用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友病了﹐班主任有無打電話問候啊﹖ ...
go

小朋友病了﹐班主任有無打電話問候啊﹖ [複製鏈接]

好失望﹐我個仔讀緊K1﹐呢幾日病了﹐一個禮拜無返學﹐班主任一個電話都無﹐好無心﹐令我好失望啊﹗

請問大家有無咁的經驗啊﹖
   0    0    0    0

I share the same feelings with you.  If the teacher have heart and cares for her student why didn't i receive a call.  This is the easiest way to show you have feelings for the child and not just talk about how much care they will give for them at school when they sell their school to you.      

原帖由 WWS 於 09-10-16 09:25 發表
好失望﹐我個仔讀緊K1﹐呢幾日病了﹐一個禮拜無返學﹐班主任一個電話都無﹐好無心﹐令我好失望啊﹗

same case for my little boy. He was absence the whole last week but never receive call from teacher so far.

Bad feeling.

你公司個客病咗一個禮拜, 你會唔會打電話俾佢地問候吓呢

我個女N1上星期日發燒,好番,星期三番左學,放學又病過,跟住幾日都冇番。班主任都打左兩次電話黎問,都算唔錯。

我個女讀K1, 9月尾都係病左一個星期, 老師有打來問候, 非常關心小朋友, 作為家長都係緊張小朋友, 如果學校, 老師表現出重視小朋友, 都應該打俾父母了解下

i am a mom also a teacher, pls consider the workload of a teacher, don't give a call doesn't mean don't care

原帖由 steamball 於 09-10-19 21:42 發表
i am a mom also a teacher, pls consider the workload of a teacher, don't give a call doesn't mean don't care

絕對同意, 學校咁多學生, 個個都病, 個個都問, 老師咪好唔得閒, 而且大學, 中學同小學的老師都唔會咁樣日日打電話俾學生同家長, 咁係咪話佢地唔關心學生呢? 你地公司日日都有好多client 病, 你會唔會日日打電話俾佢地去關心下佢地呢? 如果你有, 你就有資格去話老師, 你自己都唔會咁做, 你地就唔好出聲啦, 大家都係打份工, 你估奉旨要關心人地d仔女咩, 關心你d仔女都只係做門面功夫, 等佢地d老師第日可以有得撈, 背後又咪係度話你地班家長痳煩同講你地班家長壞話, 做家長應該關心下個老師係咪真係教得好, 教得有無point, 而唔係睇個老師係咪有問候定無問候你d仔女, 一眾唔成熟的家長們, 你地明唔明

有打, 個多星期後才打, 都算系咁. ( ..不過可能怕系豬流感, 來打探下 )

如果只係無返學一兩日, 我個女個班主任都唔一定會打黎, 我諗睇下佢得唔得閒/記唔記得... 但學生無返學成個星期咁耐, 老師好應該打電話俾家長了解下發生乜事, 我諗咁樣係好正常...

有,我囡囡尋日冇番,朝早我已經打左去校務處請假,但班主任都有打來問候,了解小朋友咩事,我囡囡返左個半月學,不單單因為呢件事,個人認為老師和學校都好好,真是好關心學生

幼稚園小朋友,尤其是N班學生,需要的老師最重要是有愛心、耐性和關心小朋友,他們和小學生、中學生根本不可以相提並論,更加無可能和一個已經是成年人的公司客戶來比,都不是"Apple to Apple",放在一齊來比較真是理論都未成立啦........

原帖由 AS_Baby 於 09-10-20 17:56 發表
有,我囡囡尋日冇番,朝早我已經打左去校務處請假,但班主任都有打來問候,了解小朋友咩事,我囡囡返左個半月學,不單單因為呢件事,個人認為老師和學校都好好,真是好關心學生

幼稚園小朋友,尤其是N班學生,需要 ...

你大錯特錯啦, 呢d都係你地班家長一廂情願的想法, 你個女剛剛返學, 個老師同學校緊係要做下門面功夫博你信任同好感留住你,  背後咪話你地班家長痳煩同係度咀咒你地, 呢個係事實,  個老師講人壞話唔會俾你地班家長睇到, 我見過唔少呢d老師, 係家長面前一副柔情似水, 扮關心學生的樣, 家長唔係度又係一個樣, 唔係為飯碗, 佢地都費時理你啦, 你d仔女係佢咩人? 佢地點解要關心人地d仔女? 而家好多幼稚園同幼兒學校都收生唔夠, 唔同你地班家長打好關係, 一陣又話唔關心你d仔女, 一陣又話個老師唔好, 佢地隨時無得撈, 學校又驚你地班家長出去傳, 影響校譽, 正所謂醜事傳千里, 間學校咪無人讀, bk成日都有好多家長話呢個間學校唔好, 個家學校又唔好的帖就知啦, 無知家長們, 老師都係打份工, 唔係個個都係你諗得咁好咁偉大, 好多老師都係虛情假意關心你d仔女, 個d係你d仔女, 唔係佢自己d仔女, 同你地班家長又唔係朋友, 無必要去關心你, 關心你都只因為份工,

回覆 12# ccland 的文章

睇你d回應, 我唸你都係其中一個只係為左份工, 又無良, 又冇愛心, 又不知所謂嘅老師之一.........

原帖由 pig_2006 於 09-10-22 14:41 發表
睇你d回應, 我唸你都係其中一個只係為左份工, 又無良, 又冇愛心, 又不知所謂嘅老師之一.........

哈哈!絕對同意你嘅講法!就算你係打份工都要做好呢份工啦!做人要有責任心!若果佢有仔女俾呢啲"無良教師"唔知佢有乜嘢感受呢?但我相信仲有好多有HEART嘅老師,我個女個班主任兩日無返學都打嚟問吓,我哋並唔係要老師噓寒問暖,只不過打個電話嚟了解吓,我覺得係老師工作一部份!你個同事唔返工一個禮拜你都會問吓啦!何妨係兩三歲嘅小朋友!我唔相信個workload大到,用兩三分鐘打個電話都無時間,我懷疑你嘅工作能力,不如唔好做呢份工去誤人子弟!
龜媽媽

我囝n1病無返3日學老師都有打黍問侯...好有heart.....

[佢會唔會係樓主小朋友個老師.............哈哈.呢些垃圾老師好彩我個仔無遇倒.quote]原帖由 pig_2006 於 09-10-22 14:41 發表
睇你d回應, 我唸你都係其中一個只係為左份工, 又無良, 又冇愛心, 又不知所謂嘅老師之一......... [/quote]

醒目開學勳章

我個仔呢幾日都無返學
第二日一早, 我無打返學校, 咁6點鐘左右, 就收到老師嘅call

我會咁睇, 老師打唔打俾家長, 好睇學校policy, 因為阿仔嗰間班班開學初都不停收到call報告返學情況.. 而當一班裡面有幾位小朋友病時, 亦會個別收到電話.. 我覺得呢d係 policy, 佢要報告學生健康情況 ,唔係真係自願打嚟嘅! 唔代表老師唔關心學生, 只係呢d係工作嘅一部份~

我相信唔係間間學校對老師都有呢d要求囉!

其實大家期待老師對小朋友的問候時, 我認為作為家長, 有責任主動打電話返學校請病假, 話比學校知小朋友有咩病...  如果係出水痘果d等傳染病, 學校要第一時間通知同班小朋友家長留意的, 所以為他人著想, 不要等來等去...唔call唔代表無愛心既, 如果你堅持咁諗 (call = 有愛心), 只會令自己唔開心啫...

原帖由 pig_2006 於 09-10-22 14:41 發表

睇你份人都好單純, 未見遇世面, 無知唔會係錯, 最緊要係認清人心

原帖由 龜龜媽媽 於 09-10-22 15:09 發表

哈哈!絕對同意你嘅講法!就算你係打份工都要做好呢份工啦!做人要有責任心!若果佢有仔女俾呢啲"無良教師"唔知佢有乜嘢感受呢?但我相信仲有好多有HEART嘅老師,我個女個班主任兩日無返學都打嚟問吓,我哋並唔係要老師噓寒 ...

無知媽媽, 請你搞清楚個post係討論緊老師唔打電話俾學生就唔等於關心個學生, 亦唔等於無heart, 老師背後做好多為學生的工作唔係下下俾你地家長睇到, 有時做左個家長都話唔知, 因為每個人的角度立場唔同,老師唔係必要要關心你個仔女, 因為佢同你個仔女只係師生關係, 同你又唔係朋友, 唔好將你的欲望同期望強加在老師身上, 老師同家長係應該要溝通, 這點我不否認, 但講到要關心你個仔女, 老師都有佢地的底線, 係課堂上佢地係關心小朋友, 俾心機教小朋友, 你唔會見到, 因為你無可能日日入課室睇個老師上堂, 個老師唔打電話俾你唔代表佢無heart, 有d老師係唔會做門面功夫去討家長歡心, 因為佢地知道呢d係好膚淺又無料的老師先會做, 你咁去睇一個老師有無heart, 証明你都好膚淺, 同人討論問題都要睇清楚個topic, 唔好問非所答, 再者老師打電話俾你只係打聽下你個仔女病得嚴唔嚴重, 因為如果係傳染病, 學校係要上報俾衛生署同教育局, 個老師重要睇下其他學生有無病徵, 所以唔係關心, 而係打電話俾你係工作的一部分,
‹ 上一主題|下一主題