陣咋, 我個女早兩年都好勞氣, 成日欠功課, 鬧又無用, 打又吾得, 五年級上學期更因此被記缺點一次.
但無論我點鬧佢, 佢都吾怒我, 有咩事都會同我講.
直到五年級下學期呈分試前, 亞女突然乖左, 佢成績一下子進步左好多, 由以前全級2x跳到前十名, 今年更入讀band 1英中.
希望在明天, 請不要放棄!

都係慢慢等,暫時最重要係親子關係,可以鬧,但點到即止,唔好傷感情,再過幾年他就會識諗。

我個咪一樣,中一時我激到嘔血,大家都起唗鋼,一D辦法都冇...
暑假佢去咗外國一個半月,返來我同佢正式簽訂了協議書,釘咗係佢枱頭,我覺得有D用, 比你參考吓,

協議書

母親(
)與兒子(
)雙方一致同意如下相處之道:

一、
母親的責任

1.
母親應愛護兒子,包括

每月每月付HK$   給兒子使用; (HK$  儲起)
b)
若物價通脹、時節慶祝活動,母親應增加月例;

c)
若看病、驗眼、剪髮、添衣褲鞋襪等,母親應負責付款。

2.
母親應信任兒子,包括

a)
不要問他錢使在哪裡;

b)
不要問他上課時靈魂飄到哪裡;

c)
不要問他下課後時間用在哪裡;

d)
只要一心一意信任他可以做得到,做得好。

3.
母親的目標,包括

a)
不再打兒子;

b)
每個月最多發一次脾氣,不准長過30分鐘;

c)
努力工作賺錢,節衣縮食。

二、
兒子的責任

1.
兒子應尊敬母親,包括

a)
儘量提供八掛消息,以滿足母親好奇心;(流料除外)

b)
不要寸寸貢,她敬你一尺,你敬她一仗;

c)
與母親多溝通時間和節目安排。

2.
兒子應尊重自己,包括

a)
勤奮向學,努力上進,多參與有益的課外活動;

b)
凡事儘心儘力,做到最好。

3.
兒子的目標,包括

a)
每個月最多整嬲母親一次;

b)
參加  ,成為正選;

c)
交齊功課project,樣樣做到最好;(樣樣都計分架)

d)
上堂、補習、自修等專心一致,用最短時間溫習,考全級  以內。

三、
其他:

1.
本協議書並沒有法律效力,但有良心效力。

母親:
兒子:

簽於2009年  月
日,香港。

而家中二,我有時仲會扯火, 但比較好D啦, 上星期學校FUNCTION, 我去接佢走, 佢竟然在同學面前不叫我, 扮唔識, 我當場忍咗...
事後我好認真咁同佢講, 下次佢再唔認我, 我會衝上前, 抱實佢狂咀.... 佢O唗咀, 跟住狂笑...但我知道佢下次一定會叫我 : )

試吓改變說話方式, 其實佢哋明架, 不過你越激氣, 佢哋越頂到行.

醒目開學勳章

hi,

呢樣我正在努力中!

yuk hei mum

原帖由 DUMMA 於 09-11-16 19:30 發表
試吓改變說話方式, 其實佢哋明架, 不過你越激氣, 佢哋越頂到行.

DUMMA:

有時真係要用幽默的方式去同佢地相處!

我個咪一樣,中一時我激到嘔血,大家都起唗鋼,一D辦法都冇...
暑假佢去咗外國一個半月,返來我同佢正式簽訂了協議書,釘咗係佢枱頭,我覺得有D用, 比你參考吓,

協議書
母親(
)與兒子(

一、
母親的 ...

hi,DUMMA

看了你的協議書,我笑了好一會,那開懷暢快度是...爆灯!

今天撥開雲霧,重新上路真好,有你這幽默有創意的家長送禮,果真是選對了吉日

說我自閉真的沒錯,

這麽年來,遇小事(芝蔴綠豆如浪費食水...)會大吵,遇大事(不外乎成績退步,拍拖失戀,有外遇...)就會閉關,除了日常基本動作,家長職責外,就會默不作聲,木無表情,陷入深思狀態,每當夜闌人靜,輕則會唱歌自療,重則就會執拾房間,通宵達旦...如今全屋死角都一塵不染,10足  " 年廿八洗邋塌"  ,相處近三30載的都知有難,不敢莽撞,暗裹怪他不解温柔,其實是自作孽 不可活,每每要自己想通想透,有了定案,才能歸位如常,旁人無從入手,

我要向你們學習,放開自己,求教他人,多謝你們,感謝BK.

很欣賞有幽默感的人,偏偏自己沒有,奈何!

協議書
母親(
)與兒子(

一、
母親的 ...

協議書
母親(
)與兒子(

一、
母親的 ...

不平等係約。

我c6話,

條約永冇平等,梗有一方着數,

無符

原帖由 judy 於 09-11-18 12:34 發表

不平等係約。

梗係不平等, 係人都睇得出啦, 我就係要佢日睇得出ma!我有心計架!

我要學你放一份係床頭同門口

原帖由 DUMMA 於 09-11-18 14:58 發表
梗係不平等, 係人都睇得出啦, 我就係要佢日睇得出ma!我有心計架!

Dear all,

專家話不打、少罵、少哦;多欣賞、讚賞、鼓勵就可以教到乖仔乖女。我傻傻地咁信左,仲將少罵、少哦升呢做不罵、不哦。

我個女都係十三歲,到今天人人都話乖,而且一點兒的反叛都察覺不到。

eviepa

完全同意,做家長都真係要學會改變,最重要同佢keep住friend,咁先有計傾

原帖由 xmanman 於 09-11-6 14:00 發表
我好明白你的感受, 因為我仔都係!!  佢常常掛在口的說話就係"你好煩", 我聽到會好傷心!   中一的時候係最難頂的時期, 差不多個個星期都要同佢吵架, 佢會話我煩, 態度差, 駁嘴, 黑面, 有時我真係激到哭了很多次呢!!  ...

hi,eviepa

專家的話我聽了很多很多,講座亦參于不少,甚至曾絕跡經年,為免事後受困惑沮喪之苦,皆因我往往知道是大道理,但卻無能處之,責已之心更切,

你的金石良言,我是想試又不敢試,試了又不放胆,未及半途就已收兵,那種誠惶誠恐,不知是否必經階段?

看過你在  "家長常犯錯誤一因加得減"  中的分享,簡直傾慕,如今有緣相交,想請教:

中三成績要面對選科的優先權,我是否只能順其自然?恐怕我做不到...

萬一入不到理科(或理想科目),有家長提議留班(直資校,有人考70都照樣申請),是否值得犧牲?

老師早前已希望她選art,我怕太費時會影響其他科目的成績,是否短視?

希望教!

annabella

原帖由 eviepa 於 09-11-18 19:04 發表
Dear all,

專家話不打、少罵、少哦;多欣賞、讚賞、鼓勵就可以教到乖仔乖女。我傻傻地咁信左,仲將少罵、少哦升呢做不罵、不哦。

我個女都係十三歲,到今天人人都話乖,而且一點兒的反叛都察覺不到。

eviepa ...

協議書
母親(
)與兒子(

一、
母親的 ...

DUMMA,

睇完你份協議書,真係眼淚都要滲出來,唔係笑...而係凄苦。

我自己也在努力中,嘗試多些幽默,少些責難,成效時好時壞,但點都唔會放棄!

各位, 加油呀.
其實每個小孩有天生性格, 並不是別人個套可套落自己個度, 而且每個家庭條件不同, 每個C6付出程度又不同, 做亞媽係淒涼架啦!唯有儘力啦!

原帖由 judy 於 09-11-18 12:34 發表

不平等係約。

唔仔唔守約果陣...咪更加不平等

合約簽之前佢睇過,修改過, 加上係亞仔一生人第一份白字黑字之合約, 對佢有D魔力架, 比起口頭上答應, 佢係明顯有心遵守咗. 當然, 我個人覺得"家心計"有d用, 時刻提醒佢亞媽付出緊d mug, 佢又應該付出d mug.  
另一方面, 亦係對我自己提醒, 攃住自己啲火同囉嗦.
各人有各人方法, 我只係提供參考.亦博各位苦中一笑啦.
‹ 上一主題|下一主題