用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔公平
樓主: octopus481
go

好唔公平 [複製鏈接]

are they just screening for the "quality, education, occupation of the parents" instead of the exact age. i don't think 2 months different will contribute to any significant difference.
i know a boy born in late of Sep but with parents having good background, many famous KG enrolled him, but he went to one in central finally

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-20 16:51 發表
之前聽朋友說,
大細仔現象大約在小學2,3年級會無咁明顯,
因細仔可能小肌肉都仲未好得,
若讀傳統小學, 默書, 測驗, 考試樣樣都要寫,
唔係佢唔識只係佢寫唔切,
咁就C左

當然細女同個別細仔有例外的

...

醒目開學勳章

其實間間KG用什麼準則去收學生,
我都好想知 ...
到遲些學校開始發 acceptance letter,
你就會見到好多post話小朋友表現好好,
但又唔收,
有些又話表現一般但又收左,
所以學校點選學生我真係答唔到你 ~~

若你說,KG以"quality, education, occupation of the parents" 去收生,
咁照計間間學校的result應該一樣,
但我肯定唔係呀!
其實收唔收真係好睇小朋友的臨場表現,
同埋個考官點 interpret 你個小朋友的行為就最緊要

原帖由 BabyISC 於 09-10-20 17:15 發表
are they just screening for the "quality, education, occupation of the parents" instead of the exact age. i don't think 2 months different will contribute to any significant difference.
i know a boy  ...

醒目開學勳章

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-20 18:01 發表
其實間間KG用什麼準則去收學生,
我都好想知 ...
到遲些學校開始發 acceptance letter,
你就會見到好多post話小朋友表現好好,
但又唔收,
有些又話表現一般但又收左,
所以學校點選學生我真係答唔到你 ~~

若你說,KG以" ...
以application form作為觀察, 有d KG準則好明顯: 父母出身好, 要在名小學畢業, 要有高尚職業...

醒目開學勳章 王國長老

我女咪就係8月尾lor
考幼稚園時唔份氣, 考小學又打擊一次
無計啦, 遊戲規則就係咁
原帖由 qoo_pooh 於 09-10-20 04:43 PM 發表
總好過8或9月出世,
而考唔到心儀學校的小朋友,
又不能遲一年做大大仔就仲慘 ~~

醒目開學勳章

我小朋友都係0710BB,我亦已領教過呢d不公平對待.....
講真,如果間間學校都將出生月份列入收生因素的話,睇怕我個仔分分鐘要等到4,5月,所有大仔release番d位出嚟先有機會入好學校,我小朋友讀緊pre-nursery,早前都收到學校電話話今年pre-nursery嘅學生比出年k1嘅位多好多,可能連直上機會都無 .....好無奈....
唉,2008年出生率好似話比2007年仲勁,如果再等多一年一樣係爭崩頭(聽聞有d學校唔鍾意超大b),我個仔變相讀咗5年幼稚園.......

有邊d學校唔鐘意超大b呀, 我見好多學校其實都set到個入學資格可以fit for超大仔, 好似培正, 真光都得.......

I know some small B女 born last year August also get accepted by KV,SC and PC.  dont worry

如果間學校只收大仔, 咁下半年生日會都慳番!

醒目開學勳章

我都係之前睇人哋d討論啫,邊間我就無放起心記住喇.....

我囡囡嗰間學校都係比較鍾意收大仔, 大女的.  9月尾開生日會, 我問囡囡邊位小朋友生日呀, 佢話佢果班無, 得 Miss X 生日咋     隔離班有個媽咪話, 佢囡囡果班, 最細係7月出世, 即係佢果班8月係無小朋友生日的!  有9月的, 都係上年的大女! 所以 , 8, 9月出世的, 去考果d比較喜歡收大仔, 大女嘅學校, 反而最輸洩.

其實我覺得11, 12 月出世都好過8,9,10月出世... 起碼年尾出世, 進可攻 (有心儀KG收, 梗係讀啦), 退可守(如果心儀KG唔收, 可以讀1年K1, 下年再出戰 )..

如果8,9,10月出世, 就真係機會得一次.. 如果考唔到, 下年再考又好似太大個..唔考又唔甘心....真係兩難局面..

如果我再生, 都寧願小朋友年頭OR年尾出世..
url=http://www.TickerFactory.com/]

醒目開學勳章 王國長老

我女8月尾出世的, 最後入到真光(waitlist入)
真光有不成文規定, 係唔收唔足3歲(即9月後出世), 不過都未算only收超大仔
原帖由 princess_sumyin 於 09-10-20 11:48 PM 發表
有邊d學校唔鐘意超大b呀, 我見好多學校其實都set到個入學資格可以fit for超大仔, 好似培正, 真光都得.......

其實我真係唔係太了解細B媽媽的擔心. 我在今年8月之前. 根本唔知咩大細B.

現家我知道我女係大B (07/1月出世). 原想今年讀K1. 但學校話唔得, 所以今年讀緊PN.

但我之前同屋企人都好比心機教個女(冇大細B的想法)
, 佢七個月就識講爸爸, 媽媽 (係婆婆教). 成日當歌o敢唱. 但我知佢唔知爸爸, 媽媽的意思. 我知佢講o野比較叻. 就成日同佢講o野. 同鼓勵自己用語言表達自己想的事, 佢1歲就同大人成句成句
o敢講o野.

其實我想話各位媽咪如果你識得點發掘自己BB的優點, 加以training. 個個 BB 都可以好 smart.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-21 10:51 發表
我女8月尾出世的, 最後入到真光(waitlist入)
真光有不成文規定, 係唔收唔足3歲(即9月後出世), 不過都未算only收超大仔

我以為你小朋友讀港大同學會tim. 又唔一定, 我朋友個女, 10月尾, 真光都收左, kv同sc做細女都考到, 第二年做大女考培正都收, 反而spk考左兩次都唔得, 真係好講運氣. 不過佢係03年, 今年可能真係competitive d.

醒目開學勳章 王國長老

我女係讀港大同學, 真光係講幼稚園呀
原帖由 elmolly 於 09-10-21 12:00 PM 發表
我以為你小朋友讀港大同學會tim. 又唔一定, 我朋友個女, 10月尾, 真光都收左, kv同sc做細女都考到, 第二年做大女考培正都收, 反而spk考左兩次都唔得, 真係好講運氣. 不過佢係03年, 今年可能真係competitive d. ...

我報左YORK, 係大仔都無叫INTERVIEW.

佢地都吾知點安排的?
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

醒目開學勳章

咁又唔會喎~~
好似e+ K1,
會有05年的年尾B+06年的年尾B(都有outstanding的細仔,細女架, 不過可能不多的),
所以年尾都有小朋友生日會的

原帖由 QEgg 於 09-10-20 23:51 發表
如果間學校只收大仔, 咁下半年生日會都慳番!

醒目開學勳章

你囡囡好叻
講真直資,私校真係好難考

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-21 12:57 發表
我女係讀港大同學, 真光係講幼稚園呀

醒目開學勳章

講真你個小朋友係年頭出世的大女,
就梗係唔明我們的苦況

我個仔由於9月開學時唔夠2歲,
所以想讀 pre-nursery都要等人地唔讀先有得讀

仔仔講野慢,
到現在剛剛2歲還只會說單字~~
我已經日日好俾心機同佢睇書教佢講野,
但佢發唔到那些音,
我可以點做
我大仔當年都係咁,
到佢2歲3個月就突飛猛進,
可惜為時已晚,
已經過晒 interview

interview時你唔識講野,
就算你幾明幾識都無人知
好似當年interview有老師問我大仔,
圖中小朋友做緊什麼?
他唔識講擦牙,
人地未當你唔識
但若俾隻牙擦我個仔,
他是完全做到擦牙的動作,
但可以點??
無奈地接受 reject letter囉

原帖由 媽珠 於 09-10-21 11:34 發表
其實我真係唔係太了解細B媽媽的擔心. 我在今年8月之前. 根本唔知咩大細B.

現家我知道我女係大B (07/1月出世). 原想今年讀K1. 但學校話唔得, 所以今年讀緊PN.

但我之前同屋企人都好比心機教個女(冇大細B的想法)
, ...
‹ 上一主題|下一主題