用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第61屆校際朗誦節
樓主: Lovely媽咪
go

第61屆校際朗誦節 [複製鏈接]

請問那裏找到文章?

我第一次參加,原來学校冇support,叫我自已找。請幫手。

文章是未來的太空。

多謝指教!

原帖由 Heidi媽 於 09-11-11 07:30 發表
動作沒想到規定要做的, 通常初小學生朗誦時, 帶些少的動作會對他們更投入去朗讀. 個人覺得識得用 facial expression更重要.

醒目開學勳章

原帖由 violetching 於 09-11-6 11:07 發表
你只需在佢叫你報到的時間到達,出示報名回條級學生手冊作核實,然後入去會場是但坐,但參賽者會跟佢出場編號坐,即係參賽者同家長要分開坐。開場前, ...

對不起, 想請教一下, 要出示的回條是學校出的, 還是校際果邊出的?  我女下星期便出賽, 老師只交她一份通告通知何時比賽, 但連體溫紙都沒有給予(但呢樣我可以download)~~

回條是由朗誦協會出的, 下連体溫申報表.  我小朋友的學校已派了, 可向你女女學校查詢.
原帖由 VENUSSUM 於 09-11-12 10:39 發表

對不起, 想請教一下, 要出示的回條是學校出的, 還是校際果邊出的?  我女下星期便出賽, 老師只交她一份通告通知何時比賽, 但連體溫紙都沒有給予(但呢樣我可以download)~~ ...

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 09-11-12 11:19 發表
回條是由朗誦協會出的, 下連体溫申報表.  我小朋友的學校已派了, 可向你女女學校查詢.

知道, 等我叫我女快d問下先, 謝謝您啊

原帖由 KT-mom 於 09-11-11 09:12 發表
請問那裏找到文章?

我第一次參加,原來学校冇support,叫我自已找。請幫手。

文章是未來的太空。

入播道書院網址找
http://www.evangel.edu.hk/

回覆 1# HappyEE 的文章

Thanks AH!

原帖由 Fion_Chan 於 09-11-6 13:46 發表

今年有體溫表,但只得兩格,即係填完小朋友體溫,就得番一個格填大人,咁如果多個大人,填去邊呢,無體溫紙入唔入得場?抑或即場有體溫紙可以填?(以前只要有位都可以入場睇,我試過睇其他場)有無人知? ...

請問是否只可以1位家長陪同進埸 , 是否不需要穿校服???

原帖由 KKMo 於 09-11-17 10:35 發表

請問是否只可以1位家長陪同進埸 , 是否不需要穿校服???

昨天比賽完, 只可以一位家長進場,
9成同學都穿校服, 穿便服都無問題

原帖由 id00288 於 09-11-17 11:57 發表

9成同學都穿校服, 穿便服都無問題

請問由比賽到等如果, 要預幾多時間??

我印象中無人穿便服朗誦, 就算得, 穿校服啦, 免麻煩..
啊女今年唔開心, 佢抽到第2場, order 61...佢話, 點解要最後一個喎...早早攪掂就好啦...

我只好安慰佢, 好多人望抽中最後添..你執到寶都唔識高興...佢又信以為真..哈哈!

啊女上次luck左一句, 好彩都順利完成, 有78分, 今年, 只求順順利利, 攞個經驗同志在參與...

原帖由 KKMo 於 09-11-17 14:24 發表

請問由比賽到等如果, 要預幾多時間??

琴日已經完了, 阿女羅左85分, 吾知其實即係好吾好, 不過anyway, 至在參與啦.
想問有冇cert 架

我地上一次, 普遍攞75-80分, 全場最高分個位, 83, 第2名, 81, 第3名, 80, 其他相信up得晒都有78...啊女就係..

第一名, 是一名鬼妹仔, mud校際朗誦唔係比英文唔係mother langauge既人咩?

有幾位都朗得好好, 不過名落孫山, 原來, 評判講明佢唔喜歡有太多動作...會扣分...

原帖由 Little_cy 於 09-11-17 16:42 發表
琴日已經完了, 阿女羅左85分, 吾知其實即係好吾好, 不過anyway, 至在參與啦.
想問有冇cert 架

乜真係唔建議太多動作架??

你係咪指the cat呀? 好似話如果係"open"果組, 母語與否都可以!

原帖由 cheapbombom 於 09-11-17 17:17 發表
我地上一次, 普遍攞75-80分, 全場最高分個位, 83, 第2名, 81, 第3名, 80, 其他相信up得晒都有78...啊女就係..

第一名, 是一名鬼妹仔, mud校際朗誦唔係比英文唔係mother langauge既人咩?

有幾位都朗得好好, 不過名 ...

我諗係好個人既, 睇下你遇到咩評判..
我又唔信, look木咁企係度係好事...總之, 取個平衡啦...

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-17 17:31 發表
乜真係唔建議太多動作架??

你係咪指the cat呀? 好似話如果係"open"果組, 母語與否都可以!

我個女都比賽完 , 個評判講評語個陣話全場都有優良獎狀

跟著發現原來普遍都係拎81分

而冠亞季軍的三名學生都係同樣黎自九龍區一間著名女校

我個女係香港個邊比賽, 可能場地問題啦, 有幾個無可否認真係吾錯, 第1名係來自maxxmount既學生....我都同阿女講, 佢表現得好好了

原帖由 id00288 於 09-11-17 11:57 發表

真係唔可以兩位家長入去嗎?

咁又係.... 比賽呢D野好難講~
我女下星期先賽.... 呢排都無乜點練, 昨日上堂比老師鬧佢退晒步.....  算啦, 呢幾日盡人事練下, 係佢自己要求參加, 我都係志在參予~
下星期開始差唔多連續賽4日... 好彩果時無聽佢講報埋廣東話~

原帖由 cheapbombom 於 09-11-17 18:10 發表
我諗係好個人既, 睇下你遇到咩評判..
我又唔信, look木咁企係度係好事...總之, 取個平衡啦...
‹ 上一主題|下一主題