用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 [華夏盃]
樓主: ahpaahmi
go

[華夏盃]

醒目開學勳章

原帖由 lks050526 於 10-1-25 16:58 發表
hihi
我個仔k2....特等獎....好開心
問佢都話有唔識做

不如大家集中下有咩 question

1.   1+2+3+4+5+6+7+8+9 = ?
2.   2007+2008+2009 = ?
3.   H+H+C = CH    H=? C=?
4.   數正方體有幾個
5.   火柴題  === 3X3 ...

你仔仔好叻啊,講得咁清楚,我個仔話有題過河題,但問題點問佢講左我都唔明!
Ο+ Ο+△=△○ 問 △=? Ο=?
2010+2010-2010+2010-2010+2010-2010=?
11.16.22.29.(  ).46.56.67
數圓圈題,有10個用10個圓形組成的箭嘴,數下有幾多個圓形。
呢幾題今日先問佢唔知有冇記錯
2004+2004-2004+2004-2004+2004=?呢題系小一題

醒目開學勳章

原帖由 lks050526 於 10-1-25 16:59 發表
另我打電話問左
4月4日會係深圳比賽...你地去唔去呀
上大陸有D怕怕,我同兩個仔仔都冇回鄉證!

我問阿仔問題,佢話o甘耐点記得,叫我唔好問!

我打電話去問又話幼稚園組未決定有無決賽噃!

就算有都唔知去唔去,阿仔仲未有回鄉証,因為上面真係好恐怖!

醒目開學勳章

原帖由 beryl88318 於 10-1-26 17:09 發表
仔仔攞到一等, 但係家長提名, 學校唔會記入成績表

如果是學校提名就有?
我今日同老師講左,老師叫我聽日印個比賽名同網頁給佢!

醒目開學勳章

原帖由 cutekiddy 於 10-1-25 18:48 發表
我問阿仔問題,佢話o甘耐点記得,叫我唔好問!

我打電話去問又話幼稚園組未決定有無決賽噃!

就算有都唔知去唔去,阿仔仲未有回鄉証,因為上面真係好恐怖! ...

你仔仔講野都幾叻下,好好笑!
如果決賽在香港就好啦。

唔駛唔開心, [華夏盃]主辦者遲點會派證書給你,
勁過記入學校張成績表.
原帖由 beryl88318 於 10-1-26 17:09 發表
仔仔攞到一等, 但係家長提名, 學校唔會記入成績表

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-1-25 14:58 發表

哈哈, 咁攪笑? 我地之前未學過, 所以冇大期望, 睇完就算...

仔仔個名排第十個喎...係咪之後仲有決賽架?

小一總人數399你仔仔排21,好叻咖啦冇學過都贏左好多人!

咁想請問排名是否計分算數高低咁排?

又想請問係咪個個都有得去決賽呢 ?? 如是的話, 咪好大陣象 ??

醒目開學勳章

原帖由 claudiaho 於 10-1-27 09:31 發表
咁想請問排名是否計分算數高低咁排?

又想請問係咪個個都有得去決賽呢 ?? 如是的話, 咪好大陣象 ??

以總分來排個人成績,同分時以年紀較小者為勝。
聽聞決賽系要給錢的仲收得好貴下。

醒目開學勳章

原帖由 lks050526 於 10-1-27 10:48 發表
我都覺得勁過記入學校張成績表

我都有叫亞仔同學校講.....因為係學校比form 我地的
咁校長叫亞仔copy 張證書回學校
哈哈.亞仔個老師仲送左份小禮物比佢...佢不知幾開心
仲同我講要比賽多d

...

特等獎可能有獎盃咖!

原帖由 kittylam 於 10-1-27 00:07 發表

小一總人數399你仔仔排21,好叻咖啦冇學過都贏左好多人!

呀....佢好彩je.... 我唸出呢個list, 每個等級既排名, 應該唔會有分別架....應該排名不分先後...

我尋日都有問過佢地, 佢話
1. 三月份會頒証書
2. 一等獎係參賽人數既6%, 二等係12%, 三等係16%, 所以全體參賽人數大約有3x%既人得獎
3. 去決賽係特/一/二/三都可以去深圳比賽, 即日來回。(不過我冇問幾多錢)
4. 如決賽又可以得獎的話, 就可以參加總決賽。

報告完畢!

醒目開學勳章

我估有咋,睇完2009年個頒獎禮,應該狀元先有盃。
http://www.21mstar.com/HTML/9759.html

資料好詳盡呀, 唔該哂 !

不過都好似聽聞過話都幾貴, 又要睇吓我家小姐同少爺時間可唔可行, 到時睇吓點囉 !

原帖由 silvia_ng 於 10-1-27 11:39 發表

呀....佢好彩je.... 我唸出呢個list, 每個等級既排名, 應該唔會有分別架....應該排名不分先後...

1. 三月份會頒証書
2. 一等獎係參賽人數既6%, 二等係12%, 三等係16%, 所以全 ...

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-1-27 11:39 發表

1. 三月份會頒証書
2. 一等獎係參賽人數既6%, 二等係12%, 三等係16%, 所以全 ...

佢的報名表格有寫排名辦法的,呢個數咪小一都有成千人去比賽

醒目開學勳章

原帖由 lks050526 於 10-1-27 13:52 發表
狀元means 全香港第一名嗎???