用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) ...
go

KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) [複製鏈接]

今天KTS公佈二輪名單.
我的孩子榜上無名.
第一輪面試後,我聽孩子說出面試的內容,英文讀句子,說出圖中的故事,畫圖完成故事,計減數.問是誰帶去面試等等問題.
我覺得這學校的面試方式很有代表性.所以早幾天就覺得如果入不到KTS的2ND ROUND,就大概不用等了.
你們同意嗎?

1    0    0    0

我的孩子也榜上無名。心中預算也打了一個折扣。我相信他的表現十分好, 比其他面試還好, 但也沒有被選中。

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 11:31 發表
我的孩子榜上無名.
第一輪面試後,我聽孩子說出面試的內容,英文讀句子,說出圖中的故事,畫圖完成故事,計減數.問是誰帶去面試等等問題.
我覺得這學校的面試方式很有代表性.所以早幾天就覺得如果入 ...

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 11:31 發表
我的孩子榜上無名.
我覺得這學校的面試方式很有代表性.所以早幾天就覺得如果入 ...

好像還有串字,不過比起認coins買野和玩鞋帶等要算淺了。

I know someone whose brother is already studying KTS but he himself didn't make it in this first round; it seems the school emphasizes great importance to the interview itself.

What's next, 550 children are scrambling for 120 seats??

原帖由 CHP 於 09-10-16 11:45 發表
我的孩子也榜上無名。心中預算也打了一個折扣。我相信他的表現十分好, 比其他面試還好, 但也沒有被選中。

同意, 我也是....btw, 覺得interview的時間比其它學校算短

我的意思是KTS 1ST ROUND榜上無名的,是不是也難考上其他學校呢?
有去年的家長可以分享一下嗎?

原帖由 Gooddaddy 於 09-10-16 11:52 發表
I know someone whose brother is already studying KTS but he himself didn't make it in this first round; it seems the school emphasizes great importance to the interview itself.

What's next, 550 child ...

老實說﹝不喜勿插)。
KTS是一間好學校,但始終沒有一條龍的中學,很多父母未必視它為首選。所以它把安全網放大(i.e. DBSPD的150 out of 300),把握那些被其他超級直資名校拒絕又唔知被派了去邊的滄海遺珠。

同意.
所以如果KTS不收,其他的就更難了吧.
原帖由 jeremyphlam 於 09-10-16 12:02 發表

老實說﹝不喜勿插)。
KTS是一間好學校,但始終沒有一條龍的中學,很多父母未必視它為首選。所以它把安全網放大(i.e. DBSPD的150 out of 300),把握那些被其他超級直資名校拒絕又唔知被派了去邊的滄海遺珠。 ...

原帖由 carmankmm 於 09-10-16 11:55 發表

同意, 我也是....btw, 覺得interview的時間比其它學校算短

如果你有in過某港島直資男校及見識過那種求其和唔專業,你會知道KTS的interview其實幾認真。

我就原全唔知那間男校的收生標準了。

我仔仔in 完出來我唸住佢唔得ga la..但第二輸就有佢個名..有second in.. 好開心..不過.他沒有直上中學..也是一個問題.... anway in 左先算............

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 11:58 發表
我的意思是KTS 1ST ROUND榜上無名的,是不是也難考上其他學校呢?
有去年的家長可以分享一下嗎?

我都想知,是否已有代表性,十二月細仔間間都唔锺意唔收,要超表現才可過關,餘下的面試禮賢、聖芳濟各、宣道重去唔去好!失望的媽媽!

為什麼你當時覺得仔仔唔得呢?
原帖由 JT2008 於 09-10-16 12:13 發表
我仔仔in 完出來我唸住佢唔得ga la..但第二輸就有佢個名..有second in.. 好開心..不過.他沒有直上中學..也是一個問題.... anway in 左先算............

不要失望!! 說真..我想很多媽媽像我一樣..報了很多間..我報了12間..因為怕仔仔考不到...現在起碼有優才accepted, ktsps second in..起碼有backup..始終會give up其他位..所以.唔好理..try下先..........仲有成年時間..好多人會release 位出來的........

不要太失望...其仔仔要有信心呀!!仲有d 未interview..多d同佢講故事...傾計...佢practice多左自然會流暢d..

我見9成小朋友也沒有交附加資料,我女有,入了2nd round.....你地有嗎?
原帖由 shiuchen 於 09-10-16 12:18 發表
為什麼你當時覺得仔仔唔得呢?

原帖由 Gooddaddy 於 09-10-16 11:52 發表

What's next, 550 child ...

I recalled that the seats allowed were quite flexible few years ago, 3 classes (04-05), 4 classes (05-06), 6 classes (06-07)..The past two years I have no idea...

Usually there would be 3 classes graduated in P.6,  the student no. gradually was downsized as being eligible by their own accord to antoher elite primary school during P.2 to P.4.

我亦相信, 到時大抽獎結果一出, 可能好多人都放棄私校, 好似今年德望咁, 叫番waiting List入唔入讀.

謝謝.
只是2ND IN 都沒有,那來 WAITING LIST呢.
孩子的閱卷能力很好,每天都看上幾本書的;數學邏輯也高;但他不喜歡跟陌生人說話,而且很MOODY,英文也不好,相信是面試大忌.
唉.....
原帖由 JT2008 於 09-10-16 12:21 發表
不要失望!! 說真..我想很多媽媽像我一樣..報了很多間..我報了12間..因為怕仔仔考不到...現在起碼有優才accepted, ktsps second in..起碼有backup..始終會give up其他位..所以.唔好理..try下先..........仲有成年時間 ...

我又覺得樓主唔好咁諗, 每間學校收生標準唔同, 唔係話kts唔收就其他學校一定唔得既, 總之唔好放棄, 努力考埋其餘果幾間啦

我個女都無得2nd in, 但我無失望, 依間唔得咪下間囉, 再唔得咪誠意去叩門囉, 天無絕人之路既

再者, 2nd in既人數有成500幾人, 學校仲要shortlist一批人既, 有得2nd in唔代表絕對入到咖, 唔好灰心

謝謝.
我們已經完成所有1st in 了.現在只能等.
原帖由 luiluimama 於 09-10-16 12:33 發表
我又覺得樓主唔好咁諗, 每間學校收生標準唔同, 唔係話kts唔收就其他學校一定唔得既, 總之唔好放棄, 努力考埋其餘果幾間啦

我個女都無得2nd in, 但我無失望, 依間唔得咪下間囉, 再唔得咪誠意去叩門囉, 天無絕人之路 ...

回應 shiuchen

點解我覺得亞仔不行, 因為我見到咁多人apply, 我個仔又不是十分smart..問佢有咩問題..佢有話唔好問...只知問佢7-4 =??

所以知道有second in 都好shock..

但我有交profile.. 唔知ktsps有無看學校成績..因為亞仔中文同英文寫字全班第一, 還有其他award....就係咁la..
‹ 上一主題|下一主題