用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SPSS

小5, 6年級升中計分+升過隔離中學
我諗大家會有d疑問,不如我列出我所知嘅,有錯漏嘅請提出,大家研究吓 :

除左呈分,成績表都祗係只計考試分數.即是冇平時分.
呈分係計5年級下學期同6年級上,下學期(共3次考試分數).
5年級考試時間表同1-4年級係一樣,6年級係12月頭同3月尾.
呈分科目包括中(x9),英(x9),數(x9),常(x6),視藝(x3),音樂(x2) (佔比重)
中文 : 中卷(50%),作文(15%),說話(15%),默書(10%),聆聽(10%)
英文 : 英卷(50%),作文(15%),說話(15%),默書(10%:80%seen/20%unseen),聆聽(10%)
數學 : 數卷(100%)
常識 : 常卷(100%)
視藝 : 多數係畫畫,堂上完成,老師通常會講俾小朋友知
音樂 : 唱歌,吹牧童笛,少許樂理

你唔知道囡囡考幾多分,淨係得個grade,不過學校呈嘅係實際分數(eg. 82).
你唔知道囡囡考弟幾,有d學校會俾個range,不過呢間就冇講.嗰10個學業成績優良獎算係小小提示.
5,6年級唔會再執位,班主任亦係同一人.5年級都仲有得留班.
填表方面,班主任亦唔會俾意見.聽聞試過有人填得太保守,本來可以入番隔離,結果俾Canossa收左.

以下純粹係我嘅個人意見,唔啱睇/聽請多多包涵:
隔離中學係Band 1 school.佢收得SPPC嘅 Band 2學生,咁我地d Band 2都要有番咁上下.所以測考都比較深.成績表全部A嘅全級可能一隻手就數哂.品行攞A嘅都唔荒多.
正路下佢會收82-85%,即係大約有15-18%走左 = 22-26人(計全級146人).
通常有8-10人會去左更好嘅學校,即係大約有16人冇得留低 = 每班約4人.(家長係咪鬆口氣呢?)
嗰 ±3%就要睇d peer嘅成績.佢有權收多d外來嘅band1學生.
如果d卷易,個個成績表靚靚,咁咪好多叻人走哂?
所以B係一定入,C我都覺得冇問題.我地嘅Band 2應該唔差得過人地(冇直屬)嘅Band 1幾多.否則隔離中學分分鐘跌band啦.
咁點去填表?
自行嗰60個位係冇我地份,大家即管碰碰運氣,試間好d嘅.點解?叻嘅唔會揀隔離住,冇咁叻嘅唔敢唔揀佢.咁佢梗係揀左出面d精英先啦.
大抽獎甲部要避免填d差過隔離中學嘅學校.除非你諗住入唔番去.乙部則焗住要做第一志願.
如果一心一意,就甲乙都填首位啦.
你自問唔屬於全級top 10,其實已經冇乜選擇.冇理由要人地收硬我地又咁易俾你走左去.

入得呢間學校就要接受佢套遊戲規則.我相信其他直屬嘅玩法都冇乜分別.
唔知講得啱唔啱,請指教.
Rattie

Hi Rattie,

Thanks a lot ! 你解釋得好詳細我仲 print 左一份出黎 tim, hehe..... 係咪好似仲要預留10個位比 spss 中一 repeat 生 ?

10….?!
Well,simple calculation:
()38 x 5 = 190
(直屬) @ 190-57(自行)-10() = 123
()146
x 85% = 124

,總會D人走左去,所以最緊要合格先可以去.?

係開學家長會校長講嫁, 我聽到佢話要留番5% repeat 位 spss 中一生, 同埋聽人講第3 round 去叩門, 我地小六生都有8-10個去考, 同埋都有其他學校d人一齊去考同我地爭.

原帖由 Rattie 於 09-11-2 11:55 發表
10個….咁多?!
Well,simple calculation:
(中學)38人 x 5班 = 190人
(直屬) @ 190-57(自行)-10(留班) = 123人
(小學)146人
x 85% = 124人
夠哂位俾我地架,總會有D叻人走左去,所以最緊要合格先可以去求位.係咪? ...

,
十零番去.

原帖由 chatroom台長 於 09-11-2 12:20 發表
係開學家長會校長講嫁, 我聽到佢話要留番5% repeat 位 spss 中一生, 同埋聽人講第3 round 去叩門, 我地小六生都有8-10個去考, 同埋都有其他學校d人一齊去考同我地爭.

...

音樂 : 唱歌,吹牧童笛,少許樂理

吹牧童笛學校有沒有教?還是要自己出去學?

牧童笛學校會教大約三開始

醒目開學勳章

小三。

原帖由 Rattie 於 09-11-3 10:35 發表
牧童笛學校會教,好似大約係小二、三開始。

呀,仲記得講:

"凡在六年級下學期期考,中文、英文、數學三科及格及總平均分及格的同學,將獲發「畢業證書」。未符合以上標準的同學將獲發「修業證書」。"

唉,及格已經唔開心,仲唔到

小五小六呢兩年簡直係渡日如年

原帖由 Rattie 於 09-11-3 11:31 發表
呀,仲有樣嘢唔記得講:

"凡在六年級下學期期考,中文、英文、數學三科及格及總平均分及格的同學,將獲發「畢業證書」。未符合以上標準的同學將獲發「修業證書」。"

唉,唔及格已經唔開心,仲要畢唔到業添。 ...

Rattie想請問,即係五年級的成績表上,不會有兩次測驗的成績,只有考試的成績?

Yeh, your understanding is correct.
It's all the exam marks that will appear in the school report.
The teachers keep asking us not to tell our kids about this, hey, they are not stupid and can figure this out themselves.
原帖由 B.B.Mother 於 09-11-3 14:38 發表
Rattie想請問,即係五年級的成績表上,不會有兩次測驗的成績,只有考試的成績?

加油!
ADD OIL!!

原帖由 chatroom台長 於 09-11-3 12:28 發表
小五小六呢兩年簡直係渡日如年

Rattie,Thank you very much!
一次定生死,心理壓力也夠重的.

成績表嗰陣係怯
5下學期考試D正常希望唔好太為D學生啦。

原帖由 B.B.Mother 於 09-11-3 15:46 發表
Rattie,Thank you very much!
一次定生死,心理壓力也夠重的.

Rattie,會不會有人測驗考得好,反而考試才失手,那....
是不是喊都無謂了?
真係好驚啊!

Hi Rattie,

Thanks a lot ! 盡哂力就算, 都唔想比太多壓力個女.

原帖由 Rattie 於 09-11-3 15:10 發表
加油!
ADD OIL!!

我囡。中英D數可以90+,亦可以60+祗不過佢冇規定幾時先失手啫。
5學期成績表睇就問冇計平時分。
下學期好在9字冇倒轉咋。失手嘅嘢盡咗力就唔開心一陣let go.
反正99%過去隔離
呢,?

原帖由 B.B.Mother 於 09-11-3 17:09 發表
Rattie,會不會有人測驗考得好,反而考試才失手,那....
是不是喊都無謂了?
真係好驚啊!

醒目開學勳章

好好笑,又到point。

原帖由 Rattie 於 09-11-4 12:06 發表
我囡…算係啩。中英常好D,科數可以90+,亦可以60+。祗不過佢冇規定幾時先失手啫。
5年級上學期派成績表佢一睇就問係咪冇計平時分。
下學期…好在個9字冇倒轉咋。失手嘅嘢冇得講,盡咗力就算,唔開心一陣就let go.
反正99%都 ...

嘿,好好?過兩年就知
D血壓腎上腺通通節節;白頭髮皺紋呀,全部同好朋友!
啱啱嘅數測60+囉,糖食洗唔洗DD?

原帖由 YongXin 於 09-11-4 12:33 發表
好好笑,又到point。