用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊! ...
樓主: Catpig
go

打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊! [複製鏈接]

我都好想stay positive, 但自問小囡一向非常外向、健談,K2 攞埋成績獎,英文完全無問題因為小囡是混血, 以佢 1st in 完之後,所講返出既,全部有問有答,佢亦完全冇問題講返個過程出黎.....

已經好迷失,唔知的學校要的乜了。

希望在明天.不過想同其他家長講.其實讀"名牌"幼稚園既學生都唔係個個收到offer架.所以唔好咁快失望.
記住學校唔收唔等如小朋友既問題.大家做父母既要做都已經做哂了. 交由上天安排吧.

ps.不過我覺得有好多學校都唔係咁鐘意收細仔.

原帖由 deebrown 於 09-10-29 19:21 發表
我都好想stay positive, 但自問小囡一向非常外向、健談,K2 攞埋成績獎,英文完全無問題因為小囡是混血, 以佢 1st in 完之後,所講返出既,全部有問有答,佢亦完全冇問題講返個過程出黎.....

...

我囡囡啲情況同你囡囡差不多, 我都好迷失呀 !  
我真係好想知, 係咪因為我囡囡係12月細囡啲關係呢 ?

條條大路通羅馬, 唔係一定要讀某一間學校先會成材, 大家加油!

醒目開學勳章

原帖由 deebrown 於 09-10-29 19:21 發表

...

我個仔舊年都係考5~6間都冇一間收, o係考學校之前, 我冇諗過會咁, 因為佢都係"非常外向,健談, 英文完全無問題".... 當時的確好失落, 唔知點解, 亦唔知點算..... 好彩最後因為佢"非常外向,健談, 英文完全無問題"所以叩門入到心儀官津! 依家仲讀得幾好o忝!

所以大家唔好氣餒, 仲有大把機會o家!

回覆 21# deebrown 的文章

hi deebrown, mine the same and speak fluent english and mandarin.  outspoken and all interviews he told me that he answered everything while the kids in his group just said i don't know.  but still no offer yet.  i also want to stay positive but one after another rejection letter, how can i still stay positive?   i sometimes think whether i have taught my kid in a wrong way?

Thank you ....
請問叩門應該要準備D乜呢?

原帖由 Geni 於 09-10-29 22:23 發表

我個仔舊年都係考5~6間都冇一間收, o係考學校之前, 我冇諗過會咁, 因為佢都係"非常外向,健談, 英文完全無問題".... 當時的確好失落, 唔知點解, 亦唔知點算..... 好彩最後因為佢"非常外向,健談, 英文完全無問題"所 ...

我個囡唔算細B,9月頭出世...
你有冇plan B?
原帖由 Chincco 於 09-10-29 21:45 發表

我囡囡啲情況同你囡囡差不多, 我都好迷失呀 !  
我真係好想知, 係咪因為我囡囡係12月細囡啲關係呢 ?

原帖由 Geni 於 09-10-29 22:23 發表

我個仔舊年都係考5~6間都冇一間收, o係考學校之前, 我冇諗過會咁, 因為佢都係"非常外向,健談, 英文完全無問題".... 當時的確好失落, 唔知點解, 亦唔知點算..... 好彩最後因為佢"非常外向,健談, 英文完全無問題"所 ...

請問最後叩到邊間心儀啲小學呀 ?

I'm feeling exactly the same....too many "was it because..." in my head driving me nuts....
My daughter might just be too outspoken which caused her to failed....

原帖由 bobee 於 09-10-29 22:44 發表
hi deebrown, mine the same and speak fluent english and mandarin.  outspoken and all interviews he told me that he answered everything while the kids in his group just said i don't know.  but still no ...

醒目開學勳章

原帖由 deebrown 於 09-10-29 22:45 發表
Thank you ....
請問叩門應該要準備D乜呢?

叩門其實同考直資/私校要準備o既o野差不多, 都係預早留意學校申請安排, 做定profile, 到時準時交form準時去in咁. 之不過我覺得當你經過o左考直資/私校呢一輪o既洗禮之後, 你會清楚多d自己想要間乜o野學校同你自己應該點樣答老師或校長o既提問(我in o既官津都要見家長). 我成日諗, 如果我早d識應對校長o既提問, 可能當年有機會入到唯一有2nd in 機會o個間心儀直資! 所以話經驗係要慮積o既, 呢一個階段大家都冇經驗, 錯失o左唔少大好機會, 但只要你肯從失敗中吸取經驗, 咁依家o既失落先唔會白費o既!

原帖由 deebrown 於 09-10-29 22:48 發表
我個囡唔算細B,9月頭出世...
你有冇plan B?

聽聞培正係唔收細b, 包括9月份在內, 可能有部分學校都會當9月份啲係細b.
等埋11月先啦, 如果都無offer,想唔plan B,C, D, E 都唔得啦 ! 我哋得15分啲細囡, 大抽獎已經無咩機會, 連考直資/私校都比人.....唉 ! 死啦 ! 我細囡都係12月出世架, 佢仲要無家姐咁叻, 咁可以點呀 ?

回覆 30# deebrown 的文章

yes, maybe too outspoken?  I don't know.  kids are very spontaneous and if they know it and they will answer it innocently..poor kids..   i am waiting for gov't 1st round but of course no expectation too.  my plan b is to knock on the door in june/july after the central allocation result or just settle with the school being alloted.

hahaha, me 2, 但我深信自己的孩子是最好便足夠, 如果連自己都洩氣,小朋友係會feel到,所以我哋一齊add oil,窮途未必係絕路,絕境也可以逢生,正所謂柳暗花明又一村!!

醒目開學勳章

唔只考學校, 好多時我地都會o係失敗之後諗失敗o既原因, 呢個係好正常o既想法. 之不過我覺得學校唔收我地o既小朋友, 只有一個理由, 就係"唔適合". 至於點先適合, 每間學校對每個小朋友o既標準都會唔同, 同父母心目中o既"叻唔叻"可以一d關係都冇. 所以我覺得無論你諗到d乜o野理由都好, 都應該積極d去諗, 可以改善o既就努力去改善, 唔可以改變o既就面對o羅!

放心啦! 依家大家可能覺得時間好難過, 但當你到o左出年呢個時候大家o既小朋友做o左小學生, 你就會發現原來真正o既考驗依家先開始!

don't blame on your sweetie la! She (and you)already done her best. Let's say may be it's fate. And let both of us keep going on......add OIL""""

原帖由 deebrown 於 09-10-29 22:53 發表
I'm feeling exactly the same....too many "was it because..." in my head driving me nuts....
My daughter might just be too outspoken which caused her to failed....
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

Thx for creating this topic. Of course I know I should stay clam & be neutral & support our beloved all the time...so parents suffer lots during these time. Though extremely down down down..I can't share with my daughter. Instead of telling ' u have been rejected' I prefer keep silent & tell ' let's keep on picking the suitable school' ........ poor me!

打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊!

My boy yet to have any offer, so glad to have many encouragements.

Let's hope for the best and prepare for the worst!!!
:D :D :D :D :D :D :D :D

醒目開學勳章

唔好覺得自己仔女係輸0左比人,只係個遊戯係咁玩,即管玩吓。

梗有一班小朋友係响interview攞高分,間間都收,但係最終每個人只會讀一間,位會陸續放出來。

另外仲有正苦0個两次派彩,呢挺玩法最適合0的牌面唔高既小朋友,好似我女呢款,怕羞細女慢熱又cool,咪又好彩頭圍15分入到心儀小學。

咁多種玩法,到暑假尾圍放埋榜先開始大執位;依家先10月,大家唔可以咁快就氣餒。
‹ 上一主題|下一主題