用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一封又一封reject信
樓主: honing
go

一封又一封reject信 [複製鏈接]

唔駛咁灰喎!大把人都係甘.想當年,無特別去扣門考邊間小學,第1輪入唔到,等第2輪大提奬,入左!雖然唔係物名校,但小朋友讀得快樂;況且唔係小學難考,係自己心儀的大多數都是大部份家長心儀的!現在不是天塌下來,還有中學,大學,工作...大把事情等父母去担心!

原帖由 honing 於 09-10-21 15:44 發表
大部分小學經已有派位結果,不過收到的只是reject信,真係唔知點解,可能interview時表現唔好,又可能小兒係細仔(11月),又或者唔係讀名牌學校,搞到好似前路一片灰暗,唔通小學真係好難考? ...

哈!哈!真的養兒一百歲, 長憂九十九啊!

原帖由 Sherryko9 於 09-10-28 13:48 發表
唔駛咁灰喎!大把人都係甘.想當年,無特別去扣門考邊間小學,第1輪入唔到,等第2輪大提奬,入左!雖然唔係物名校,但小朋友讀得快樂;況且唔係小學難考,係自己心儀的大多數都是大部份家長心儀的!現在不是天塌下來,還有中學, ...

My suggestion is to let her join some interest groups.

When my daughter was about 1- 2 years old, she didn't like to interact with strangers and would cry loudly in the toddler groups. Don't give up.

Encourage her to interact with different adults  and children can improve her self confidence (you may start with greeting or talking with the neighbours or safety guards)
.

原帖由 BBTWIN 於 09-10-28 11:26 發表
我兩個女今年k2, 明年就要報考私校或直資做保險. 唔知點解, 我巳打定輸數會冇一間收佢地. 因為佢地而家4歲, 仍然超怕醜, 見陌生人唔出聲. 如果佢地呢d表現仲改唔到的話. 根本一間我都唔駛報. 因為係零機會. 阿Q d想, ...

非常同意.  多都比EC rejecte 左啦。  不過我只係報左EC一間。  我唔想阿女面對一個接一個既面試, 所以只PICK一間自己最心儀既, 就算去EC, 我都係同佢話去學校參觀一下。 考小一, 係我地屋企入面只係一個好細既TOPIC, 阿女INT完我地都係問下佢參觀好唔好玩, D老師有無同你傾偈 。。。 收到REJECT信, 同佢話個日參觀個間學校FULL左啦。  佢無咩反應。  我希望大家都可能睇開一D, 反而關心一下小朋友既反應同感受。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-28 13:48 發表
唔駛咁灰喎!大把人都係甘.想當年,無特別去扣門考邊間小學,第1輪入唔到,等第2輪大提奬,入左!雖然唔係物名校,但小朋友讀得快樂;況且唔係小學難考,係自己心儀的大多數都是大部份家長心儀的!現在不是天塌下來,還有中學, ...

You can apply for insertion into kindergartens which can directly promoted into its primary schools (eg HK True Light in Tai Hang, SH, St Claires).  Some of these primary schools are private schools which you can still enjoy "lucky draw".

It's much much easier to apply for insertion into kindergartens than applying for primary schools.

原帖由 BBTWIN 於 09-10-28 11:26 發表
我兩個女今年k2, 明年就要報考私校或直資做保險. 唔知點解, 我巳打定輸數會冇一間收佢地. 因為佢地而家4歲, 仍然超怕醜, 見陌生人唔出聲. 如果佢地呢d表現仲改唔到的話. 根本一間我都唔駛報. 因為係零機會. 阿Q d想, ...

女仔考學校(私校) is more easlier than boys. b coz choice of girls' school is more than boys'

me too, hv interview but nothing on hand, my son also like yr son, if no primary accept, then study at kindergarten forever lor.  Haha

原帖由 goodboymama 於 09-10-27 18:29 發表
我報了十一間,有幾間唔收,其他無Second in,有間未in,我都有唔開心,身邊有D朋友同學個個都有Second in,不知是否心理作用,覺得好似比人笑比人睇唔起敢,這種感覺最難受,好彩兒子天生樂觀,他說邊間收就讀邊間,冇小學收,就讀反幼維園 ...
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

原帖由 林嬌嬌 於 09-11-6 16:32 發表
女仔考學校(私校) is more easlier than boys. b coz choice of girls' school is more than boys'

重有係女仔係先發育,講話通常會多d流利d!
‹ 上一主題|下一主題