用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學網琴一問
樓主: hoikiuqq
go

初學網琴一問 [複製鏈接]

你女女呢間琴行OK嗎, 可否PM比我,等我羅D資料。謝謝!

原帖由 sweetma 於 09-11-18 00:39 發表
我兩個女都是琴行啊。其實個個老師個rate不同的。高級D的老師貴D,普通D的老師平D。我地在這間琴行都有跟其他老師,有跟過貴D的,但不太夾。我估夾不夾都緊要的。重有家長能不能信到個老師都緊要的。有時我呢D自己又不太識 ...

我可以pm你,但在新界的。

原帖由 richwong 於 09-11-18 14:45 發表
你女女呢間琴行OK嗎, 可否PM比我,等我羅D資料。謝謝!

醒目開學勳章

我囝囝學了兩個半月, 剛彈完輕鬆(1), 最近加多了一本書, 叫Michael Aaron Piano Course (Grade One), 請問呢本書ok嗎?

similar rating as my daughter's teacher. but need to go to teacher's home as there is a grand piano for lesson. my daughter learnt piano when she was 4-year old, always had 4-5 songs per week. but sometimes song need to be practiced for 2 weeks, so i think it depends on whether the songs are difficult or not.
原帖由 sweetma 於 09-11-17 00:19 發表
Rate of my daughter's teacher:
Elementary $125/half-hour
Grade 1 $140/half-hour

引用:
原帖由 gershwin 於 09-11-13 21:16 發表
我最唔鍾意"輕鬆學鋼琴"呢本書, 因為D CHORD配得好難聽,學生一開始應該聽好音樂, 彈好音樂.

我教咁耐琴, 都係最唔中意"輕鬆學鋼琴" ...暫時認為用過咁多套教材 , 覺得Alfred 套書包括, Lesson Book , Theory book , Ear training n Technic Book 比初學既小朋友學最好! , 這四本書要一起並用和不能skip..咁樣小朋友個基本功會打得好好..^^

其實無得話每堂學幾多首歌先岩
我個囡個老師要求好高,每首歌都要佢彈到幾乎完美先過,雖然我個囡無人地考試考得咁快,但每次考試都好高分!連學校老師都讚佢比同級既同學彈得好!
‹ 上一主題|下一主題