用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學 - 2nd interview - 24 & 25 Oct ...
樓主: ebnchina
go

港大同學會小學 - 2nd interview - 24 & 25 Oct [複製鏈接]

fully understood!!!! Tks a lots!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-1 12:41 發表
你可以繼續process政府派位, 有位的話一樣可以註冊, 同時去心儀私校同直資(包括hkuga)叩門
但一但有直資收, 你又去註冊, 就要即時簽承諾書放棄政府派位(無論當時派到咩階段, ie未有位就唔會繼續process, 有位亦要即 ...

蘇浙已有學位,不過我們更喜歡港同的教育方法
原帖由 o狂人o 於 09-10-30 16:37 發表
各位 waiting list 既媽咪, 你地仲有機會架, 吾使甘快打定輸數...好多小朋友都係考幾間小學, 一定有家長會放棄hkuga既學位......

加油 !!!

今天我終於沒有到港同註冊,但我都覺得很開心,因港同未必適合我仔仔。希望你們仍有機會,唔好放棄!

回覆 1# 道道媽 的文章

各位我今日到港同註冊時多口問了果位職員, 我話我有朋友個女做後備, 她真是很鍾意港同的。之後果位職員問我朋友女兒的名,話可幫我先記下, 到時可能會先考慮她。
佢仲話23/11會通知各waiting list家長來註冊。

p.s.我大約在今日下午3時去註冊, 我見到張name list 已經有好多人已註冊左, 但相信一定仍有位for waiting list的學生, 所以請加油呀大家!!
靚靚的Natalie ^!^ & 可愛的昫光仔仔 :-) * 歡迎來到盈盈&昫光Friends Club* http://by.lilypie.com/tg95p8.png

醒目開學勳章 王國長老

thanks for your info 我會努力加油!
原帖由 claire11 於 09-11-4 12:46 AM 發表
各位我今日到港同註冊時多口問了果位職員, 我話我有朋友個女做後備, 她真是很鍾意港同的。之後果位職員問我朋友女兒的名,話可幫我先記下, 到時可能會先考慮她。
佢仲話23/11會通知各waiting list家長來註冊。

p.s. ...

回覆 105# Charlotte_mom 的文章

Charlotte-mom, HKUGP will start calling the top waiting list in the afternoon, so, add oil.  Your wish will be granted!!!  Hope we all can get in as soon as possible.  Thanks Charlotte-mom for your valuable info about HKUGP all way through :)

原帖由 bobee 於 09-11-4 11:36 發表
Charlotte-mom, HKUGP will start calling the top waiting list in the afternoon, so, add oil.  Your wish will be granted!!!  Hope we all can get in as soon as possible.  Thanks Charlotte-mom for your va ...

請問你消息可靠嗎?
因太心急,見諒。

醒目開學勳章 王國長老

係啦, 你咁勁收到料既??
攪到我想即刻打去學校問
原帖由 minnielmo 於 09-11-4 03:08 PM 發表
請問你消息可靠嗎?
因太心急,見諒。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-4 10:15 發表
thanks for your info 我會努力加油!

請問妳收到通知嗎?
真不知道今年有多少人會放棄學位?!

回覆 109# minnielmo 的文章

i'm on waiting list (not top ones) but my colleague called this morning as she is so anxious to get in this school too.  That's the answer she got from the school.  The school said they will start calling but at the same time asked her to be patience.  She is on the regular waiting list too.

各位媽咪我也決定放棄港同,很想讀但一想要交十二年學費都係卻步了。祝各位成功,我相信這是一間很好的學校!!!

我都give up 左~ 祝大家wait list 既快d收到

我昨天打過去學校問過, 佢地話11月23日會打"top waiting list", 但"waiting list"......應該會出年先有機會, 而且機會好微喎....唉!!!

醒目開學勳章 王國長老

唔好灰心
港同習慣係好快call top waitlist, 跟住等好耐好耐至call waitlist(應該係出年6,7月)
想叩門係要有d耐心, 我都話我得過啦 , 加油!
原帖由 PAMLAM 於 09-11-4 10:18 PM 發表
我昨天打過去學校問過, 佢地話11月23日會打"top waiting list", 但"waiting list"......應該會出年先有機會, 而且機會好微喎....唉!!!

我昨天已寫信給黃校長, 我自己攞去學校, 當然見唔到校長啦, 只係交俾門口保安阿姐, 我問佢:
1. 係咪俾到校長手上? 佢答: 係
2. 校長係咪會自己睇(信)? 佢答: 係

我唸每月寫一封信, 希望有回覆啦.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 09:40 發表
唔好灰心
港同習慣係好快call top waitlist, 跟住等好耐好耐至call waitlist(應該係出年6,7月)
想叩門係要有d耐心, 我都話我得過啦 , 加油!

醒目開學勳章 王國長老

我相信叩門信一定可以去到校長度, 我當年就係抱住呢個信念不停寫
俾心機, 加油!
原帖由 Lovelycat 於 09-11-5 11:43 AM 發表
我昨天已寫信給黃校長, 我自己攞去學校, 當然見唔到校長啦, 只係交俾門口保安阿姐, 我問佢:

...

我昨天都有寫信給校長交俾門口保安姐姐, 希望校長會睇啦。希望我們都成功...

原帖由 Lovelycat 於 09-11-5 11:43 發表

...

Charlotte_mom,

咁你當年不停寫...係有幾密呀?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 11:51 發表
我相信叩門信一定可以去到校長度, 我當年就係抱住呢個信念不停寫
俾心機, 加油!

一齊加油...

原帖由 tiksilong 於 09-11-5 12:04 發表
我昨天都有寫信給校長交俾門口保安姐姐, 希望校長會睇啦。希望我們都成功...

醒目開學勳章 王國長老

派成績表又寫, 表演過又寫, 有咩比賽獎項又寫, 知道學校有咩消息又寫.........
我相信都有6,7封吧! 仲有update portfolio呀咁.....
原帖由 Lovelycat 於 09-11-5 12:30 PM 發表
Charlotte_mom,

咁你當年不停寫...係有幾密呀?
‹ 上一主題|下一主題