用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田林裘謀及培英中學
樓主: elizaip1210
go

沙田林裘謀及培英中學 [複製鏈接]

原帖由 catcatmom 於 09-12-8 02:19 發表
沙祟前一年都有bk家長報料話把第二三志願都抽到, 但我個街坊個仔, 舊年第一擺沙呂中, 第二選沙祟, 但兩間抽唔到. 佢係band1頭學生, 所以一年同一年情況唔同.另外一個街坊個女讀了幾年, 話超多功課. ...

舊年我女間學校好多人攞沙崇第二唔中, 但我知有人放第二係中的. 可能随機號碼好靚啦.

你見佢近年會考成績標升咁快, 超多功課好正常.

原帖由 candytl 於 09-12-4 13:37 發表

我係各校綱揾到以下資料 :
2007年英文會考優良率34%, 同年聖羅撒係77.7%, 2008年英文會考優良率沙蘇係45.7%, 聖羅撒係76.2%, 2009年英文會考優良率呂中約69%

從以上數據, 我覺培英英文好一般. 我冇佢2008年及200 ...

但在簡介會上 , 女校長的演講內容, 是非一般的中學,
她所講的內容 , 由國際所要的人才, 到國家現在, 後由香港所出的專才( 不懂得如何再寫出來.......... )
總之她的內容, 是令家長對仔女的期待, 培記是可以做到, 她的歷史 . 由廣州到 canada 等 , 真係好得.

所以你要的數據 , 在那時對家長來說 , 好似不再那麼重要咯

2 間學校都有聽簡介會 .

對培英態感覺是校方好有觸覺 ,  資源好好 , 學生活潑.

林裘謀 好似好悶 , 學校居然沒有將關於學生的活動, 放在 活動板上 , 給我感覺就是家長們 ---- 願者就來啦 .......

真係唔憂咁 ..
感覺好奇怪.

林裘謀同 曾xtim係聖公會, 聖公會中學多以成績排頭. 但林裘謀唔知點解, 近年公開考試成績差了許多, 因此有bk報料佢要cut課外活動.

原帖由 IMAX 於 09-12-8 16:22 發表
2 間學校都有聽簡介會 .

對培英態感覺是校方好有觸覺 ,  資源好好 , 學生活潑.

但林裘謀 好似好悶 , 學校居然沒有將關於學生的活動, 放在 活動板上 , 給我感覺就是家長們 ---- 願者就來啦 .......

真係唔憂咁 .. ...

I hearsay that the drop in public result is because it recruits students with other talents.

我都係住馬鞍山咖, 呀仔出年都讀P.6, 所以
都入黎取下經先, 我心目中都係同你講果幾間
差唔多, 但沙官位置比較隔涉, 想請問如果由
馬鞍山出去沙官呢 ? 如搭86K 落車後都有
排行, 唔知仲可以搭咩車呢 ?

.....

原帖由 donomother 於 09-11-12 19:13 發表

因為住馬鞍山,早上見很多學生搭巴士的話很擠迫及較難預時間,所以想返學放學搭鐵路會好些(馬鐵沿線),雖然知沙田瀝源及禾輋那邊有幾間好中學(LMC,TST,PYC,KCC)但可惜地點不太理想,所以我心目中暫時會選沙祟,沙官,林 ...
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

坐火車係大圍下車, 行5分鐘, 沙官係好, 但一定要入精0班, 否則無人理喎!而佢有小學, 抽機會少於其他中學.

原帖由 BonnieKam 於 09-12-10 12:37 發表
我都係住馬鞍山咖, 呀仔出年都讀P.6, 所以
都入黎取下經先, 我心目中都係同你講果幾間
差唔多, 但沙官位置比較隔涉, 想請問如果由
馬鞍山出去沙官呢 ? 如搭86K 落車後都有
排行, 唔知仲可以搭咩車呢 ?

.....

...

請問 mud 野 talents 學生呀 !
唔多覺, 佢出名睇成績多d喎!

原帖由 esprincess 於 09-12-9 22:29 發表
I hearsay that the drop in public result is because it recruits students with other talents.

原帖由 catcatmom 於 09-12-10 13:17 發表
坐火車係大圍下車, 行5分鐘, 沙官係好, 但一定要入精0班, 否則無人理喎!而佢有小學, 抽機會少於其他中學.

補充吓,由MOS去沙官乘馬鐵最好唔好係大圍落車,最近應該係車公廟站落,落車後會見倒條橋,行過條橋就到沙官。好近,由站起計,步行約5分鐘。

LKM近厘年成績低落有D因為人事變動,唔太關Ta 唔 Talent事,佢不嬲都只谷成績架喇。
以前佢係沙田頭幾名,比培英排名仲高,根本唔耽心收唔到Band1生,亦冇諗住推銷自已。
唉,時代唔同左喇。

至今仍很苦惱,大家有何高見?

睇咗大家發表的意見,總括而言,培英口碑及公開試的成績都不錯,比LKM好些,但學校地點就相比起來較為吊脚(對本人的居住地址來講),而TST,LMC,STGSS(精英班)就是傳統谷成績的學校,但聽朋友說自新學制334後,很多BAND1及BAND2的中學會"大洗牌",因為傳統的BAND1名校,基本上收到全是BAND 1的學生,學校根本依循一直以來所做的去經營,公開試的成績也不會差得去邊,因為那批學生及父母都是會自己搵方法去PUSH子女的,所以很多時候那些學校的老師,制度反而不及一批冒升上來的BAND 2頭或BAND 1尾中學 ,所以今年幫囝囝選中學好煩惱,雖然他是BAND1中至頭的學生,但本身唔係勤力那些學生,程度太深的學校覺得他會讀唔掂,學校課程較輕鬆(唔谷少功課)又怕囝囝越讀越懶散,所以LMC,TST一定唔適合佢,沙祟又怕多人競爭及太谷,沙循,STGSS(非精英班)太鬆,沙蘇,鄭榮之,林漢光及郭得勝公開試成績比較一段老師意見無需在自行選而浪費這兩個機會(自行可選兩間中學),所以反反覆覆未有決定,大家有沒有任可意見可給本人 ?

原帖由 pineapple0983 於 09-12-10 14:44 發表
LKM近厘年成績低落有D因為人事變動,唔太關Ta 唔 Talent事,佢不嬲都只谷成績架喇。
以前佢係沙田頭幾名,比培英排名仲高,根本唔耽心收唔到Band1生,亦冇諗住推銷自已。
唉,時代唔同左喇。 ...

請問 < 時代唔同左 > 是指甚麼呢 ?? 可不可以講黎聽下 .....

因為參觀過幾間中學 , 那幾間的中學好好呢 !
學生們好主動 , 成日都有笑容  , 但我們作為家長  ,  希望  334 的 新課程之下, 學生是自信的一群啊 .  不是考試機器

原帖由 donomother 於 09-12-10 15:39 發表
睇咗大家發表的意見,總括而言,培英口碑及公開試的成績都不錯,比LKM好些,但學校地點就相比起來較為吊脚(對本人的居住地址來講),而TST,LMC,STGSS(精英班)就是傳統谷成績的學校,但聽朋友說自新學制334後,很多BAND1及BAN ...

恕我搭句咀,睇完你段文,其實你自己已有答案。
唯一補充你可以考慮埋IMHC。

原帖由 pineapple0983 於 09-12-10 18:15 發表

恕我搭句咀,睇完你段文,其實你自己已有答案。
唯一補充你可以考慮埋IMHC。

坦白講,考慮咗咁長時間,我自己的答案沒有一間是想自行想揀的 ,可能會選擇方便返學的學校,不竟中學要讀六年,近的話會慳番時間多參予課外活動或溫習

原帖由 donomother 於 09-12-10 21:14 發表

坦白講,考慮咗咁長時間,我自己的答案沒有一間是想自行想揀的 ,可能會選擇方便返學的學校,不竟中學要讀六年,近的話會慳番時間多參予課外活動或溫習 ...

如果你係有資格揀學校既,當然係揀一間條件最好既學校喇。最好係由屋企行過去5分鐘路程就到嗰啲就最完美。
係呢,你住邊區?

曾xtim 係我讀書時候係band頭, 沙呂中係次d, 現在都係.

畢業幾年後教處將中學分5個banding, 只留意到培英& 沙so 係band2.

公司個男仔沙so 十年前中5畢業, 另一個林x光都係十幾年前中5畢業, 之前有個x榮之(已走), 所以對沙田中學有d熟識, 不過十幾年前資料,  x榮之評價最差 (不過現在換了校長好好多喎!).

而林x謀以前(10多年前)係band1,
公司 d 男仔話成績唔好入唔到+, 所以去沙so.

係google 打 林x謀中學, 會搵到意想不到資料. 所以收左d talents , 而令佢成績下滑, 可信性不高.

因某些學校打個名上去, 就搵到好多校外活動資料, "林"就好少, 返而培英就多d.

以前沙祟只能收band2生, 但現在output出來成績唔錯. 所以不進則退, 時代唔同.

原帖由 catcatmom 於 09-12-11 14:53 發表
係google 打 林x謀中學, 會搵到意想不到資料. 所以收左d talents , 而令佢成績下滑, 可信性不高.

因某些學校打個名上去, 就搵到好多校外活動資料, "林"就好少, 返而培英就多d.

以前沙祟只能收band2生, 但現在outpu ...

你可唔可以講吓有D乜嘢"意想不到"既資料呢?或者比條link黎得唔得?
同意沙崇近年冒升得好快;佢出年搬去大圍站上蓋;能夠係鐵路站上蓋(維修廠)建校,我諗唔好講沙田,係其它區中學中都算少見。
要讀佢真係要有心理準備,由舊年起都唔收叩門生,因為留班生已經霸晒D位,諗住Hea 既學生就未必升倒上中二。

pineapple0983

上網係消閒作樂, post出來就不是太好, 都係d 網友既post, 又唔知真唔真.
一陣間又拗餐死, 就無謂啦! 間間都有fan屎, 係講佢成績下滑, 無mud特別, 我已pm左比你.   

原帖由 pineapple0983 於 09-12-11 16:09 發表

你可唔可以講吓有D乜嘢"意想不到"既資料呢?或者比條link黎得唔得?
同意沙崇近年冒升得好快;佢出年搬去大圍站上蓋;能夠係鐵路站上蓋(維修廠)建校,我諗唔好講沙田,係其它區中學中都算少見。
要讀佢真係要有心理準備,由舊年 ...

另外沙祟有knock門位, 不過只比 機會 d in 過既學生. 未in過, 成績好都唔收, 係校長講既.
‹ 上一主題|下一主題