用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學vs新油天小學, 點揀好?
樓主: Chin-Chin
go

喇沙小學vs新油天小學, 點揀好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都聽過類似傳聞.. source係朋友個朋友個朋友.. 小朋友讀緊LS嘅家長..
佢仲話要好active咁做家長義工, 建立良好關係

我信傳聞架.. 如果唔係點會年年都有位俾其他小朋友插班

問心, 如果小朋友個個學期包尾嘅, 家長又明知課程比出面深, 咁點解唔俾佢做返個普通人呢? 唔怕佢怕咗讀書咩?

身為喇沙家長,未聽過「喇沙小學每級都out人」,一直以來,只知道有數位學生因為家長去外國工作或想提早到外國升學原因而退學。

校方當然希望自己學生成績好,喇沙小學教學方針是「『教好』學生」,不是只『教』『好學生』,校方及老師都很關心學生,尤其會關愛有特別照顧需要的學生,亦會鼓勵學生多方面發展,例如運動及文化藝術方面,不會一見學生成績跟不上便勸其退學。

最近的一個例子就是有喇沙書院的學生被同學及老師揭發藏有毒品,學生受審期間不但能如常上課,被定罪後還得到校方給予機會,鼓勵做義工改過自新,可見到校方對問題學生是循循善誘,並沒有盲目維護校譽而莽顧學生的前路。

喇沙小學與喇沙書院是香港碩果僅存的兩所有直屬關係的男校,絕大部份的學生都能由小學升上直屬中學,其他的都能升上不錯的中學。

傳統名校都受到家長的追捧,學校是社會的縮影,因此不存在競爭是騙人,但說成「可以由喇沙小一升到小六已經是難事」未免太過誇張,起碼據我所知,有99%喇沙小學學生都能由小一升到小六。

每人對待「傳聞」的態度各有不同,尤其是網上的傳聞,大家自已分析一下孰耶非耶好了。

喇沙小學與喇沙書院是香港碩果僅存的兩所有直屬關係的男校,絕大部份的學生都能由小學升上直屬中學,其他的都能升上不錯的中學。

版主,
The son of my friend who is in the range of 100 - 110. However, he fails to get to La salle Secondary this yr. So I have a bit of doubt of what you say 'the big  majority'  can go to LS secondary.

原帖由 corliss_yu 於 09-10-26 17:00 發表
一直以來,我都覺得喇沙高班過油天、新油天好多好多。
不喜勿插,當無睇過。

agree, they are actually of different levels. Quite suprise indeed for comparing the 2....

我每次看見這類討論都會覺得很有趣. 'kick' or 'suggest out', it seems the same!

一位學生如果在一所學校每年都成績低落, 甚至乎考第尾, 那他還留在這裡幹嗎?  難道真的要等到6年級派位時被'亂'派先好嗎?? 那時恐怕派得差事少, 學生的自信心被摧毀了才事大!

所以如果是我, 唔理是否捨不得名校也好, 是校方'踢'或'提議'離校也好, 反正結果都一樣, 轉校便轉校吧! 最重要還是如何幫自己的小朋友改善現在的學習模式, 使他重拾自信. 我幫他轉校, 學校都是自己選的, 總好過俾政府'亂'派呢!!

原帖由 ko06879 於 09-10-21 21:05 發表

My friend said LSPS did ask some of their student to consider to choose another primary school.  You can said they don't kick out but suggest you to leave.  Then LSPS will accept some top students f ...

好同意...如果在brand 1考包尾, 而係brand 2考前10名的話, 我諗我也會選擇後者, 至少可重拾"已失去的尊嚴&信心"....

原帖由 ryohga 於 09-10-27 10:16 發表
我每次看見這類討論都會覺得很有趣. 'kick' or 'suggest out', it seems the same!

一位學生如果在一所學校每年都成績低落, 甚至乎考第尾, 那他還留在這裡幹嗎?  難道真的要等到6年級派位時被'亂'派先好嗎?? 那時恐 ...

Because I planned to move the living location. LS, no doublt is a good boy school. However, 新油天 is also good among the boy-girl school. For sure, if boy school must be LS.

If the location is not a concern in Kowloon side, which is the best of boy-girl school? I want good academic but I little bit more perfer to boy-girl school. Therefore I want to know more deeply about these 2 schools to make the decision.

So what do you think which boy-girl school is good and comparively to LS?
原帖由 diversity 於 09-10-26 18:13 發表

agree, they are actually of different levels. Quite suprise indeed for comparing the 2....

Of course St. Paul Co-ed.!!!!!!!!!!

原帖由 Chin-Chin 於 09-10-27 13:56 發表
Because I planned to move the living location. LS, no doublt is a good boy school. However, 新油天 is also good among the boy-girl school. For sure, if boy school must be LS.

If the location is not  ...

But I want government school. If private school, I think there will have many choices.

樓主似乎很想選男女小學,又唔想太深,又想成績好,重最好有聯繫中學,我建議「馬頭涌官立小學」,既是男女小學,又有以下幾間聯繫中學:
        伊利沙伯中學、何文田官立中學、賽馬會官立中學

你都唔睇樓主點解要compare呢兩間學校,梗係surprise啦,唔係人人都只考慮名氣和課程艱深程度,揀學校仲有好多考慮因素,例如孩子的性格和能力,或家中有冇妹妹跟尾。

我的好朋友(唔係朋友個朋友)個仔在喇小成績差,從來冇人叫佢走,只不過每年學校都明示,佢個仔係冇機會上喇中而矣。

原帖由 diversity 於 09-10-26 18:13 發表

有人走是事實, 但不是因為趕走成績差. 我知道, 有小朋友從小在外國大, 唔識中文, 在小一時候, 看到中文心中驚到在班中咬丟了鉛筆皮, 同班同學也因他的行為嚇壞了. 為了小朋友的身心, 所以才勸他離開. 其他就算不合格, 也只是督促功課而已.

原帖由 momochiu 於 09-10-22 20:15 發表
我覺得名校當然每年都會勸人走, 因大部份學生係抽播來的, 走咗D差既, 先有位收自己想收既新血, 如果唔係點KEEP 住個名?  
我知好多學校都有勸人走, 其中有MARYKNOLL。 ...

如對囝囝的學習水平
有信心 - > LS
一般 - > 新油天

可唔可以咁諗呢, 我本身有諗過move去41網, 但個仔又只得15分, 如果我參加大抽獎, 入LS 既機會率都得低, 咁不如讀間好私小/直資, 到小二才考插班LS?? 插到就顧然好, 插唔到就繼續讀返原本間小學??

回覆 1# moonychan 的文章

好多家長都會咁做。都係一個機會!
‹ 上一主題|下一主題