用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔公平
go

好唔公平 [複製鏈接]

金xx, yoxx, 崇x, 全部 in 晒大仔先, 亦已見到大仔
被取錄, 根本留得好小位俾細仔, 或可能只不過象徵式
in 0下細仔...............
   0    0    0    0
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

原帖由 octopus481 於 09-10-20 12:53 發表
金xx, yoxx, 崇x, 全部 in 晒大仔先, 亦已見到大仔

呢個'細'界就係咁5公平,鬼叩自己個係細仔,我個都係0710,留番出年做大仔,咁你咪可以著數番人地law!5好咁嬲la!

我都係講0下, 我個都係 07 10 呀, 就算做大仔, 我擔心出年的幼稚園又改, 要必收2008年出生的, 因我見今年有好多收k1都是收  2007ah 2006唔收

原帖由 mokstick 於 09-10-20 13:04 發表

呢個'細'界就係咁5公平,鬼叩自己個係細仔,我個都係0710,留番出年做大仔,咁你咪可以著數番人地law!5好咁嬲la!
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

咁你in左邊幾間?

原帖由 octopus481 於 09-10-20 13:24 發表
我都係講0下, 我個都係 07 10 呀, 就算做大仔, 我擔心出年的幼稚園又改, 要必收2008年出生的, 因我見今年有好多收k1都是收  2007ah 2006唔收

邊間已有取錄結果 ?
我仔仔係 0611, 今年做大仔.
就算k1寫收 2007, 其實 2006 都收架, 唔使擔心.

我用漁翁撒網式, 自己住開個區和九龍塘都有報,
若repeat, 我想repeat k3 instead of k1, 因可以大抽獎多一次

原帖由 mokstick 於 09-10-20 13:39 發表
咁你in左邊幾間?

金巴倫, li到0的亞媽佢地的小朋有(大仔)已in, 及已被取錄, 我好早交表到現在連interview 信都未收到

york 好似都係

原帖由 chankomi 於 09-10-20 13:41 發表

邊間已有取錄結果 ?
我仔仔係 0611, 今年做大仔.
就算k1寫收 2007, 其實 2006 都收架, 唔使擔心.

醒目開學勳章

原帖由 octopus481 於 09-10-20 13:43 發表
我用漁翁撒網式, 自己住開個區和九龍塘都有報,
若repeat, 我想repeat k3 instead of k1, 因可以大抽獎多一次

只可以玩一次大抽獎架!
不過好多人會P2轉校或者考直資P1

係呀, 多謝提醒............thanks....

原帖由 kerkermui 於 09-10-20 14:59 發表

只可以玩一次大抽獎架!
不過好多人會P2轉校或者考直資P1

回覆 5# chankomi 的文章

haha, 我個女都是0611,今年做大女,上年我見過鬼都怕黑,今年就大機會好多。有好多有名的KG都仲報得,所以唔好唔開心,下年做大仔仲著數,好似培正、真光、KV,SPK都仲可以apply,呢d在升小學方面都叫有保障!總之唔好氣餒,加油,用呢一年教好小朋友

醒目開學勳章 王國長老

無話公唔公平既............學校有自主揀學生就會係咁, 如果學校無自主, 真係用"公平"(即抽籤)黎派位, 到時真係唔慌唔公平了, 不過仲得人驚!
呢個"大仔"現象, 上到小學都會一樣, 如果而家選擇做細仔, 要有心理準備3年後又要面對一次

原帖由 octopus481 於 09-10-20 12:53 PM 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-20 15:14 發表
無話公唔公平既............學校有自主揀學生就會係咁, 如果學校無自主, 真係用"公平"(即抽籤)黎派位, 到時真係唔慌唔公平了, 不過仲得人驚!
呢個"大仔"現象, 上到小學都會一樣, 如果而家選擇做細仔, 要有心理準備3 ...

十分同意呀,我真係唔想3年之後『大仔』現象又黎多一次,有些學校真係見到細仔叫你出年再黎過

我想問, 去到k2, 大細仔的差別是不是會拉近些,

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-20 15:14 發表
呢個"大仔"現象, 上到小學都會一樣, 如果而家選擇做細仔, 要有心理準備3 ...

記得當年in幼稚面試都是細仔好難爭入名校,現在又面對細仔小一面試好難爭的問題,其實佢身型同8月的無分別,甚麼都識答(他自大的說),有兩間都唔收,可能佢學術未能達標啦,D名校教高一、兩年級的。

原帖由 goodboyg 於 09-10-20 15:35 發表
記得當年in幼稚面試都是細仔好難爭入名校,現在又面對細仔小一面試好難爭的問題,其實佢身型同8月的無分別,甚麼都識答(他自大的說),有兩間都唔收,可能佢學術未能達標啦,D名校教高一、兩年級的。 ...

我 b (0611), 身型已經係 k2, 但思想仲係 bb.

i agree with this ....when they soon see my baby's birth date, they already put my application form away...so unfair....

cant the interviewer judge their ability by not taking their ages into consideration? !

請問如果我個仔係9月中出世, 佢應該做大仔定係細仔呢?  

原帖由 chankomi 於 09-10-20 15:44 發表

我 b (0611), 身型已經係 k2, 但思想仲係 bb.

可能思想未夠成熟都是原因,樣樣可以訓練但思想..........

醒目開學勳章

我小朋友都係0710的細B,
我是崇真第一日報名就寄表的,
所以已經係14Oct 面試完,
現在等緊消息
所以應該唔係俾大仔先 interview,
關鍵是你幾時寄報名表

另外, 你說到唔公平,
我覺得這個遊戲就是這樣玩 ~~
現在早點知道遊戲玩法就早作準備吧

其實從樂觀方面想,
你多個機會選做大仔同細仔,
總好過8或9月出世,
而考唔到心儀學校的小朋友,
又不能遲一年做大大仔就仲慘 ~~
凡事以平常心待之

原帖由 octopus481 於 09-10-20 12:53 發表

醒目開學勳章

之前聽朋友說,
大細仔現象大約在小學2,3年級會無咁明顯,
因細仔可能小肌肉都仲未好得,
若讀傳統小學, 默書, 測驗, 考試樣樣都要寫,
唔係佢唔識只係佢寫唔切,
咁就C左

當然細女同個別細仔有例外的

原帖由 octopus481 於 09-10-20 15:31 發表
我想問, 去到k2, 大細仔的差別是不是會拉近些,
‹ 上一主題|下一主題