用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 補考 = 棄權
go

補考 = 棄權 [複製鏈接]

人算不如天算!

亞仔因為持續發燒, 不能出席兩個面試, 當收到電話關於補考, 真是十分開心, 希望在明天....

不過, 到了補考當日, 感覺就等於絕望, 他們所安排的就是問了兩三條問題就草草了事, 當還我們一個心願...早知是這樣, 唔去補考好過...勉强無幸福!
   0    0    0    0

真係鄧你小朋友唔抵!邊間學校o甘衰?

龍頭直資男校

原帖由 cutekiddy 於 09-10-21 23:42 發表
真係鄧你小朋友唔抵!邊間學校o甘衰?

kts 我同朋都是補考,我等左45分鐘我同我朋友都不入選

補考 = 棄權

算啦!唔好唔開心,希望在人間

此處不留人自有留人處, 努力考下一間吧!

唔駛唔開心啦!有其他媽咪話小朋友入咗去成個鐘都係睇電視,無問問題同無做其他嘢,白白等咗一個鐘!

你寧願問幾條問題走得定睇電視無問問題?總有一間學校係安排比你個仔嘅!good luck!

收左你報名費 循例都做番場show 者
原帖由 chubby2688 於 09-10-21 22:19 發表
人算不如天算!

亞仔因為持續發燒, 不能出席兩個面試, 當收到電話關於補考, 真是十分開心, 希望在明天....

不過, 到了補考當日, 感覺就等於絕望, 他們所安排的就是問了兩三條問題就草草了事, 當還我們一個心願...早 ...

如果是真的,補考係零機會,咁係唔係唔好理佢,發燒都照去,個表現可能冇咁好,但都比自己dd機會!

醒目開學勳章

咁差都有...

原帖由 chubby2688 於 09-10-21 22:19 發表
人算不如天算!

不過, 到了補考當日, 感覺就等於絕望, 他們所安排的就是問了兩三條問題就草草了事, 當還我們一個心願...早 ...

發燒去仔仔辛苦,又可能會覺得父母咁恨心, 病都要in,又怕傳染人,大家盡了力. 誰叫間學校唔憂冇學生. 或者, 小一時試下考插班試.

發燒一定唔好去面試, 就算你去到學校, 都唔會俾你考, dbs當日即場有探體溫。另外, 傳染其他人更加唔好

醒目開學勳章

兩年前我侄仔考小一 first in 果日病到入左醫院,都係安排補考,pass 左有得 second in, 後來又收左,e+讀緊 p2

人算不如天算!

面試分2 parts:
1. group埋一班小朋友作觀察
2. 個別面試,都係答幾條問題

補考冇得做part 1,只有直入part 2。其實當日d小朋友大部份時間都係睇電視被觀察和等被接走,真係interview時間有幾多?

結論,唔好絕望,學校都係想搵叻仔啫, 畀得你補考,如果你個仔係得嘅唔通唔收咩。

換個角度睇,老師可以專心觀察你個仔咪重好

係咪讀緊龍頭男直資??

原帖由 googoo 於 09-10-22 13:01 發表
兩年前我侄仔考小一 first in 果日病到入左醫院,都係安排補考,pass 左有得 second in, 後來又收左,e+讀緊 p2

chubby2688,

我記得 spcc 都有比您仔仔補考, 考咗未?

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

醒目開學勳章

原帖由 chubby2688 於 09-10-22 17:08 發表
係咪讀緊龍頭男直資??

dbspd ... 你都係講緊呢間,係咪?
不過我哥哥係 old boy, 應該1st in 係有d 分加,不過我哥都有舊同學d 仔入唔到。所以我諗基本上都係公平既。

多謝你的資料.

其實係我隻死佬日日口黑面黑話個仔無緣讀此校, 又炳個仔早唔病遲唔病, 點解要撞正嗰日先病...

再講, 我亞仔在其餘兩所直資男校都入咗2nd round, 我巳很開心.

真的不明白隻死佬為何咁介意這樣既補考?  這所男校真的咁好? 讀唔到將來就揾唔到食???

原帖由 jeremyphlam 於 09-10-22 13:55 發表

面試分2 parts:
1. group埋一班小朋友作觀察
2. 個別面試,都係答幾條問題

補考冇得做part 1,只有直入part 2。其實當日d小朋友大部份時間都係睇電視被觀察和等被接走,真係interview時間有幾多?

結論,唔好絕望,學校都係 ...

考咗啦, 補考和其他人是一樣的.

原帖由 ladykin 於 09-10-22 17:12 發表
chubby2688,

我記得 spcc 都有比您仔仔補考, 考咗未?

原帖由 chubby2688 於 09-10-22 17:31 發表
多謝你的資料.

其實係我隻死佬日日口黑面黑話個仔無緣讀此校, 又炳個仔早唔病遲唔病, 點解要撞正嗰日先病...

再講, 我亞仔在其餘兩所直資男校都入咗2nd round, 我巳很開心.

真的不明白隻死佬為何咁介意這樣既補考 ...

"炳個仔"又過咗d,此處不留人自有留人處。
入唔到咪入唔到o羅。
‹ 上一主題|下一主題