用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙N1, 11月14號面試喇 ~
樓主: Twinboys08
go

蘇浙N1, 11月14號面試喇 ~ [複製鏈接]

原帖由 kineey 於 09-11-16 12:03 發表
如果計application cut off on AUG又真係算細女既, 我成日以為年尾個D先算細仔細女, 唔好意思添!

都有問家長問題架:

平時邊個照顧BB;
平時帶BB去邊到;
BB鍾意玩D咩等等 ...

我囡8月底出世, 14個幾月; 老師話佢係全場尾2細...

我見下午...好多人....間房滿晒4個人架

老師問平時呀囡響家做咩...去邊度....邊個湊
叫佢拎生果俾爸爸媽媽...
揭書...拎筆劃野....問佢鼻響邊...砌起積木

原帖由 mykate 於 09-11-16 12:42 發表

我囡8月底出世, 14個幾月; 老師話佢係全場尾2細...

全場暏....全部申請人可能吾係呢

我覺得老師充滿笑容又溫柔, 並不formal.
一坐下, 亞囝要去課室中間放滿玩具的地方玩, 我對老師說不好意思, 但老師好體諒地說:" 這是自然的反應, 不要緊." 老師跟隨他和問了一些問題, 囝囝都答對但好慢, 又叫囝囝拿隻碟給媽媽, 他亦做得到, 有水果和交通工具題.
最後, 老師請他選擇一種真的食物或貼紙,囝囝選了葡萄跟著放入口, 然後講多謝和再見.
我已經好滿意囝囝表現了, 希望他ok啦!

另外, 你地有冇人都係full time mami?
個老師好 nice, focus on 我平時點教個囡; 又俾咗好多見議我, 你地有冇人都係咁~?

可能因為細女, 冇咩機會, 當幫下我卦^^

原帖由 mykate 於 09-11-16 12:57 發表
另外, 你地有冇人都係full time mami?
個老師好 nice, focus on 我平時點教個囡; 又俾咗好多見議我, 你地有冇人都係咁~?

可能因為細女, 冇咩機會, 當幫下我卦^^ ...

冇特別比其他意見呀! 好似幾趕咁呀! 考完仔仔一堆問題, 問下我野之後過去玩陣玩具, 之後出門口簡一樣食物之後送一張貼紙就同我地講BYE BYE LA!

回覆 18# yy2009 的文章

我地見9:15AM, 一個外籍老師...

我都見到嗰個外籍老師,年紀都幾大,個樣唔係好nice,不過因為我平時都用廣東話同囡囡講嘢,所以揀返廣東話。

你哋平日都用英文嗎?interview嗰日我見大部份家長都全部同小朋友講英文,我覺得自己英文麻麻哋~~所以都係用廣東話好d。

原帖由 Twinboys08 於 09-11-16 14:14 發表
我地見9:15AM, 一個外籍老師...

我D英文都好屎呀! 所以我都係選擇左廣東話!

回覆 1# kineey 的文章

無辦法, 平日我地要返工, 賓賓幫手湊, 我99都有响度, 但因為我由細開始俾距地梯D教材以英文為住, 我有信心距地明英文多D, 同埋距地開始講單字都係講英文先...個外籍先生好COOL的, 笑得黎都好似好惡咁, 問下我平時小朋友晌屋企做咩啊咁囉...

回覆 61# mykate 的文章

my girl born in sept ga? then the smallest girl? My impression about the teacher not so friendly or nice.  Also asked a lot of questions, both to me and my daughter.  I also agree too harsh for prenursery la! I even not knew need to bring the orginal birth cert, need to hand in again today.... wait for 2 months really too long...

Also the campus not really that gd??a bit old... and the KG and primary students share the same campus???

I thought they have a cut off for baby born on or before Aug 2008. How come your baby born in Sept has interviewed also?

回覆 72# wongshiulo 的文章

i dont know! but my baby born on 1 sept

我都選英文, 以為會對囡囡容易些, 因為在家, 姐姐都只係講英文的... 誰不知, 那個外籍老師就嚇親囡囡啦.

回覆 4# A9109494 的文章

間學校叫番新過喇, 話晒有成50年啦. 算係咁, 我記得我讀嗰時仲舊咁...老師嘛, 我都唔知點講, 中國人嘅老師友善D, 可能太多人要見, 個個都有D緊張, 不過處理上我覺得幾有系統同效率, 見9:15就真係準時安排到...OK啦 ~

唔知距收幾多人呢? 同埋我都無機會問問題嘅, 我想問距地一斑有幾多個學生...

果個外籍老師好似坐係近門口? 我立一立都好似老老地幾cool咁, 我自己本人覺得唔知係唔係因為小朋友見到外籍人心理上會脅左小小, 始終周街都係中國人, 小朋友呢個年幾都好講安全惑, 如果感覺到果時既環境唔安全真係成個interview都影響晒。

原帖由 dada_mama 於 09-11-16 10:45 發表
我都好同意呀, 個interview好formal... 我作為家長都覺得有壓力.  我選以英文去interview, 個位外籍老師是位長輩級人馬, 很嚴肅的樣子... 我囡囡都好驚, 成場依偎住我地... ...

除左英文,請問仲可以以咩language in??雖然平時我都有用英文教佢生字,認物件之類,但問題係我阿b見到外國人(個樣同我地吾同)會怕羞架!!國語又無同佢講過!!有無得用廣東話in?

原帖由 wongshiulo 於 09-11-16 11:11 發表
We also choose to interview in english and the interviewer (foreigner) did not smile at all. Worry if she would be very strict in selecting the kids.

Also, I think the interview time is a bit short.  ...

兩個月後先有result???乜佢地仲有排要Interview人?

sorry, 請問係咪父母可以一齊入?

yy2009,kineey,
我地呢d廣東話為主既bb,吾知係咪會機會低d呢?因為而家係apply英普班......... :(

原帖由 pingu_k 於 09-11-16 17:06 發表
sorry, 請問係咪父母可以一齊入?

yy2009,kineey,
我地呢d廣東話為主既bb,吾知係咪會機會低d呢?因為而家係apply英普班......... :(

父母都可以一切in架, 佢地咩收生準則真係唔知啦! 雖然係英普班姐, 用廣東話in冇影響掛, 我就係想仔仔學多幾種語言先選擇蘇浙既姐!
‹ 上一主題|下一主題