用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 [華夏盃]
樓主: ahpaahmi
go

[華夏盃] [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆 1# kikispider 的文章

這個比賽獎項中學吳係點睇,反而香港數學奧林匹克學校那一個小五,小六的比賽中學較重視,金獎一級才60-70人拿到(每級約4000人考),很多考了金獎入了QC,喇沙!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

請問有無人參加咗今個星期日港澳盃 ?

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-4-21 13:00 發表

我有參加,兩個仔要去唔同地方考
大仔去嶺南,細仔去專上學院同一時間但地方唔同,好麻煩!

醒目開學勳章

咁點呀, 仲去唔去 ? 我哋二個好彩都係Poly
我囡比賽時間同游水同撞, 我們都係決定唔俾佢去啦, 二年級無所謂啦.  哥哥四年級就話.

你知唔知网上有得download 2006年的試題 ?  我仔一睇就大叫好難, 我想你哋去睇下.  如果咁多年來都係咁難的話, 點解仲話華廈盃的試題會難過港澳盃呢 ?

原帖由 kittylam 於 10-4-21 14:39 發表

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

明年五年級都唔知好唔好參加

原帖由 kittylock 於 10-3-28 14:43 發表
蘋果日報-2010-03-26

規定必須跟團 一天收 880元
華夏盃奧數賽被轟團費過高

不少教育機構開辦學術課程及舉辦比賽,讓學生考取證書及爭取獲獎機會,受不少家長追捧,學術也變得十分商業化。有小學六年級學生家長反映,兒子 ...

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-4-22 16:18 發表
咁點呀, 仲去唔去 ? 我哋二個好彩都係Poly
我囡比賽時間同游水同撞, 我們都係決定唔俾佢去啦, 二年級無所謂啦.  哥哥四年級就話.

你知唔知网上有得download 2006年的試題 ?  我仔一睇就大叫好難, 我想你哋去睇下.   ...

我會去,唯有叫老公帶一個,自己帶一個,不過我認路好差怕搵得黎過左時間
我知道有試題,但最低3~4年級我個大仔先p1,講真我自己都唔識 。我覺得好難啊!

醒目開學勳章

原帖由 kikispider 於 10-4-22 17:38 發表
Yes. My son also join 港澳盃.. My friend brought the book in HKMO. I find that the question is quite difficult.

本書喺咪要報佢D乜乜培訓班先可以買咖?其實我都想買佢本書。

五年級一定要參加喇.有得獎證書,可以幫助升中自行階段搵學校.
可以參加在香港舉行既初賽,唔一定要參加深圳複賽.
雖然hkmo證書認受性沒有奧數學校高,但能拿到獎狀好過沒有.
原帖由 雪文 於 10-4-22 17:54 發表
明年五年級都唔知好唔好參加

我住天水圍, 試場在嶺南, 好近好方便, 你就麻煩點了, 兩個小朋友分開了.  起初我還猜是按區派去不同試場, 現在看不似了.

原帖由 kittylam 於 10-4-21 14:39 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-4-23 00:04 發表
我住天水圍, 試場在嶺南, 好近好方便, 你就麻煩點了, 兩個小朋友分開了.  起初我還猜是按區派去不同試場, 現在看不似了.

你個小朋友幾年班啊? 我大仔p.1都喺佢嶺南!
其實去邊度我都冇所謂,最衰喺分開唔同地方。

原帖由 雪文 於 10-4-21 13:00 發表

我地都會去呀, 我見有英文卷, 就再報下比個仔試下。

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-4-21 01:00 PM 發表

我女都會參加

我大仔P2, 今次是第一年給他試試參加奧數的公開比賽.  細仔就讀P1, 不過唔幫細仔報, 因為細仔似我, 無數學慧根, 有次給他試試做網上的奧數, 都是一些間單的加減數, 佢都未做夠2分鐘就抓晒頭, 呢樣果樣走左去..

原帖由 kittylam 於 10-4-23 00:33 發表

你個小朋友幾年班啊? 我大仔p.1都喺佢嶺南!
其實去邊度我都冇所謂,最衰喺分開唔同地方。
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

醒目開學勳章

我仔考完返來話好難呀.......

你哋呢 ?  小朋友點反應 ?

原帖由 kittylam 於 10-4-22 18:24 發表

我會去,唯有叫老公帶一個,自己帶一個,不過我認路好差怕搵得黎過左時間
我知道有試題,但最低3~4年級我個大仔先p1,講真我自己都唔識 。我覺得好難啊! ...

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-4-25 18:45 發表
我仔考完返來話好難呀.......

你哋呢 ?  小朋友點反應 ?

大仔p.1考完佢好開心話好易,全部都識,希望喺啦!
細仔去專上學院一個亂字,好多家長都鼓噪, 仔仔考完話有4題唔識。

KITTY, 你大仔叻仔呀

唔似我大仔.....

大仔(P2)出來話話好淺好快做完, 仲有半個鐘頭剩, 我問他那你半個鐘係到做乜, 佢話休息下. 你話C 唔C, 我大仔出名係輪盡王(真係佢認第一無人認第二果種), 次次叫佢複巻都唔複, 還走去休息, 佢試過考中文, 又係剩一半時間, 跟住訓覺都夠胆C, 你出來的成績好我都唔話你, 但係出來的成績又唔話靚仔過人, 所以今次都係 .....

後來他講了一些題目給我知, 如我所料, 佢講番比我知D 題目佢既答都係錯既.

其中有條係同檸檬茶有關, 大仔本來仲諗住啱啦, 點知講講下, 當然都係衰左啦, 因為大仔唔知檸檬茶係用紅茶整, 所以錯左.  呢D真係整定

原帖由 kittylam 於 10-4-25 19:47 發表

細仔去專上學院一個亂字,好多家長都鼓噪, 仔仔考完話有4題唔識。

kitty...我地黎緊的星期六又會出現在同一個地方喎... 估唔估到我乜意思呢.. ..我剛在另一個post 見到你話 -- 多元智能杯, 哈. 我諗你明我乜意思啦. 哈哈.

我11-12, 你呢?

原帖由 kittylam 於 10-4-25 19:47 發表

‹ 上一主題|下一主題