用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田林裘謀及培英中學
go

沙田林裘謀及培英中學

Brand 1 學生, 想大家比D意見, 兩間邊間好?

原帖由 elizaip1210 於 09-10-28 16:24 發表

我都想知,
但其實入到 邊間 (林裘謀 或 培英)
都係好好.....不用煩....

My son also studying p.6 in Shatin. He is a bit above the middle of Band One.
As I know, LKM and PYC are quite good, but how about if compare with TST, LMC , STMC and KCC.
Can anyone tell the aspect about the amount of homework and spirit of the students ?

培英以前係band2, 林係band1 (分5個band既時候), 但睇番近年佢地既周年報告, 林幾年公開考試差過培英.

培英很標榜佢既英文唔錯.

原帖由 chunheidaddy 於 09-10-29 10:44 發表
My son also studying p.6 in Shatin. He is a bit above the middle of Band One.
As I know, LKM and PYC are quite good, but how about if compare with TST, LMC , STMC and KCC.
Can anyone tell the aspect a ...

Then, how about the other schools? Could anyone have the experience in choosing among them?

兩間我都LIKE, 不過亞女LIKE培英多D, 甘就CHOOSE培英,
原帖由 elizaip1210 於 09-10-28 16:24 發表

Band 2 頭有冇機會入培英、蘇浙?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 esprincess 於 09-11-1 20:56 發表
Band 2 頭有冇機會入培英、蘇浙?

培英----band 2, 機會好微

蘇浙----相比培英,機會大點

培英一定要收band1, 佢地好concern. 裡面d老師有friend d 小朋友想, 唔係band1, 都入唔到去.
so 記 前2年就有幾%收了band2, 都係少許.
培英係谷成績, so 記係自由 d.  

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-2 00:11 發表

培英----band 2, 機會好微

蘇浙----相比培英,機會大點

但我有朋友的兒子今年在培英讀中二, 他說培英功課量很少.

係咪佢做得好快?, 亞女開左學甘耐都吾覺少WOO, 甘係距多又無比較過, 不過佢日日都好繁忙
原帖由 mak 於 09-11-2 17:25 發表
但我有朋友的兒子今年在培英讀中二, 他說培英功課量很少.

我不知道他做功課的速度是否很快, 我朋友只說他的兒子放學後, 在家裡有很多空閒時候, 功課做一會兒便完成, 但他的成績是全級20名之內.

回覆 1# mak 的文章

甘真係好叻, 可能亞女仲未習慣啦, 都要成11:00後訓, 有時要諗好耐, 希望佢遲D好D啦

How to compare the others then?
Do I just select PYC and LKM, right?
Actually i also want to select TST, as my neighbour suggested. It seems no one mention LMC & STMC

進一步o既對比可以睇番早兩日khmama出o既文,可參考性很高:
http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2141081&extra=&page=11

其中TTS近年進步很快,校長又好,同埋後年會搬去對面車廠上蓋,設施會唔錯。
TST同LMC最近都好似有D學生頂唔順尋短見既事,建議報埋相對簡單D既TTS。
再次感謝khmama既分享。

LMC 和 TST在沙田建校30多年,不幸的事只是一單半單,況且,我們根本不知道箇中真相,說學校壓力好像對學校不公平。其實每間學校都有其所謂好和不好的地方,最重要是小朋友是否適合,在沙田區而言,band頭的小朋友如留在沙田升學,TST , LMC都會是他們的首選,因他們在小學時多是精英班,已習慣了遇強愈強的學習環境。多年來不少band 1 頭小朋友被派到LKM, TTS , 循道, 蘇浙或PYC還是會到TST/LMC叩門,這是不爭的事實。崇真在最近的確是進步不少,但就住在我隔壁的小朋友,他屬band1中上,在沙田崇真已能考到全級10名內,他常常抱怨學校很想成為龍頭和出名,所以時常強迫他參加很多比賽,令他非常厭倦,這當然也是個別例子和個別學生的感受,但其實這可說明,除非自己小朋友在那裡就讀或有實際數據支持,很多道聽途說的傳言,還是不能盡信呢!

原帖由 zicat 於 09-11-4 14:00 發表
LMC 和 TST在沙田建校30多年,不幸的事只是一單半單,況且,我們根本不知道箇中真相,說學校壓力好像對學校不公平。其實每間學校都有其所謂好和不好的地方,最重要是小朋友是否適合,在沙田區而言,band頭的小朋友如留在沙田升學,TS ...

我想你應該是回應我吧。。。。。。
"很多道聽途說的傳言"<-----------請問我有那些說話是道聽途說的呢?

同意zicat的說法!
發生不幸的事,不能只怪學校,要負最大責任的是家長。家長不清楚仔女的位置,以為成績好便是好學校,便適合自己仔女入讀。就算比你大抽獎入到,小朋友基礎唔好,程度唔夠加上對手強,讀到無晒信心,最終發生不幸事件。所以學校無話好唔好,只有適唔適合。

情況就好像南華同熱刺合作,你估陳肇祺可以踢英超,羅比堅尼會踢南華咩?

原帖由 kenny325i 於 09-11-4 18:41 發表
同意zicat的說法!
發生不幸的事,不能只怪學校,要負最大責任的是家長。家長不清楚仔女的位置,以為成績好便是好學校,便適合自己仔女入讀。就算比你大抽獎入到,小朋友基礎唔好,程度唔夠加上對手強,讀到無晒信心,最終發生不幸事件 ...

每一個人都不希望發生這樣不幸的事,包括當事人自已;把所有責任推到家長身上也不公平。
我不知道校方有沒有"補底"課程安排給那些跟不上的同學。作為一個外人,我無權指指點點,但我相信校方應已采取措施了吧?
Kenny你是家長,校方可有就此事向中一家長提及?
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090109&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=12068321

回覆 19# pineapple0983 的文章

個女仔小六時,級名次係90/150,如果當時選擇入讀其他學校,結果可能會唔同!