用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培幼上/下午光斑 09-10 交流
樓主: cy36baby
go

培幼上/下午光斑 09-10 交流 [複製鏈接]

Hi, Lokyiumum,

是的,囡囡坐K6校車,是鮮奶組。佢都成日 提起一些小朋友名字呀!又同我講佢要回校找朋友,我想你個小朋友同組應知道大家名字又幾好。你的小朋友應设有坐校車吧!  

下星期又轉冷,大家是否己轉季了?定一時冬天,一時夏天呢?最怕小朋友汵病

允晞媽媽:
    謝謝你。我因為最近開始忙,所以還未買冬季校服,你呢?是否已買冬季校服?
    我的小朋友都係坐校巴的,但就不同路線。我知道你囡囡坐k6,都係我囡囡講比我知的。
我囡囡係好鍾意同允晞玩的。我囡囡仲話,允晞有一個哥哥及一個妹妹的,對嗎?

wing15

很明白你的感受,去年我同你一樣處境,亞女超寸,我問佢點解唔聽老師講扮長頸鹿同袋鼠,佢話淨係可以扮白兔,結果超驚。後來我(省度佢立立另),即刻再報崇真pm class(以示誠意because am class rejected)同神召會,結果我浪費了千幾蚊,最後pc 也收了。in 多幾間,比多D experience佢,一定得,good luck!加油,勿蝕氣。

今年k6人多,加咗條k6a線,我個女搭k6a線,lokyuimum and wwyllm唔你地係唔係同我住附近呢?我住觀塘,多多交流吓!
唔知有沒有k6a嘅同學仔?

Hi, lokyiumum, 我想大家同組可能在附近所以好朋友啦,你小朋友應多講學校情况;我的小朋友不大肯說;所以不知道朋友仔的名字. 亞女容易病所以我於通告發出時己安排家人買了;冬季校服星期五穿了一次;同線的K2小朋友一早換了‧. 亞女只有一个不足一歲的妹妹;她是姐姐;哥哥可能是同車的朋友仔;她跟我說哥哥有次給貼紙給她;應該是亞女所指的哥哥了.你小朋友有沒有兄弟姊妹? 剛巧主題書是教手足情;幾好!

原帖由 lokyiumum 於 09-11-8 20:38 發表
允晞媽媽:
    謝謝你。我因為最近開始忙,所以還未買冬季校服,你呢?是否已買冬季校服?
    我的小朋友都係坐校巴的,但就不同路線。我知道你囡囡坐k6,都係我囡囡講比我知的。
我囡囡係好鍾意同允晞玩的。我囡囡仲話,允晞有 ...

Queenie:

謝謝你鼓勵!
上星期同仔去佐面試, 正如你所說, 比多D經驗佢, 到面試培正, 希望他"正正常常"收佢啦, 剛收到PC的表格, 問卷部份比D心機填先!

你的小朋友分別是k幾呀, 都好似唔少是兄弟姊妹一齊讀!

原帖由 queenie17 於 09-11-8 22:30 發表
wing15

很明白你的感受,去年我同你一樣處境,亞女超寸,我問佢點解唔聽老師講扮長頸鹿同袋鼠,佢話淨係可以扮白兔,結果超驚。後來我(省度佢立立另),即刻再報崇真pm class(以示誠意because am class rejected)同神召會,結果我 ...

原帖由 wwyllm 於 09-11-6 17:21 發表
Hello,

剛見到此题目,真好。我個女是上幼光允晞。多多指教!啊女話饒老師早幾病了。周老師比左弟个同學的通告,有D混亂。我仲有个細女,所以揀培正。我亦是於st.cat 及培正及民生選擇,KV冇考。結果阿女好中意返學好開心。 ...

係呀,我囝都係返學返得好開心呀.同你一樣,我都覺得學校同我地的溝通真係唔係好夠,冬季校服遲遲都無通知幾時換,到真係好冬果日先出通告.

亞仔今年P2啦,亞女剛剛K1。幸好亞女咁細,舊年好彩平平安安度過了,因為都幾吃力。
原帖由 wing15 於 09-11-9 08:58 發表
Queenie:

謝謝你鼓勵!
上星期同仔去佐面試, 正如你所說, 比多D經驗佢, 到面試培正, 希望他"正正常常"收佢啦, 剛收到PC的表格, 問卷部份比D心機填先!

你的小朋友分別是k幾呀, 都好似唔少是兄弟姊妹一齊讀!

...

Hi, 大家好呀。我新來報到,請大家多多指教呀。我阿囡係上幼光班,叫做欣瑜。

我想問下你地買唔買到紅色袜褲?我係學校買唔到,邊度有得賣?

原帖由 AbigaleH 於 09-11-12 11:40 發表
Hi, 大家好呀。我新來報到,請大家多多指教呀。我阿囡係上幼光班,叫做欣瑜。

我想問下你地買唔買到紅色袜褲?我係學校買唔到,邊度有得賣?

寶靈街有呀,好似係$25對.

小兒家豪(Kieran),上幼光班,鮮奶組,請多多指教。
大仔今年都是P2-但不是培正.

原帖由 queenie17 於 09-11-10 11:29 發表
亞仔今年P2啦,亞女剛剛K1。幸好亞女咁細,舊年好彩平平安安度過了,因為都幾吃力。

女兒名悅靈, 芝士組, 也請多多指教.為何不一齊?多點照應也好麻.
原帖由 Curtismama 於 09-11-17 14:24 發表
小兒家豪(Kieran),上幼光班,鮮奶組,請多多指教。
大仔今年都是P2-但不是培正.

‹ 上一主題|下一主題