用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 邁步兒童發展中心
go

邁步兒童發展中心

有冇人試過去呢間發展中心做治療, 覺得有冇用呢?

我個女係嗰到讀左十個月, 係返SCHOOL嗰種, 每日3小時.由起初不會仿音, 未戒片,唔定....到走那時已戒片(ONLY URINE)及懂說三詞句子......我個女當時入學是2.5YR.
其實無話好唔好,最緊要係近屋企, 如果淨係做OT, ST, PST你可以排協康會的青葱計劃(要自費+排)不過$平過外面私家小小. 你試下啦!
快D start  tranning!!!!!!!!

真實個案,我識得有個家長的仔仔就是讀這間中心,那家長comment呢間中心好商業化,樣樣都係錢行先,因在剛過去的6-8月因人類豬型流感的原故,這中心的班要停課,它睇中家長為了讓子女肯定有位讀私人的特殊幼兒中心的訓練,在這停課期間,也要家長每月繼續支付$7500月費作留位費,但小朋友一點也沒有堂上的,所以,你想想這間是以學員的需要為主,定係以商業運作為主啦?因為每位導師及治療師都有專業培訓及專業資格的,所以,去那一間私人的訓練中心,其實,導師的質素差不多,只係你個小朋友夾唔夾邊位導師啫!其實每個小朋友一有訓練,佢地都會有進步,只是進步多或少。

如果你只係找它們做評估這是沒大問題,而收費比其他中心為貴,但參加它們的訓練就要考慮下先啦!你一聽就知他們的經營手法絕對係商業化,不是以學員的需要為先,所以,你要聽多啲意見考慮清楚才好,因同樣用咁多錢係別的中心可能俾到小朋友更多的訓練與得益。

原帖由 緊張肥媽咪 於 09-10-16 23:52 發表
有冇人試過去呢間發展中心做治療, 覺得有冇用呢?

我唔知其他中心係點, 而家連填色畫線的習作也只給一張要家長自己用水性筆在file外面畫, 連手册也只不會每天寫, 只一星期寫一次了

劃線練習用水筆在file外寫我以環保之理由都可接受!
但手冊一星期一次就不太好了!
我之前是每天一次,每當每天看到她在學校發生的事就會好開心!

是啊, 我也是如此想, 對我們不會或不善詞的孩子, 每天的手册交流好重要, 學費並不便宜, 但服務郤漸漸少了, 不知道其他中心是不是也如此.
原帖由 lmc640 於 09-10-23 08:56 發表
劃線練習用水筆在file外寫我以環保之理由都可接受!
但手冊一星期一次就不太好了!
我之前是每天一次,每當每天看到她在學校發生的事就會好開心! ...

見到幾位媽咪既回應, 點解都好似係以上堂形式(即半日或全日既堂), 但我既係收幾百蚊得一個鐘既治療, 唔通係我問錯咗唔同既邁步?我那間係响中環, 係唔係一樣架?

我最初選擇step是喜歡他獨立房, 樂天面積大較新淨, 但無獨立房, 小朋友會易分心!

原帖由 緊張肥媽咪 於 09-10-24 00:37 發表
見到幾位媽咪既回應, 點解都好似係以上堂形式(即半日或全日既堂), 但我既係收幾百蚊得一個鐘既治療, 唔通係我問錯咗唔同既邁步?我那間係响中環, 係唔係一樣架? ...

係同一間, 我地講的是密集式訓練, $7500/月, 每日3hr, 每星期有50分鐘個別訓練(eg. PST, OT, ST 其中項). 每天會有語言堂, 社交堂, 小肌練習 等.
至於樓主你講的係個別訓練, 係幾百蚊一堂.
如果你好迫切要star 訓練, 不如先找私家做, 然後一路排青葱計劃La!
但係樓主你小朋係單純語言發展遲緩定係伴隨其他問題, 如係有自閉症or傾向等. 上密集式訓練會較好.
<全屬個人意見>

個別其實係睇你個小朋友同個導師夾唔夾多d, 同問中心反而無咁大關係~

仲有, 個別係好需要家長去學左 train 佢, 所以個家長學唔學到, 有無勤力 train, 係最重要

原帖由 lmc640 於 09-10-24 01:08 發表

係同一間, 我地講的是密集式訓練, $7500/月, 每日3hr, 每星期有50分鐘個別訓練(eg. PST, OT, ST 其中項). 每天會有語言堂, 社交堂, 小肌練習 等.
至於樓主你講的係個別訓練, 係幾百蚊一堂.
如果你好迫切要star 訓 ...

我小朋友係感覺統合問題同埋語言慢。

你話邁步一星期寫一次手冊? 但協康會伴我童樂都唔係日日寫手冊, 佢地係每月尾先貼返那個月學到乜o係手冊內, 描述返每一星期每個單元學到乜, 做唔做到。

原帖由 foreverangel 於 09-10-22 14:43 發表
我唔知其他中心係點, 而家連填色畫線的習作也只給一張要家長自己用水性筆在file外面畫, 連手册也只不會每天寫, 只一星期寫一次了

Steps is quite commercial. but the program is good. If u r looking for the 1:1 training... terrible. Especially the OT miss Kwan, act like a nanny bring the kid to the park, just let them play by themselve, no structure at all. I heard my friend said she is friend of the director, thats why..... u know.....

I only bring my boy to have an assessement at STEPS coz it is the fastest way to queue up gov't services.

I am planning to apply S seat for my boy, but I will only consider Heep Hong, LINKS or one at Tsuen Wan (near my home)

I am totally agree! Its very commercial, what i know is the class teachers are quite good, but the therapists......their title is senior but the skill is worse than junior.....

原帖由 sunsun2009 於 09-11-10 23:00 發表
真的好商業化,他們一知你小朋友係自閉症就會遊說你報讀密集式的課程,每月收$7500那種,逢星期一至五,每日返3小時,但只係特殊幼兒導師帶領做小組訓練,並沒有個別訓練,而其他治療師是很少入組的,如果你想有個別堂便要另交多$200 ...

From my personal experience, yes, Step is very commerical but not professional.   It is so famous, I think partly is because the owner of the company always shows up on TV.

Regarding course fee refund, my child was taking a course in Heep Hong during May - June when everyone is concerned about H1N1. Heep Hong also stopped the course, but arranaged a refund. $7,500 is not a small amount of money. It is very unethical that they still get the money but provide nothing.