用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) ...
樓主: shiuchen
go

KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) [複製鏈接]

原帖由 pyyip 於 09-10-18 21:10 發表
其實, 不論有沒有2nd interview, 我想我們都要相信我們的小朋友已經做到最好, 比以前的我們更優勝.  況且, 學校面試同我們的工作面試都是一樣, 不成功不等於我們無能, 只是未遇見懂得欣賞我們的人, 努力吧! ...

Totally agree

原帖由 jeremyphlam 於 09-10-18 01:04 發表

睇黎你都幾幫間學校。
明人不做暗事,本來在我心目中它做排第四,不過in完當日我和我老婆講,除非阿仔沒學校收,否則收都唔讀。Interview時已如斯不滿,我驚第日會搞到阿仔。 ...

唔好意思!想問下你有無比你個小朋友in過男拔或女拔?
咁我相信你會更加不滿吧.

原帖由 mcheung1 於 09-10-18 22:21 發表

其實可能這些是你個人的睇法, 不過我覺得你都很友善,我的睇法係小朋友在這階段係無叻唔叻(除了一小部份)每間學校也不是找一些最叻的小朋友, 只是去找一些適合在這間學校學習的小朋友, 所以我覺得IN時唔需要考太 ...

我很同意你的看法.  我曾聽過[學校是要教好學生], 不是[學校是要教好(的)學生], 所以每間學校必定有其選取學生的方法.

我朋友告訴我知救恩學校的校長是很好的.

原帖由 mcheung1 於 09-10-18 22:21 發表

其實可能這些是你個人的睇法, 不過我覺得你都很友善,我的睇法係小朋友在這階段係無叻唔叻(除了一小部份)每間學校也不是找一些最叻的小朋友, 只是去找一些適合在這間學校學習的小朋友, 所以我覺得IN時唔需要考太 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 VIRUS 於 09-10-18 22:17 發表

唔好意思!想問下你有無比你個小朋友in過男拔或女拔?
咁我相信你會更加不滿吧.

有in DBS,我覺得佢地幾認真,點解要投訴呀?

我只要求學校認真對待個interview,起碼和小朋友有單對單對話的時間,唔算過份呀?

every children are the best!

原帖由 jeremyphlam 於 09-10-18 23:09 發表

有in DBS,我覺得佢地幾認真,點解要投訴呀?

我只要求學校認真對待個interview,起碼和小朋友有單對單對話的時間,唔算過份呀?

算!:;pppp:

不過我覺得有時係小朋友自己揀學校, in得唔好唔代表小朋友唔叻, 相反in得好咁即係代表小朋友都接受同埋都好鐘意依間學校, 我亦相信小朋友亦都有自己一套想法, 最緊要係學習校園既快樂生活.

補充一點, 我小朋友都冇得second in.

醒目開學勳章

Absolutely agreed!!!!

原帖由 pyyip 於 09-10-18 21:10 發表
其實, 不論有沒有2nd interview, 我想我們都要相信我們的小朋友已經做到最好, 比以前的我們更優勝.  況且, 學校面試同我們的工作面試都是一樣, 不成功不等於我們無能, 只是未遇見懂得欣賞我們的人, 努力吧! ...

"[學校是要教好學生], 不是[學校是要教好(的)學生]"
這是一個理想,一個很好的理想,但現實歸現實,烏托邦根本不存在.
原帖由 pyyip 於 09-10-18 22:27 發表

我很同意你的看法.  我曾聽過[學校是要教好學生], 不是[學校是要教好(的)學生], 所以每間學校必定有其選取學生的方法.

原帖由 marius 於 09-10-19 00:21 發表

算!:;pppp:

you're so funny !!

終於見完曬啦 好失落!

我知道阿仔已經全力以赴,但無奈佢講返比我聽啲問題同答案一啲都唔合理,我相信機會不太,感覺有點失落。

原帖由 intshea 於 09-11-28 16:26 發表
我知道阿仔已經全力以赴,但無奈佢講返比我聽啲問題同答案一啲都唔合理,我相信機會不太,感覺有點失落。

Its the first time I've sat and watch my girl thru and interview (not including KG interviews), regardless of her answers I very happy and proud that she tried to do her best.  For a 5 yr old to answer questions in strange environment with 2 teachers is a very challenging experience.
‹ 上一主題|下一主題