用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到培道收我小朋友的信,大家有否考此校 ...
go

今日收到培道收我小朋友的信,大家有否考此校 [複製鏈接]

收到信,大家有否收到,會否讀
   0    0    0    0

呢間學校比我感覺幾純樸 雖然我冇報but真係幾like
原帖由 ACB 於 09-10-19 17:14 發表
收到信,大家有否收到,會否讀

我都收到,我一定交留位費,讀唔讀就遲些再算!

都收了我囝囝﹐這間學校收生標準會不會容易呢? 現我又考慮到以下問題﹐希望你們可給些意見我:
1.  於web site資料看﹐只有3班小一﹐會不會一班人數會多呢? 一班會有多少人?
2. 有沒有外籍老師 ?
3. 感覺上此間學校比較傳統﹐會不會教學方針亦比較傳統呢?
4. 校舍亦比較細﹐與幼稚園同一間﹐相對地﹐空間會不會細呢?
5. 課程會不會淺呢 ?
6. 完成小學後﹐男仔又多數會升讀什麼中學呢?
真不好意思﹐實在太多問題了。

原帖由 Heiyin1011 於 09-10-20 14:03 發表
都收了我囝囝﹐這間學校收生標準會不會容易呢? 現我又考慮到以下問題﹐希望你們可給些意見我:
1.  於web site資料看﹐只有3班小一﹐會不會一班人數會多呢? 一班會有多少人?
3. 感覺上此間學校比較傳統﹐會 ...

Sorry, I don't understand co's I would ask these questions prior to my application.

Heiyin1011,

培道係私校, 要考入不是一件難事, 好多人考了用來作後備之選的。我有朋友的仔仔讀緊小一, 全級3班, 每班人數唔多, 只係20人, 或者其他班多幾個, 但一定係小班的。唔知係最後入讀的人數少定係學校真係小班教學。

培道給我感覺係學生比較純品, 都係傳統的小學。校長原本要退休的, 但仍未找到合適人選, 所以校長未轉。

不過培道學費要1,800 (大概), 有些直資小學都比佢仲平, 但硬件軟件都比培道好(培道校舍真係好舊)。我會考慮讀直資學校, 培道只會是次選。

iwff

原帖由 Heiyin1011 於 09-10-20 14:03 發表
3. 感覺上此間學校比較傳統﹐會 ...

回覆 1# iwff 的文章

Hi iwff,

謝謝你的寶貴意見
你的朋友仔仔讀緊小一﹐知唔知開唔開心啊! 功課多唔多啊!
而你對聖三一這間小學又點睇 ?
原本我想仔仔讀直資-優才﹐但唔收佢…

Heiyin,

我朋友的仔仔都讀得開心的, 不過中學係女校, 唔知將來會否轉男女校, 中學派位又唔知會點?

好多家長都同時考聖三一及培道, 兩間都係私校之選, 但應該聖三一功課會較多, 希望有其他家長比下意見, 聖三一好似係英文小學添, 我有冇記錯呀? 我個人會選聖三一, 這純粹係個人選擇。

你只係考左一間優才咋, 冇考其他直資呀? 你住那一區呀?

iwff

原帖由 Heiyin1011 於 09-10-20 16:48 發表
Hi iwff,

謝謝你的寶貴意見
你的朋友仔仔讀緊小一﹐知唔知開唔開心啊! 功課多唔多啊!
而你對聖三一這間小學又點睇 ?
原本我想仔仔讀直資-優才﹐但唔收佢… ...

Hello iwff,

如果讀培道﹐到時又要擔心中學派位…

除了優才外﹐都報了英華﹐不過我都打定會輸.

Thank you!

原帖由 iwff 於 09-10-20 18:00 發表
Heiyin,

我朋友的仔仔都讀得開心的, 不過中學係女校, 唔知將來會否轉男女校, 中學派位又唔知會點?

好多家長都同時考聖三一及培道, 兩間都係私校之選, 但應該聖三一功課會較多, 希望有其他家長比下意見, 聖三一好似 ...
‹ 上一主題|下一主題