用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs優才
樓主: 88654321
go

音小vs優才 [複製鏈接]

王國長老

原帖由 kiss'bb 於 09-10-18 01:00 發表
edea
您好,想問下今個學期,學校有幾多位外籍老師?

一向有兩位長駐旺角初小(g1-3).
兩位都係三年級班主任+英文老師.

優小一共有7位NET(旺角+將軍澳); 學生有560人, 即係約1個NET對80個學生。

另外仲有本地英文老師既。

原帖由 edea 於 09-10-18 01:04 發表

北區返將軍澳太遠喇, 除非你日日開車送佢返學。

不過北區返音小都好遠喎!!!

原帖由 88654321 於 09-10-18 00:15 發表

我就係見到你同好多家長勁讚GT,所以心大心細.
GT對我來說有2大難題,1是無聖經科,2是地点,我住北區,P4要個女去將軍澳是否有点過份.

原帖由 88654321 於 09-10-17 23:34 發表
究竟音小D學術成績係咪如外間傳咁低呢??...

你睇吓音小家長既comment 喇

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2132203&extra=page%3D1

可以同你地分享吓我朋友佢有兩個仔仔就係讀呢兩間。大仔現在讀緊優才5年級,細既而家讀緊音小4年級。佢同我比較過兩間學校有咩嘢分別。佢話首要睇你對宗教既取向!如果你係唔鍾意就唔使諗音小!因為音小既宗教味係非常之濃。第ニ當然係諗音樂啦!如果你小朋友無乜恆心練樂器就麻煩,雖然而家小朋友個個都有學樂器,但因為音小上到小四開始要學兩種架。如果佢無乜興趣同恆心,而你仲要日日要佢練兩樣樂器都幾難攪!至於學術上佢話一年級優才會比音小深小小,而ニ年級就差唔多,但上到三年級以上音小就掉返轉深過優少少。但佢話其實兩間學校係學術上都差唔多,兩間都非常着重兩文三語,而德育方面我朋友覺得音小會做得好少少,而比小朋友創意思維就優才好少少。兩間學校啲老師都非常好,有愛心,小朋友都好鍾意返學。

[quote]原帖由 中天英 於 09-10-18 02:09 發表
呢個先係音小家長最新既comment

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2152485&extra=page%3D1

你睇吓音小家長既comment 喇

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2132203&extra=page%3D1

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-10-18 01:55 發表
優小一共有7位NET(旺角+將軍澳); 學生有560人, 即係約1個NET對80個學生。

我聽今年8月29日個小一入學簡介會時,mark低左學校話現在GT有9個NET,唔知有無聽錯?

Hi! 卓希媽,

我無幫阿仔報優才, 因為返將軍澳實在太遙遠 , 你知我們都是新界之友......

原帖由 88654321 於 09-10-17 23:37 發表

Hi Hinbabyma,
你個仔如何呀?? 有無報優才呢??

醒目開學勳章

原帖由 kiss'bb 於 09-10-18 00:39 發表
音小我沒有考,所以不太了解這校!
優才收左我仔仔,我喜歡它辦學理念和小班教學,由小學至中學約24至26人一班,學術又有一定的程度!而且是活動教學,很適合我仔仔! ...

點解和我所想的完全一樣?!  

edea

除了英文堂,小朋友係學校多唔多機會接觸外籍老師,
如小息、課外活動時間!

原帖由 edea 於 09-10-18 01:04 發表

以小學來說,學校有7位外籍老師已算很多了,咁想請問流失量高嗎?因為普遍既net流失率頗高....

原帖由 中天英 於 09-10-18 01:55 發表

SumSumBB

另一點喜歡優才,是面試當日,陳校長親自到禮堂和小朋友熱身玩遊戲,我個仔當正自己係Thomas火車卡,一路排隊做火車,一路笑著上樓,可能就係咁,呀仔放鬆晒心情去面試!

我相信優才既學生每一天都是笑著返學的!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-18 09:13 發表

點解和我所想的完全一樣?!  

我都覺得近屋企會好啲, 因為浪費啲時間和精神在交通上小朋友仲辛苦, 放學沒有時間學其他嘢.所以我哋報咗音小.同埋我覺得德育都好重要. 一味谷成績的小學,小朋友讀上去會好大壓力失去讀書的興趣. 我個仔今年有去in英華,佢話啲題目好淺, 但唔鐘意果間學校, 最後連見校長都沒有去見, 因為佢話好鐘意音小, 唔想讀英華, 所以我哋放棄in. 其實近屋企, 小朋友又鐘意間學校就ok啦! 因為我有個朋友個仔讀油天,日日由北角返學, 每天都差啲遅到,因為學校要8點返學, 日日放學都好唔開心, 佢小學生活好難捱!見到都心傷!

醒目開學勳章

原帖由 kiss'bb 於 09-10-18 18:29 發表
SumSumBB

另一點喜歡優才,是面試當日,陳校長親自到禮堂和小朋友熱身玩遊戲,我個仔當正自己係Thomas火車卡,一路排隊做火車,一路笑著上樓,可能就係咁,呀仔放鬆晒心情去面試!

我相信優才既學生每一天都是笑著返學的!: ...

kiss'bb,

我都覺得優才面試當天的安排很好,最後落草地和NET玩得很開心,我見小朋友們玩完一round又一round,個個都唔想走,我仔仔很喜歡優才。

我跟你一樣,都相信優才既學生每一天都是笑著返學的!

原帖由 yvonnedor 於 09-10-18 20:19 發表
我都覺得近屋企會好啲, 因為浪費啲時間和精神在交通上小朋友仲辛苦, 放學沒有時間學其他嘢.所以我哋報咗音小.同埋我覺得德育都好重要. 一味谷成績的小學,小朋友讀上去會好大壓力失去讀書的興趣. 我個仔今年有去in英 ...

我都覺得學校太遠,對小朋友是一件苦事,若然小朋友喜歡音小,而且又近你屋企,不彷考慮它吧!相信音小也是一間好學校!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-18 20:39 發表
kiss'bb,

我都覺得優才面試當天的安排很好,最後落草地和NET玩得很開心,我見小朋友們玩完一round又一round,個個都唔想走,我仔仔很喜歡優才。

我跟你一樣,都相信優才既學生每一天都是笑著返學的! ...

SumSumBB

因為GT是直資,我都決定放棄20分的自行收生和大抽獎了,星期六到優才註冊!

Hi kiss'bb,
hkeditcity 講 : 「家長要注意,所有獲直資小學取錄的學生在接受學位後,將不能參加統一派位,申請入讀官津小學。而已獲私小取錄的學生則仍可參加統一派位。」
http://www.chsc.hk/primary/tc/wong2c.htm
咁「自行收生」應該仲會有得玩嗎?

原帖由 kiss'bb 於 09-10-18 21:55 發表

SumSumBB

因為GT是直資,我都決定放棄20分的自行收生和大抽獎了,星期六到優才註冊!

原帖由 edea 於 09-10-18 01:03 發表

將來會唔會考慮搬? 老實講一間學校幾好都係假, 小朋友花太多時間於交通上真係好慘.

我都明白,所以我地唸緊搬去火炭or大圍,咁去音小会近好多.但去GT就仍然好遠.

原帖由 misu 於 09-10-18 03:26 發表
可以同你地分享吓我朋友佢有兩個仔仔就係讀呢兩間。大仔現在讀緊優才5年級,細既而家讀緊音小4年級。佢同我比較過兩間學校有咩嘢分別。佢話首要睇你對宗教既取向!如果你係唔鍾意就唔使諗音小!因為音小既宗教味係非常之濃 ...

照你朋友D資料睇來,音小學術都好ok喎.

多謝你幫我攞料, Thank you so much.
‹ 上一主題|下一主題