用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍幼兒園interview
go

救世軍幼兒園interview

想問救世軍幼兒園interview ,係in d 乜ga?
thanks

比d玩具小朋友玩, 老師觀察小朋友各方面既能力, 例如聽指令, 等等......

家長要見校長, 佢會問你做咩想讀佢間學校. 會問下你, 邊個負責照顧小朋友? 平時小朋友咩情況會大喊? 咩情況會發脾氣? 發脾氣時會點? 你會點處理? 你會帶佢去咩地方玩?

救世軍都要IN架? 我以為係先到先得?! 因為好多BB都係一拎出世紙就入FORM申請N1架喇.

其實救世軍有咩好呀? 點解咁多人報既? 仲要一有出世紙就去報?

因佢用蒙特梭利教學法, 又會教phonics...好多家長都好buy...

收到信啦 ? 我諗我地連in 都無

我都未收到呀~~

原帖由 EggEgg08 於 09-10-28 16:03 發表
因佢用蒙特梭利教學法, 又會教phonics...好多家長都好buy...

哦. 原來係咁!!
我都有幫個女報左名, 貪佢近屋企咋.
不過都未必有位. 去到聽老師話人地一出世就去報名,所以我無機喇..
不過其實有好多學校都用蒙特梭利教學法架啦....

不過其他用蒙特梭利的學校一般學費都....貴好多....lor...hahaha

原帖由 崇文尚德 於 09-10-30 14:58 發表

哦. 原來係咁!!
我都有幫個女報左名, 貪佢近屋企咋.
不過都未必有位. 去到聽老師話人地一出世就去報名,所以我無機喇..
不過其實有好多學校都用蒙特梭利教學法架啦.... ...

原帖由 EggEgg08 於 09-10-30 19:03 發表
不過其他用蒙特梭利的學校一般學費都....貴好多....lor...hahaha

哦, 原來係因為佢價錢平..
明白晒喇.
咁我俾個女繼續讀而家讀緊呢間lu....

yee.....剛剛今日收信話12月interview...我係今年5月交form (阿b 1歲時)

屋企附近有一間,打去問佢話2年內都唔收n1,好巴閉

坑口有兩個, 一間叫明德, 全日制, 因tko唔係太多全日制n班, 所以勁多人報, 輪候時間約2年.  另一間係慶恩, n班只有半日制, 2010年仲係佢地第一年攪n班添.  

原帖由 Juicybaby 於 09-10-29 16:51 發表
想請問好多人話救世軍好, 但係, 係咪間間都好呀, 如果住近將軍澳, 有邊間好可以介紹一吓呀?? 謝謝

原帖由 EggEgg08 於 09-10-31 22:33 發表
yee.....剛剛今日收信話12月interview...我係今年5月交form (阿b 1歲時)

你個陣羅幾多號籌呀?
我個籌成百二呀

我尋日都收到信話12月有in,但我個朋友2個仔當年讀都話唔駛in,話排到你有位就會收你,所以我唔係好明~~

ps. 我排第4,係樂民新村個間

原帖由 豆豆B媽 於 09-11-2 16:48 發表

你個陣羅幾多號籌呀?
我個籌成百二呀

原帖由 siuyauyau 於 09-11-3 08:42 發表
我尋日都收到信話12月有in,但我個朋友2個仔當年讀都話唔駛in,話排到你有位就會收你,所以我唔係好明~~

裕晴媽, 我上個禮拜六收到信, 都係12月in呀, 你會唔會去11月個open day, 個日上午有另一個interview, 要下午才去, 排48, 估唔到有得去見

Hi siuyauyau,

封信寫住 2 月尾前會知道正選定後備, 冇話會落選. 咁會唔會學校只係想見吓家長同小朋友, 但仍然以排隊方式收生呢? 不過我都係估吓咋~ 我都係樂民新村個間呀! 希望大家可以做到同學仔啦!  

原帖由 siuyauyau 於 09-11-3 08:42 發表

我都係IN樂民, 但果日唔知得唔得呀, 因為果日早上有事要做

醒目開學勳章

我都報咗樂民, 只係收到個輪候編號咋, 未收到信話interview