用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一後出現挫敗感
樓主: cheukyu
go

升中一後出現挫敗感 [複製鏈接]

你比d家長表達吓意見咪算囉, 做乜搞到好似audit咁唧?

無論去到邊個banding嘅中學, 中一學生都要重新適應, 子女有功課壓力家長當然要輔助, 談不上追求名校。預設立場的問題叫人不好回應。

原帖由 ha8mo 於 09-10-22 11:37 發表
我唔係來揶揄你地

不過你地所講的,令我諗起某幾位網友常說的「寧為雞口 莫為牛後」,什麼小學避選名校,在較次小學輕鬆讀,到小四開始打幾鞭搏到前列,再升上普普通通的Band 1尾英中,咁就一路讀得好有自信、好開心云云。

我 ...

醒目開學勳章 王國長老

我唔係來揶揄你地

不過你地所講的,令我諗起某幾位網友常說的「寧為雞口 莫為牛後」,什麼小學避選名校,在較次小學輕鬆讀,到小四開始打幾鞭搏到前列,再升上普普通通的Band 1尾英中,咁就一路讀得好有自信、好開心云云。

我 ...

唉......小學還可以,
不過我無咁選擇,
因為考慮同學素質問題,
但中學就唔會咁樣選校,
至少都會揀高半級嘅學校,
即band1尾會揀band1中,
可以有進步空間,
畀佢知道一山還有一山高呢個道理,
但又不至於追唔到課程。

原帖由 8331 於 09-10-21 20:46 發表

唔好咁唔開心啦,我阿仔今年都是升中一,以前在小學都
是考第四。升中後有一次默書竟然得49分,以前次次一
百分,我無唔開心,因為睇過都是錯小問題,而且現在每
個錯字要扣五分,所以他錯了九個錯字都扣了四十五分,
他說老師又讀 ...

可否pm我,想問吓有關數學補習老師資料?

原帖由 8331 於 09-10-21 20:46 發表

唔好咁唔開心啦,我阿仔今年都是升中一,以前在小學都
是考第四。升中後有一次默書竟然得49分,以前次次一
百分,我無唔開心,因為睇過都是錯小問題,而且現在每
個錯字要扣五分,所以他錯了九個錯字都扣了四十五分,
他說老師又讀 ...

阿仔終於派了數學和通識的測驗卷,成績好滿意呀!
兩科都是44/50,數學科錯在填充的串字,以前小學
不需要串字,所以無想過數學要考生字,大家真的要留
意下數學的英文串字。

睇住兩份卷感覺阿仔真的長大了,因為我在這兩份卷
真的幫唔上忙了,以前我是負責幫他溫書的,現在真
的無能為力,要依靠他自己了,我要放手讓他去學會
成長,希望大家都能夠和我一樣啦!

看到這兩份卷真的好感動呀!比起以前拿滿分更開心。

原帖由 唐老鴨kk 於 09-10-22 19:33 發表

可否pm我,想問吓有關數學補習老師資料?

請check pm!

我唔係來揶揄你地

我 ...

本人的小朋友讀小學時, 都是用這個方法的。
但中學派位時, 往往是天不從人願的, 一半靠努力, 一半靠運氣的! 唔係你想入BAND 1 尾, 就一定入到的,但起碼,佢小學讀得輕鬆, 都快樂咗 6 年了。

我女兒英文數很弱,
可否也幫幫我,想問吓有關數學補習老師資料?

原帖由 8331 於 09-10-22 20:03 發表

請check pm!

相對D課程來說,小學真係唔係什麼難度!小學叻唔代表中學叻,上到中學,唔係單靠死背死讀就得,最緊要是打好小朋友語文底,起碼上到中學時,自己識理解課文,數學哩樣野真係睇果腦轉數快定慢!

希望其他媽咪可以在此分享小朋友升中後的學習情況,給我們新的啟示,明白中學所面對的問題,教我們怎揀中學,謝謝!

原帖由 MonaLeung 於 09-10-21 23:53 發表
中一D數真係幾深吓, 其他科要記好多生字, 所以就算識都要識寫識串生字先得, 都幾鄧他們辛苦, 唯有給多些支持和鼓勵吧.

大仔開始test, 由番學至晚1, 第二天又要6時起床重溫, 見佢本geog英文生字,真係驚 ,沒有方法幫他, 只是坐係佢格離陪他, 因他晚上溫書怕黑  

醒目開學勳章

hi,

你講嘅我幾有同感,回想自己上年只係想揾直資英中俾亞仔,有間校風麻麻嘅直資英中及校風幾好嘅直資中文班飯收咗亞仔,好老實我幾經掙扎幫亞仔選擇中文班嘅直資俾佢,我努力開解自己英文唯有慢慢浸,唔好勉強,返而我覺得亞仔自從入咗呢間中學開始揾返認同感,佢小學時成績中游,係學校嘅隱影人,很少俾老師關愛,宜家係中學只要佢肯努力,成績就會唔錯,很多老師又肯關心佢,佢宜家好enjoy,好投入中學生活,成績就等佢自己慢慢摸索,不過我覺得自己幫亞仔揾啱咗學校!

yuk hei mum

我唔係來揶揄你地

我 ...

反而Geog既生字唔太難, 係world history 既生字先攞命, 好多都唔識讀, 有時查字典都冇嗰個字

原帖由 rainyu 於 09-10-28 07:32 AM 發表

大仔開始test, 由番學至晚1, 第二天又要6時起床重溫, 見佢本geog英文生字,真係驚 ,沒有方法幫他, 只是坐係佢格離陪他, 因他晚上溫書怕黑   ...
Tomorrow is better

由一般中文小學升上英中,小朋友應該頗辛苦,除非他的英語底子好。IS,Geog,Maths,全部用英文書,自己見到都驚!好彩我女學校唔使讀world History咋!
原帖由 Elona 於 09-10-28 11:19 發表
反而Geog既生字唔太難, 係world history 既生字先攞命, 好多都唔識讀, 有時查字典都冇嗰個字

同意!
原帖由 ZZdaphne 於 09-10-22 18:30 發表

唉......小學還可以,
不過我無咁選擇,
因為考慮同學素質問題,
但中學就唔會咁樣選校,
至少都會揀高半級嘅學校,
即band1尾會揀band1中,
可以有進步空間,
畀佢知道一山還有一山高呢個道理,
但又不至於追唔到課程。
...

返返轉頭問一個問題,一個既自信究竟係邊度來??

一個人習慣左係高峰生活,一下子好難接受呢個世界原來係山外有山,但人係有學習同適應能力,只要給予時間同機會,好快就會力量向前,亦都會明白人唔係單單考頭幾名先有用。

返返轉頭,自信心既建立不單單係成績好壞,平日做家長既要好好欣賞,子女好既一面,係另一個位建立自信,咁樣先可以真正咁平衡發展。

原帖由 tinetinew 於 09-10-28 08:15 發表
hi,

你講嘅我幾有同感,回想自己上年只係想揾直資英中俾亞仔,有間校風麻麻嘅直資英中及校風幾好嘅直資中文班飯收咗亞仔,好老實我幾經掙扎幫亞仔選擇中文班嘅直資俾佢,我努力開解自己英文唯有慢慢浸,唔好勉強,返而 ...

唔好意思 ~ 我唔係想嗌交, 不過如果我諗住阿仔, 要係香港升讀大學, 我就唔會俾佢間太淺嘅學校佢讀, 依家放鬆咗幾年之後, 第時考公開試時, 又夠唔夠其他人爭 ?

呢個只係我嘅憂慮啫 ~ 你見到阿仔有進步, 做阿媽當然開心嘅!

醒目開學勳章

hi,

我諗亞仔間學校中文班嘅程度唔會太淺,我覺得要佢對讀書有興趣,重要過佢去到一間程度深而佢跟唔上,呢個係我嘅最終諗法,好老實宜家香港d教育政策成日改,去到果時都唔知點,唯有到時再算,萬一香港唔得,咪去國內或國外升讀!

yuk hei mum

原帖Marco-ma 於 09-10-28 20:09 發表

唔好意思 ~ 我唔係想嗌交, 不過如果我諗住阿仔, 要係香港升讀大學, 我就唔會俾佢間太淺嘅學校佢讀, 依家放鬆咗幾年之後, 第時考公開試時, 又夠唔夠其他人爭 ?

呢個只係我嘅憂慮啫 ~ 你見到阿仔有進步, 做阿媽當然 ...

Yuk Hei Mum 我仔仔都未必可以考到香港既大學, 如果Yuk Hei 要去外國升學, 預埋我隻臭豬, 有個照應ma.... 諗得好長遠tim
原帖由 tinetinew 於 09-10-28 08:33 PM 發表
hi,

我諗亞仔間學校中文班嘅程度唔會太淺,我覺得要佢對讀書有興趣,重要過佢去到一間程度深而佢跟唔上,呢個係我嘅最終諗法,好老實宜家香港d教育政策成日改,去到果時都唔知點,唯有到時再算,萬一香港唔得,咪去國內或 ...
Tomorrow is better

醒目開學勳章

hi,

咁大家都要儲定 la!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-28 22:23 發表
Yuk Hei Mum 我仔仔都未必可以考到香港既大學, 如果Yuk Hei 要去外國升學, 預埋我隻臭豬, 有個照應ma.... 諗得好長遠tim

原帖由 8331 於 09-10-22 20:03 發表

請check pm!

能否介紹你的maths 老師給我, thanks a lot

[email protected]

回覆 25# 碧加 的文章

我想問我囡囡而家F1在Band 1 中中讀緊,成績尚好,但是暫時未見學校開英文班, 現只有英文是用英文的,其餘科目都是中文教授,是否應該考慮F2 轉往英中呢? 身邊好多親戚朋友都叫我幫她轉英中,不要浪費她的資質, 你們點睇? 請給我意見
‹ 上一主題|下一主題