用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 有無人收到信呀??
go

有無人收到信呀?? [複製鏈接]

好緊張呀!!!!唔知入唔入到呢!!!!!
仲要等到下星期五!!!
好似話如果入到會有信!!!!
有無人收到信啦???
   0    0    0    0

入到會有信?!
我都好緊張呀~~
一陣回家一定要去信箱睇下~~

我仲未收到呀....
張通知書話13/11會貼在校外,但如果入到就會有信嘛.......
好緊張

我估大概下星期五/六才收到信. 我都好緊張.  

原帖由 abbylamky 於 09-11-5 17:33 發表
我仲未收到呀....
張通知書話13/11會貼在校外,但如果入到就會有信嘛.......
好緊張

通知書話學校13/11 8:00am貼於校外  
但之前家長會收到信
so 我估11/11  or 12/11 才會收到信 (入到嘅小朋友)
但係我日日都準時去信箱 睇睇  當然一次又一次失望

如果有家長收到信 請即報料

請問各位家長知唔知  1. 今年有幾多人考?
                             2. p.1 收幾多人呢?
                             3. 又有幾多班呢?
  thank you..

到底有人收到信未呀??
明天就係啦,好緊張呀!!!!!

其實唔收會唔會有信收?

我琴日收到信啦, 要本月28日去註冊.

kc1016  點解你17/11這麼遲先收信
因大部份都係12/11收信
小部份13/11收信
你收到信時係唔係好驚喜呀

我係12/11收唔到信以為reject
點知13/11就收到啦

hi,

我12/11收信, 28/11 註冊, 恭喜大家.

原帖由 maumaumau 於 09-11-10 08:27 發表
如果有家長收到信 請即報料

請問各位家長知唔知  1. 今年有幾多人考?
                             2. p.1 收幾多人呢?
                             3. 又有幾多班呢?
  thank you.. ...

1. 阿女係面試個日返左去幫手, 佢聽到話有成2,000人報名(unofficial).

2. 大約160-170人

3. 4班

hi guessgod or other schoolmates,
你個女係到讀,辛唔辛苦?因小兒來年將會P1,聽人講話好辛苦,課程好深,對嗎?請指點!

原帖由 guessgod 於 09-11-26 22:24 發表

1. 阿女係面試個日返左去幫手, 佢聽到話有成2,000人報名(unofficial).

2. 大約160-170人

3. 4班

我都唔知點解甘遲先收到信.

不過我今日同我個朋友2個都無幫我哋個仔仔註冊, 希望留番D位比等候的小朋友啦. Good Luck.

原帖由 maumaumau 於 09-11-21 11:31 AM 發表
kc1016  點解你17/11這麼遲先收信
因大部份都係12/11收信
小部份13/11收信
你收到信時係唔係好驚喜呀

我係12/11收唔到信以為reject
點知13/11就收到啦

原帖由 kc1016 於 09-11-28 18:16 發表
我都唔知點解甘遲先收到信.

不過我今日同我個朋友2個都無幫我哋個仔仔註冊, 希望留番D位比等候的小朋友啦. Good Luck.

你和你2個朋友係唔係巳經有其他學校取錄啦

係呀, 我個friend個仔會讀一所近屋企的直資, 而我因自行ok咗, 所以都係讀D唔駛交學費的好D, 因我有2個小朋友.

原帖由 maumaumau 於 09-11-28 10:33 PM 發表

你和你2個朋友係唔係巳經有其他學校取錄啦

原帖由 sinwin 於 09-11-27 02:13 發表
hi guessgod or other schoolmates,
你個女係到讀,辛唔辛苦?因小兒來年將會P1,聽人講話好辛苦,課程好深,對嗎?請指點!

sinwin,

你好!

小女不經不覺已經小六啦! 佢讀得都幾開心.
以我觀察, 除非係插班生, 一般從一年班入去大部份都跟得上

我亦想在此講一下點解咁多人中途轉校. 大部份既原因係因為sfa冇直屬中學, 有好多學生中途已經轉左去一d有一條龍既小學, 換句話說, sfa係轉校市場係幾搶手.

(以上是本個人意見, 有錯請糾正)

Hi, guessgod,
首先好多謝你回覆!還想問SFA是否讀高一年級的書,是否很多測驗和考試?會唔會無時間休息?因我是在職媽媽,好擔心無時間陪他溫習!Thanks again!

quote]原帖由 guessgod 於 09-11-30 22:08 發表

sinwin,

你好!

小女不經不覺已經小六啦! 佢讀得都幾開心.
以我觀察, 除非係插班生, 一般從一年班入去大部份都跟得上

我亦想在此講一下點解咁多人中途轉校. 大部份既原因係因為sfa冇直屬中學, 有好多學生中途已 ... [/quote]

原帖由 sinwin 於 09-12-1 23:52 發表
Hi, guessgod,
首先好多謝你回覆!還想問SFA是否讀高一年級的書,是否很多測驗和考試?會唔會無時間休息?因我是在職媽媽,好擔心無時間陪他溫習!Thanks again!

quote]原帖由 guessgod 於 09-11-30 22:08 發表 http://forum.ed ...

還想問SFA是否讀高一年級的書?
英文讀高一級或以上, 數學半級, 中文正常.
你反而留意下GS(General Studies), 用英文, 都幾深下, 此外仲有一科Eng Literature. Eng Lit 讀下小說咁. 不過排名我記得只計中,英,數(Correct me if I'm worng!)

是否很多測驗和考試?
3 次考試, 大約係每年既11, 3同6月. 有n 個accessments, 不過 accessments 係唔計分, 大有少少覺得學校係寓測於操, 如果跟得上, 除左數學要操下, 其中,英文靠小朋友語文根底

以小女為例子, 佢只係試過1,2次要做功課做得十點. 佢同我講, 有d同學鍾意做定老師未吩咐做既作業, 佢話咁就可以嘆世界. 反而, 最大既難題係要控制佢地玩電腦遊戲.

Hi Sinwin,

你好, 我仔都是明年小一生, 希望大家有緣相見.

Hi guessgod,

多謝你的寶貴資料, 還想問一問, 是否P3 開始會加多科 I.S. 及加多一科外語呢? (聞說是日文或法文), 校則是否真的很嚴? "YUK" D 都會罰? 我仔有點坐不定, 又鐘意問問題架, 我有D擔心.

原帖由 guessgod 於 09-12-2 00:36 發表

還想問SFA是否讀高一年級的書?
英文讀高一級或以上, 數學半級, 中文正常.
你反而留意下GS(General Studies), 用英文, 都幾深下, 此外仲有一科Eng Literature. Eng Lit 讀下小說咁. 不過排名我記得只計中,英,數(Cor ...
‹ 上一主題|下一主題