用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田林裘謀及培英中學
樓主: elizaip1210
go

沙田林裘謀及培英中學 [複製鏈接]

pineapple0983

mud 沙祟好多人係中一留班, 講來聽聽, 你唔好弄錯深崇喎!

many thanks !

原帖由 pineapple0983 於 09-12-11 08:58 發表

如果你係有資格揀學校既,當然係揀一間條件最好既學校喇。最好係由屋企行過去5分鐘路程就到嗰啲就最完美。
係呢,你住邊區?

我住馬鞍山區,而且非常近馬鐵站,但頭那5間我都會選沙田區中學,始終馬鞍山暫時最好只有胡中也只是Band 2頭,講開LKM,坦白說因為本人是該校舊生,很熟識該校老師及在職場上認識不少師弟師妹,現在新的校長Ms Ho在十多年前教過我geog,我覺得她是一個默默耕耘的人,為人亦低調,是一個好有Heart的老師,至於她現在做校長其實工作性質有別於教書,將要如何帯領間學校方向就不得而知,綜合我個人感覺及問現在剛畢業的師弟師妹,LKM不是差的學校(校風),平平無奇,學生普遍不會太Sharp,只是本人十分不滿曾在該校任教至今仍未退下來的1位女老師(簡直係痛苦的回憶) ,所以不會選LKM,而我有朋友太太曾在培英當代課老師,她說培英的老師是好好的,所以可能自行其中一間我都會嘗試培英

原帖由 catcatmom 於 09-12-11 17:12 發表
pineapple0983

mud 沙祟好多人係中一留班, 講來聽聽, 你唔好弄錯深崇喎!

many thanks !

唔係卦,深崇搞錯沙崇咁離譜都有???
你如果識得沙崇家長,可以確定吓。

我搭馬鐵返工見到LKM學生好勤力睇書。

原帖由 pineapple0983 於 09-12-11 16:09 發表

你可唔可以講吓有D乜嘢"意想不到"既資料呢?或者比條link黎得唔得?
同意沙崇近年冒升得好快;佢出年搬去大圍站上蓋;能夠係鐵路站上蓋(維修廠)建校,我諗唔好講沙田,係其它區中學中都算少見。
要讀佢真係要有心理準備,由舊年 ...

主要原因有幾個既...
1. 校舍太細(個課室比小學既仲細),太殘(有唔係破損既地方)
2. 課外活動都幾多,有樂器班,樂隊,興趣小組,補課...  放左學課室會full哂,, 經常唔夠房用,, 星期六,假期都有其他活動
3. 成績有進步
4. 個新校舍都會為社區服務 e.g. 比老人家學電腦

原帖由 yg1112 於 09-12-11 21:30 發表

主要原因有幾個既...
1. 校舍太細(個課室比小學既仲細),太殘(有唔係破損既地方)
2. 課外活動都幾多,有樂器班,樂隊,興趣小組,補課...  放左學課室會full哂,, 經常唔夠房用,, 星期六,假期都有其他活動
3. 成績有進步 ...

你咁清楚o既?吳通你係。。。。。

之前中學果邊, 講過深祟勁留班, 而沙崇係津校, 好難勁留班, 我有兩個街坊讀沙祟, 但可能都未必知. 好似我有個朋友讀喇小, 比老師勸走, 但我d街坊一樣讀喇小, 佢話唔知, 無聽過(一來一級又好多學生),都係一樣道理, 比學校踢走or留班, 小朋友家長都低調處理.

原帖由 pineapple0983 於 09-12-11 21:23 發表

唔係卦,深崇搞錯沙崇咁離譜都有???
你如果識得沙崇家長,可以確定吓。

原帖由 catcatmom 於 09-12-11 22:25 發表
之前中學果邊, 講過深祟勁留班, 而沙崇係津校, 好難勁留班, 我有兩個街坊讀沙祟, 但可能都未必知. 好似我有個朋友讀喇小, 比老師勸走, 但我d街坊一樣讀喇小, 佢話唔知, 無聽過(一來一級又好多學生),都係一樣道理, 比 ...

你講得冇錯,TTCA的確有厘件事,佢考試出D係範圍以外既題目,最後搞到成五份一人要留班;仲有,搵D勁深既書黎教,當正自已係Band1頭,根本D學生就冇法跟倒。
TTS情況唔一樣,留班主要係跟唔上既學生,同諗住Hea 既學生。

原帖由 esprincess 於 09-12-11 21:26 發表
我搭馬鐵返工見到LKM學生好勤力睇書。

哈,原來唔講唔知,林裘謀而家排名咁高既,而沙循亦比我想象中強喎。

http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2141081&extra=&page=15
‹ 上一主題|下一主題