用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Rattie
go

SPSS

亞囡五上考試成績麻麻,俾拉低哂,自己都開心我冇話佢架,費時壓力兩次計分試叫做暫時
Conventd簡單家長support之餘,仲朋友合作至得present 4個book reports (兩中兩英)又要上網做e-portfolio跟住first interview,有幸過second in,呢d今年玩法都覺得疲累
不如加把勁考個試啦。

原帖由 chatroom台長 於 10-1-6 15:47 發表
好彩上學期唔計, 今個假期個女都唔係好肯溫習, 今次考試有d危, 你講得岩呀考私校都唔容易, 我朋友都有叫我試下考 convent, 但我唸我女成績同課外活動都唔係好標青, 去考又係陪跑, 希望下學期讀得好d.

...

Candy
自動波,你唔洗啦。
除左呈分,成績表都祗係只計考試分數..
呈分5下學期同6,下學期(3考試分數).
5級考試時間表1-4級係一樣,6級係12月頭3月尾.
呈分包括中(x9),(x9),(x9),(x6),視藝(x3),音樂(x2) ()
中文 : 中卷(50%),作文(15%),說話(15%),默書(10%),聆聽(10%)
英文 : 英卷(50%),作文(15%),說話(15%),默書(10%:80%seen/20%unseen),聆聽(10%)
數學 : 數卷(100%)
常識 : (100%)
視藝
: 係畫畫,上完成,老師通常會小朋友

音樂 : 唱歌,吹牧童笛,少許樂理
原帖由 candy_kent 於 10-1-6 17:40 發表
rattie
講講下, 唔係好記得測驗同考試所佔既分數比例係點架 ?  小一同小六同唔同架 ?

Hi Candy
講漏咗, : 兩次測驗50%; 考試50%

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

今年中文卷改版問答重組句子係唔洗死背不過d攞十分八分最憎重組句子亞囡抄漏,一抄錯又要諗,幾十個字要寫時間cut咗唔洗。三篇閱讀理解,e d考語文真章有睇d課外先幫助
Writing 高分比較少唔洗太緊張住運用多d(四字)詞語d老師buy架。
至於Chin Oral或者暑假期間可以同join d 辯論訓練嘢。

原帖由 kyma1128 於 10-1-6 17:52 發表

今年的語文卷中, 有多篇的閱讀理解, 因佔50% OR ABOVE, 是一份卷的關鍵所在, 亦是一個"變數". 平時的作文, 分數都是俾得好緊的, 好D先有80分頭, IF NOT,就是 7X, 你話EXAM 的作文真是不敢去想. 在ORAL方面, ...

、下期各兩測一完要見家長期派成績表都會見家長。有咩問題要抓緊兩次機會問啦。
靠自己成績表係亞囡番屋企咋。下期會獎狀學業成績優良獎進步
、下各自運作感覺上似重要d嘛。

原帖由 candy_kent 於 10-1-7 15:43 發表

rattie,
thanks a lot !

佢地total有4測兩考(小一除外), 你所指是否係以一個學期來計呀 ?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Candy
可能因為已經見過家長兩次咗,有問題都應該?
學校老師把口連分考試卷朋友model answer學校會知道分得個grade,估估吓。不過可以同主任提出要求去check卷嘅。
原帖由 candy_kent 於 10-1-8 16:17 發表

rattie
我都有留意上學期有兩次見家長, 反而下學期唔洗見家長都係第一次遇見, 不知為何這安排?? 真有趣 !!  

想知老師會否告知學生在班內名次 或全級名次 ? ...

簽名被屏蔽

試過check卷d師姐媽咪
至於班中位置中間呀、呀,呢d囉,啦,亞囡嚟嚟去去d位置咩。
始終覺得人為錯誤發生嘅,希望多d家長開聲爭取以時學校肯朋友番自己份考試卷
原帖由 candy_kent 於 10-1-11 13:57 發表

Rattie,
都有留意通常出grade既都唔會講分數, 但老師會否都講比家長知小朋友在班中位置?  

check卷===>無稔過要check bor, 信得過老師改得都好少機會錯既, 唔洗咁大件事呀 !! ...

簽名被屏蔽

我咃連呈分試都知實際分d內部啦。統統!
自己慢慢計/估啦。
原帖由 candy_kent 於 10-1-12 12:59 發表

RATTIE
人為既野咁一定會有錯既.

唔比卷學生睇, 我估可能係學校政策.  

不過唔派就真係連錯乜自己都唔會知, 何來下次會改善到呢 !!  真係稔唔明  

唔派卷但老師會否講比同學知自己幾多分呀 ? ...

進步獎就比較其它表現
不過模範生我就唔啦。
原帖由 kyma1128 於 10-1-12 17:41 發表

咁,升留級,各項獎都只是計算下學期的表現嗎? OR上+下學期/2呢?