用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問譚歐陽少芳既學生 , 多唔多同學有 陳守仁 second in ...
go

請問譚歐陽少芳既學生 , 多唔多同學有 陳守仁 second in

本來以為有得 second in , 不過好失望 . no ar
以前有傳聞話讀保良局幼稚園 , 入陳守仁機會大 D , 但近呢 2 年 , 陳守仁太出名了 , 太多人申請 , 聽 D 家長講上年收譚歐陽學生都係得 十幾個 . 可況今年............

超級版主

我只知新開3年嘅林文燦就有分加(所有保良局幼稚園都有分加)。陳守仁做開左個名,應該唔駛賣帳俾其他保良校長囉......

今年大收ST.CAT學生,我所識無一個不入2ND IN.

我囝囝讀 PM CLASS 入到 SECOND IN  

St. Cat 既學生係好多小學都好受歡迎.  聽講德望都收好多st. cat學生.

我知梗一定有譚歐陽小朋友可 second in , 不過唔知人數多唔多...........

原帖由 1125bbmama 於 09-10-31 00:50 發表
本來以為有得 second in , 不過好失望 . no ar
以前有傳聞話讀保良局幼稚園 , 入陳守仁機會大 D , 但近呢 2 年 , 陳守仁太出名了 , 太多人申請 , 聽 D 家長講上年收譚歐陽學生都係得 十幾個 . 可況今年............ ...

I want to know too!! Tam Au-Yeung Siu Fong is supposed to be the same school that branched out into the kindergarten and TSL primary school 10 year ago, so it is not just any Po Leung Kuk kindergarten, it should have a closer relation with TSL primary school as they are from the same parent school.

我都係, 我識嘅全部都有得2nd in
唔知係咪好多人2nd in 呢?

原帖由 IGLOO 於 09-10-31 06:08 發表
今年大收ST.CAT學生,我所識無一個不入2ND IN.

陳守仁只有幾間幼稚園有分加, 譚係其中一間.

原帖由 召藥師 於 09-10-31 01:31 發表
我只知新開3年嘅林文燦就有分加(所有保良局幼稚園都有分加)。陳守仁做開左個名,應該唔駛賣帳俾其他保良校長囉......

How many students from Tam in fact get into TSL's second interview this year?

我都好想知 ar , 又沒有其他同學 媽咪既電話 , 想問都唔得...
原帖由 lovingparent 於 09-11-3 12:29 發表
How many students from Tam in fact get into TSL's second interview this year?

其实,你们怎样可以比较准确知道这个数目?通常都是小众互通消息而已,学校很难帮你做统计。如果有的话,我都想知道KV有多少进去2nd in。

原帖由 lovingparent 於 09-11-3 12:29 發表

醒目開學勳章

像我囡囡的幼稚園網頁有畢業生升到那些小學的資料,會唔會這間也有
不過,就算有,如果升學的是官立/津貼,其實都唔知道是自行(第一輪)定大抽獎(第2輪)定叩門成功的,還是世襲生成功
所以都沒有太大作用,除非是DSS/私校啦

原帖由 猴子爸 於 09-11-3 13:30 發表
其实,你们怎样可以比较准确知道这个数目?通常都是小众互通消息而已,学校很难帮你做统计。如果有的话,我都想知道KV有多少进去2nd in。

你所说的是要等一切尘埃落定才会有统计,但如果要问有多少进到2nd Round,就应该是没什么可能。我的意思是,如果是不可能得到合理答案的问题,问来有什么意思?当然,如果所有有关人事看到这个post,都上来报到,那也不失为一个好方法。

原帖由 ziyi 於 09-11-3 16:54 發表
像我囡囡的幼稚園網頁有畢業生升到那些小學的資料,會唔會這間也有
不過,就算有,如果升學的是官立/津貼,其實都唔知道是自行(第一輪)定大抽獎(第2輪)定叩門成功的,還是世襲生成功
所以都沒有太大作用,除非是DSS/私校啦 ...

醒目開學勳章

當然啦,唔到塵埃落定,那裡有最準確的升學資料,如小學的升中派位成績一樣
永遠in progress的都很難作準

原帖由 猴子爸 於 09-11-3 17:02 發表
你所说的是要等一切尘埃落定才会有统计,但如果要问有多少进到2nd Round,就应该是没什么可能。我的意思是,如果是不可能得到合理答案的问题,问来有什么意思?当然,如果所有有关人事看到这个post,都上来报到,那也不失为一个好 ...

But to think logically, Tam should have an advantage over other PLK kindergartens as it shares the same culture and background as TSL which no other kindergartens in HK could compare. Unless TSL wants to break this linkage intentionally .....

真係好難想像佢用什麼定意去揀 second in , 但個小朋友一定有本身優點 , 係咪個小朋友英文勁 或個主動性強 或者讀 邊間幼稚園因數呢 ?

原帖由 lovingparent 於 09-11-4 11:59 發表
But to think logically, Tam should have an advantage over other PLK kindergartens as it shares the same culture and background as TSL which no other kindergartens in HK could compare. Unless TSL wants ...