用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想當年
樓主: goodmama2003
go

想當年 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

thank you
有一定把握啦, 但一日未confirm都仲係7上8落..
原帖由 ziyi 於 09-10-21 12:48 PM 發表
她還有一個囝囝今年要面對
希望今年她順順利利,但截止現時來看,應該都算順利,港同入了2nd round
加油

Very touching !!!
真係個好媽媽, 可憐天下父母心.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 16:44 發表
想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有 ...

想當年...

呀仔K2已經睇定學校, 上BK睇資料, 問人...
K2成年係咁幫呀仔報名學野, 做學校義工...
5月開始做PORTFOLIO, 之後不斷比其他考完小一既家長睇..不停改, 不停改....
最後我地只係去考三間, 而收我地果間竟然就係唔收PORTFOLIO果間.....

出年到妹妹再考....媽媽今年已經開動了.....

睇到喊~ 最後你叩咗邊間得咗?
原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 16:44 發表
想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有 ...

hi silvia

我係 0508 媽媽, 記得嗎?

之前我都唔係好緊張,但唔知點解一升左 K2 就開始擔心,得果15分,仔又好怕羞低調,真係對 interview 極無信心。等大抽獎又係死 ....

睇埋之前既 post ..... 由心震出黎呀。

原帖由 silvia_ng 於 09-10-21 18:06 發表
想當年...

呀仔K2已經睇定學校, 上BK睇資料, 問人...
K2成年係咁幫呀仔報名學野, 做學校義工...
5月開始做PORTFOLIO, 之後不斷比其他考完小一既家長睇..不停改, 不停改....
最後我地只係去考三間, 而收我地果間竟然 ...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-18 16:16 發表
哈哈, 我自問EQ好高的(真架, 有時之後再唸返, 都頂唔順自己可以咁冷靜)
SHOCK一定有, 好SHOCK添呀! 我仲記得lunch前check result, 之後我同同事講, 我唔食飯喇, 食唔落! 過完lunchtime我已經開始打信喇

...
睇你哋〝想當年〞真係好感動,好想喊.雖然我既小朋友明年先揾小學,但係巳經感受到無形的壓力.

我又"想當年" (其實只係上年).

我幫阿仔報了9間,做左9份唔同portfolio, 有成本書咁厚o既, 又有d因為聽到校長話唔想睇咁厚,特登整到張A4咭咁. 係呀仔2nd in DBS 前一晚, 我同老婆通宵預備題目, 左想右度, 成晚無瞓, 結果都只係waiting list! 跟住為左大抽獎, 連TSL都放棄埋, 真係盡地一鋪, 破釜沈舟! 如果大抽獎抽唔到, 我諗我都會喊出嚟!!!

但是現在回首, 才覺得所有都是難忘而又刻骨銘心的經驗, 相信我和太太百年歸老時談起此段經歷,也會相互手扣心甜.

呢個game真係唔好玩, 簡直就身心疲累.   

原帖由 vee 於 09-10-22 16:15 發表
hi silvia

之前我都唔係好緊張,但唔知點解一升左 K2 就開始擔心,得果15分,仔又好怕羞低調,真係對 interview 極無信心。等大抽獎又係死 ....

...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

想當年.....

大仔沒有像Charlotte_mom 般努力叩門! 今天回頭看,
總覺得對不起大仔!

題外話 - 每次心情七上八落時,
我的文盲老公都會寄過email /SMS 鼓勵我 -
感人肺腑
字字珠璣-
我特意保存下來,
等孩子長大以後與他們分享!

原帖由 goodmama2003 於 09-10-23 00:18 發表
想當年..

我好慶幸能同女女一起有那段日子,同仔女找間好學校,  
我覺得那是盡父母之道,而不是坊間有人說的 " 是叻就在那學校都會叻啦, 點解咁緊張找學校呀 " 那類家長.
這日子真是好難忘. 它豐富了我同女女之間的 ...
:-D :-D :-D :-D

想起当年买楼党, 百手套。。。,
教育是如此,悲也

Charlotte_mom ,

我一直以為你大囡考小學好順利, 見你咁勁又有學識, 冇想過你都要咁辛苦叩門.

btw 好多謝好感激你! 一直將你所知所聞, 和我們分享.

仲有希望你仔仔順順利利考入港同,和姊姊一起上學去.

下年我都有份想當年.

dear Charlotte_mom , 請問有無特定的叩門方法,先做乜,後做乜, 可否指教一下,我就嚟諗到人都癲!!!!!please
原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-21 15:33 發表
thank you
有一定把握啦, 但一日未confirm都仲係7上8落..   

原帖由 vee 於 09-10-22 16:15 發表
hi silvia

...

HI...記得....

放鬆心情, 凡事兩手準備, 機會總會留給有準備的人。

醒目開學勳章 王國長老

TseCheukMaMa,
你太客氣了, 如果我d小朋友係超人一等, 一帆風順, 我就唔駛成日上bk睇料啦

BB豬佬,
無計啦, 都係寫信架喇, 差左當面交俾校長, 感覺上咪好似成功D咁解.........真係閉門羹都食唔少架! 試過特登請假, 放學去門口等, 都未必等到認得既職員, 唯有俾校務處啦!
試過去某名校, 俾門口黑面嬸嬸問"你問左校務處架拿, 你交俾邊個呀, 佢地話收架拿":evil:
有時真係覺得幾難堪架! 唯有硬食啦!
原帖由 BB豬佬 於 09-11-7 12:48 AM 發表
dear Charlotte_mom , 請問有無特定的叩門方法,先做乜,後做乜, 可否指教一下,我就嚟諗到人都癲!!!!!please

如果未能親手交到校長手,只能交校務處或寄去可以嗎?請問大約幾耐SEND一次為之好呢?信的內容大約寫乜好啊!!!我真的很想知道呢,真的謝謝妳

醒目開學勳章 王國長老

當然可以寄去or交去校務處啦
內容方面.........有咩update就寫lor, 出左成績表呀, 有咩比賽呀, 表演呀, 一家人去咩公益活動都可以寫架
(我自己唸, 總要有個藉口吧, 無理由寫封信去話秋天到, 請校長再抽直consider個申請吧......)
原帖由 BB豬佬 於 09-11-7 12:46 PM 發表
如果未能親手交到校長手,只能交校務處或寄去可以嗎?請問大約幾耐SEND一次為之好呢?信的內容大約寫乜好啊!!!我真的很想知道呢,真的謝謝妳:handshake :handshake ...

我兩個都係叩門入的, 入 k1 時就步處啦 ~

Charlotte_mom,
你女應是比我仔早一屆升小一,想當年我也是看了你的留言有勇氣去攪叩門......

這topic很好,比正在徬徨的家長一D能量......,推上D,一直到出年9月10月都有用呀!加油各位!
‹ 上一主題|下一主題