用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢小一面試
go

禮賢小一面試

請問有冇人可以分享下禮賢小一面試既內容呢? 另外父母需要見嗎? 謝謝指教!

父母不用面試,大約5個小朋友一組,過程大約15分鐘。

講故仔...

原帖由 wmama 於 09-10-20 12:48 發表
考小朋友D咩家?
我家有三寶

1)兩至四幅圖畫, 看圖說故事.
唔一定要連貫性, e.g 小明在看書,小明和爸爸在超級市場等.

2)老師說故事後, 小朋友答問題.

禮賢喜歡有禮貌,安靜聆聽的小朋友.

祝成功

我諗阿仔呢間機會都好微, 佢話看圖說故事嗰部份佢睇唔明幅圖, 連佢自己都唔知佢講咗的咩!

我個囡都有去 in. 佢是同 daddy 一齊去的.

我老公對此校不是有太好印象.

原因 :
佢一入到學校, 冇職員指引d家長要去邊, 點做.
佢去到自己個 room, 沒有任何人跟家長說要點做. 當老師 in 完一個小朋友出來時, d 家長便一窩蜂去問老師要點, 個老師 好 cool咁派了個label 俾佢地. in 完之后完全沒有同小朋友 / 家長說 : 你地可以走啦.
好啦, 佢走時行樓梯見到一個疑似老師的人物. 因為佢是拿住d書. 佢又好 cool 咁冇跟佢地打招呼. 我老公同佢說早晨, 佢才唔好意思咁說早晨之后才說小朋友你 in 完啦, 慢慢行, 88.
在成個過程上, 佢daddy 只是覺得同呢間學校同家長及小朋友是零交流.
可能佢地大把學生入讀, 唔 care 啦...

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 11:57 發表
我個囡都有去 in. 佢是同 daddy 一齊去的.

我老公對此校不是有太好印象.

原因 :
佢一入到學校, 冇職員指引d家長要去邊, 點做.
佢去到自己個 room, 沒有任何人跟家長說要點做. 當老師 in 完一個小朋友出來時, d 家 ...

的確同其他學校既面試安排好唔同!

does anyone know when we will get the result? will we know it b4 the government result? Thanks!

??????????

悟空問路頭一請 懷抱嬰兒肘頂山