用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍培正中學
樓主: Sherryko9
go

九龍培正中學 [複製鏈接]

原帖由 KK1234 於 09-10-30 16:49 發表
以培正學生的中文程度、書寫表達能力,比很多中學優勝,故只要教得其法、實在不用擔心。反而考英文通識的同學,則需要更多的努力,方可以其他top英文學校比併。
...

我都非常讚同妳的說法. 孩子在這所學校讀書, 壓力不算太大, 非常開心.

我都唔係好認同別人常拿"中中"和"英中"相比,唔係"英中"一定好過"中中",很多轉統中中做出來的成績和學生語文水準都比所謂英中優勝,中中有"金文泰"和"培正"為例,我最心儀的中學是可以雙語齊發展,有時那些所謂英中只得公開考試成績好,但出來的學生英語又講唔好,普通話更唔得,第2時出來做野都唔知點算!

原帖由 KathyKwong 於 09-10-31 09:36 發表

我都非常讚同妳的說法. 孩子在這所學校讀書, 壓力不算太大, 非常開心.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-31 10:49 發表
我都唔係好認同別人常拿"中中"和"英中"相比,唔係"英中"一定好過"中中",很多轉統中中做出來的成績和學生語文水準都比所謂英中優勝,中中有"金文泰"和"培正"為例,我最心儀的中學是可以雙語齊發展,有時那些所謂英中只得 ...

Yes.  很多家長均認為能入英中才是理想的學校.

培正是中中, 但英語程度也不會差於其他英中. 孩子較容易掌握. 讀得開心, 家長放心.

呢點係校長講 +

我都聽過校長咁講...

而且, 中學校務處第一句答妳會係 :
[我地中學係唔派 form]

原帖由 KathyKwong 於 09-10-27 17:46 發表
培中唔收外來生? 我冇聽過學校這樣說過.....

如果真是有興趣, 不妨打電話去查詢.

Hi all mum,

In Pui Ching Secondary school, are all the subject books in Chinese or English except English subject? How about Maths and Science Books? Tks!

原帖由 Eh-oh 於 10-1-18 09:15 發表
Hi all mum,

In Pui Ching Secondary school, are all the subject books in Chinese or English except English subject? How about Maths and Science Books? Tks!

Math is 英數 from 2010

聽聞培中是英書中教, 請問是否屬實?

多謝解答!

原帖由 tangko 於 09-10-23 17:21 發表
培中在自行階段30%全收培小生。
如真的想試,或可於放榜日直接往扣門。不過機會亦很渺茫。每年那一兩個外來生,相信必定是校董或知名校友推薦的。 ...

温馨提示:
"扣門"寫法應是"叩門", 兩者意義不同。

請問培正有幾多自行收生位?

36X6X30%=65

只接受培正小六生入表,表格由培小班主任收集後轉交培中,學生不須到培中交表。

請問培中 派位的學額有多少,是不是全在旺角區?

想入培中十分難,自行派位只留給自己小六生,只分小小位給派位,曾經問過校務處會否收插班?答案是唔收,就算有人走都唔收,因太多學生了!所以想入培中,一定要先入到小學!

頭120名左右都唔多晒, 係頭30名會有機會走去0的勁0的學校, 跟住120後至220左右可以參加大抽獎, 搏攪返入去, 所以所剩無幾; 所以, 應該係先入培幼至真, 因為培小同培中道理一樣, 都係收晒培幼班人, 跟住就幾千人掙幾十個位, 又係靠彩數, 仲難過入培中. 培正係屬九龍城區

原帖由 Taimum 於 21-3-2010 23:43 發表
想入培中十分難,自行派位只留給自己小六生,只分小小位給派位,曾經問過校務處會否收插班?答案是唔收,就算有人走都唔收,因太多學生了!所以想入培中,一定要先入到小學! ...

醒目開學勳章

我兒子在 F1 ,他說外來生全級大約十人,佢喜歡由幼稚園---> 小學 ---> 中學,一手教大的学生,所以培正"校友会" 世界各地都有,唔好花時間去考!!!

原帖由 大力大力 於 10-4-8 00:29 發表
我兒子在 F1 ,他說外來生全級大約十人,佢喜歡由幼稚園---> 小學 ---> 中學,一手教大的学生,所以培正"校友会" 世界各地都有,唔好花時間去考!!! ...

哈哈,估唔到厘度都見到你。

培正中學係津貼, 佢可係自行階段全收自己小學生, 而培小既學生係比街外人優先入(直屬中學) band2都有抽, 佢每年大約百幾係band1生, 街外人都可以抽入去, 不過機會係少d, 如st mary, la 小一樣難.

我有幾位朋友在此校讀, 佢地有提過好top果d唔讀培中, 始終唔喜歡佢係中中, 唔同傳統英中名校, 多數選番自己中學.

雖然佢地第一日入去都知佢係中中, 但小朋友讀得叻, 就心雄出面名校.

而好top培小學生入傳統英中名校唔難, 因佢2百幾人一級, 做到最top果批都唔容易.

醒目開學勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-4-9 11:10 發表

哈哈,估唔到厘度都見到你。

比人知道添 ~~~

你/妳 有孩子升中學?

[quote]原帖由 大力大力 於 10-4-9 22:50 發表

比人知道添 ~~~

你/妳 有孩子升中學? <-----------冇錯

原帖由 catcatmom 於 10-4-9 11:49 發表
培正中學係津貼, 佢可係自行階段全收自己小學生, 而培小既學生係比街外人優先入(直屬中學) band2都有抽, 佢每年大約百幾係band1生, 街外人都可以抽入去, 不過機會係少d, 如st mary, la 小一樣難.

我有幾位朋友在此 ...而好top培小學生入傳統英中名校唔難, 因佢2百幾人一級, 做到最top果批都唔容易.

今年唔知,去年全級唔止2百幾人,正確應該係312人至真。

我朋友以前有提過近三百人, 原來E+真係甘多人, 老實講我朋友個仔已是中三四, 佢當年提過要考一百二十先至最安全, 佢說當年第一組的小朋友係好少(大約40%左右), 所以人數就甘記下來. 過了2年到我另外一個朋友既兒子, 就升到去一百50名仍是安全. 我個人來說真的不喜歡一級有這麼多學生的學校.

原帖由 tangko 於 10-4-10 20:40 發表

今年唔知,去年全級唔止2百幾人,正確應該係312人至真。
‹ 上一主題|下一主題