用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 填公司名稱/職位/地址?
樓主: tammyhw
go

填公司名稱/職位/地址?

原帖由 Gerard 於 09-10-21 15:06 發表
民生仲"型", 要填埋父母小, 中, 大學名................
不過.....最後我都無去in

梗係如果父母都係d名校舊生, 點會唔收你! 橫掂你都差不多入梗d名小學囉。

醒目開學勳章

原帖由 BBB2006 於 09-10-21 16:09 發表

梗係如果父母都係d名校舊生, 點會唔收你! 橫掂你都差不多入梗d名小學囉。

但我有朋友就係名校舊生,
小朋友interview正正路路但都唔收,
佢原本都以為會頗大機會,
所以唔係必然架~

MD無用架, 大公司嘅MD又係MD, 細公司嘅MD又係MD, 1 man bank 都可以話自己係MD, 話係CEO 都得, 學校最睇係唔係professional, 好似醫生, 律師等就最好.

原帖由 Gerard 於 09-10-21 19:49 發表

我覺得本身係個小朋友都叻, 或者個爸爸係醫生而又教得個小朋友好, 所以先成功, 唔一定係職位既, 因為我另外有個朋友, 佢直頭係某集團既MD, 但係佢個女女本身只係考到禮賢, 所以而家都係讀禮賢(不要誤會, 沒有歧視) ...

其實學校係好講關係的地方, 夠實力未必有用, 我家姐個女幾年前in某名校小一, 唔收, 不過佢識佢地家長會的主席, 佢幫手約校長跟我家姐見面, 我家姐送咗份千幾蚊的見面禮比校長, 跟住就收咗佢個女啦.

醒目開學勳章

原帖由 Gerard 於 09-10-21 19:41 發表

係咪DBS?

唔係dbs ~

你有機會都唔去. 我想 In 都冇機會呀. 都冇收到任何信. 可能睇倒係細b 啦. 唉.. 收唔收到都通知聲呀.

原帖由 Gerard 於 09-10-21 15:06 發表
民生仲"型", 要填埋父母小, 中, 大學名................

醒目開學勳章

原帖由 linglingng 於 09-10-22 00:29 發表
你有機會都唔去. 我想 In 都冇機會呀. 都冇收到任何信. 可能睇倒係細b 啦. 唉.. 收唔收到都通知聲呀.

你意思係今年未收到msc通知信嗎?
如果係唔使擔心呀,
我打電話問過要11月中先會發信,
如果11月19日都收唔到就打去問問~

未算"型"!!! 最有性格系我有個朋友前幾日打電話去查詢, 其間對方問幾時寄申請表, 朋友講十月頭, 對方既回應系
"你咁鬼早寄離..."
.....最後仲有一句 "十月底睇下有冇過數就知我地收唔收到"
(以上兩句非原文一樣,但意思及語氣非常接近)
型唔型?

千幾蚊的見面禮??? 唔係fa?!
原帖由 Silverhawk 於 09-10-21 23:13 發表
其實學校係好講關係的地方, 夠實力未必有用, 我家姐個女幾年前in某名校小一, 唔收, 不過佢識佢地家長會的主席, 佢幫手約校長跟我家姐見面, 我家姐送咗份千幾蚊的見面禮比校長, 跟住就收咗佢個女啦. ...

拒最後選咗根得園....

原帖由 shad0w 於 09-10-20 11:53 發表
咁你朋友最後選左邊間呀

有教無類.....係古代先有.....而家係現代....就行....有錢就有得考類.......

原帖由 tsangws 於 09-10-20 12:51 發表
名校唔會有"有教無類"既教育理念, 所以家長要有心理準備呢!

跟據我一位ex一條龍名校老師所講, 佢間學校嘅幼稚園係會參考父母職業嘅, 不過唔係話要揀professional先收佢嘅子女, 而係佢地要make sure佢地有穩定嘅工0黎support之後3年, 甚至15年嘅小學同中學(you know the school fee and other expense for a private/DSS school will be another mortgage..) 但係如果小朋友唔fit佢間學then你醫生都冇用.

另我個女謮playgroup嘅同學仔爸爸係醫生, HKPS都冇收佢...

另報名表要填父母學校, 我有兩個睇法:
1. for 獨立幼稚園(or非一條龍學校) - 始終小朋友係名校old boy old girl之後, 入返該小學係會易好多, 從而會做靚佢小學派位成績

2. for 一條龍學校, 如果佢見你係自己old boy old girl, 可能佢會比高d priority你嘅小朋友, 如果你係其他好過佢嘅名校old boy old girl, 咁好明你係當佢水泡/後備lor

以上只係我自己睇法