用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區

回覆 1# cheechee 的文章

cheechee,
你好!
    我的囡囡9月份會升讀軒下2年班, 有些課餘時間的安排可以同你分享下。
    軒下小1的功課唔算多, 因為6:30pm才放學, 坐校車返到屋企後時間已不多, 所以在夜晚我不會再安排補習, 只是自己在家完成功課, 有空就可以看吓其他書。我只是在每週一9:30am安排了一堂單對單的英文補習, 因為軒下是中文教學, 所以英文補習我認為是必須的, 反而其餘的, 我就無安排個囡上。而我主要安排在週六及週日上其他的興趣班, 例如:鋼琴, 芭蕾舞, 繪畫及游泳等, 而她平時則每日需完成網上練習, 練琴, 英文補層老師的功課, 另外我自己就要求她每週完成一篇週記, 淨係以上的節目已可以佔滿時間。相比安排各類功課的補習而言, 是不是真正理解及吸收就更重要。
    我個人認為小朋友還細, 平時要返學再安排太多的課外補習反而會影響學習及吸收的效率, 你的仔仔要適應新的環境及朋友, 所以我建議你可以先試下在上午時段安排1-2個補習課程, 待他完全適應後再檢討有否需要加強。
希望我的意見幫到你, 亦祝你的仔仔順利適應新的學習環境。

我剛剛接到電話通知面試,我是填第二志願

原帖由 lingchuling 於 09-6-24 12:26 發表
我剛剛接到電話通知面試,我是填第二志願

請問係邊日面試呢?

I received the interview invitation letter today.  Yes!

醒目開學勳章

普通話班的疑問?(軒下)

Dear各位軒下家長
*請問入了普通話班後,是否不能轉入精英班?
*普通話班有多少班?
*普通話班好不好?
*以前(2006)的BK媽咪話,入了普通話班就不能轉入精英班,現在又是如何?
*是否H 和R是精英班,P是普通話班呢?

急急急!!! Many Thanks

原帖由 hellomickey 於 09-6-27 23:21 發表
Dear各位軒下家長
*請問入了普通話班後,是否不能轉入精英班?
*普通話班有多少班?
*普通話班好不好?
*以前(2006)的BK媽咪話,入了普通話班就不能轉入精英班,現在又是如何?
*是否H 和R是精英班,P是普通話班呢?

急急急! ...

據我的了解是: 以前(2007年及之前) 只有1班普通話班, 所以無精英班, 但2008年開始有2班普通話班, 所以分班制是: p1升讀p2時會將p1上下兩學期的成績計平均分, 廣東話班中最優的編入2H班, 其次2R班, 最後是2S班, 而普通話班較優的則編入2P, 其次編入2G班. 而升P3時又再將2年級上下兩學期的成績再按上述規則編班, 以此類推, 但至5年級則原班不變升讀6年級. 所以不可以講入了普通話班就不能轉入精英班, 因為與以前已不同.  不知解不解得齊你的疑問.

上面已答得很正確詳盡.而普班好不好就因人而異了,
有些小朋友強項不是語言,而回家後又沒人能幫忙教就.....
不過小朋友在幼園時家長應已略知一二......
而家庭沒普通話背景,......
=學英文無人同您講一樣,..........只係得個背字.
無話好唔好!不過放心啦~P1唔慣都仲可以轉出嚟!
有咩可以打去問鄺主任.
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

醒目開學勳章

Dear Amandavid and maggie
Thanks Thanks....
解釋得好詳細,咁夜都幫我解答,真是感激不盡!!

原帖由 AMANDAVID 於 09-6-28 02:30 發表

據我的了解是: 以前(2007年及之前) 只有1班普通話班, 所以無精英班, 但2008年開始有2班普通話班, 所以分班制是: p1升讀p2時會將p1上下兩學期的成績計平均分, 廣東話班中最優的編入2H班, 其次2R班, 最後是2S班, 而普 ...

你小朋友是不是讀緊普通話?幾年級?

原帖由 ernestchow 於 09-6-28 16:41 發表

你小朋友是不是讀緊普通話?幾年級?

hi ernest,

我的囡讀1年級, 9月升2年級, 普通話G班.

急徵 : 軒尼詩官立小學下午校 P.1課本 & 女生小一校服

急徵:
軒下p.1所有課本 7月5日前 CF.
因學校新生優惠只到7月6日.

另徵求:
軒尼詩官立小學下午校P1~2
女生
夏季& 冬季
校服& 運動服...用品
新舊不拘~
THANKS A LOT~
如有免費送出或平讓,請PM我.
謝謝!
[email protected]
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

急徵 : 軒尼詩官立小學下午校 P.1課本 & 女生小一校服

急徵:
軒下p.1所有課本 7月5日前 CF.
因學校新生優惠只到7月6日.

另徵求:
軒尼詩官立小學下午校P1~2
女生
夏季& 冬季
校服& 運動服...用品
新舊不拘~
THANKS A LOT~
如有免費送出或平讓,請PM我.
謝謝!
[email protected]

軒小個web-site d 通告成日都睇唔到架!!!!

原帖由 cheechee 於 09-7-7 15:04 發表
無奶由成日d 通告都有問題架? 有時就今日download到, 但過了幾天後就話檔案壞左....????

07-09年度中學學位派位結果在學校的網頁已登載, 有27個男仔入咗皇仁, 11個女仔入咗belilos, 好似比以前又好咗, 但有無人知總共155個學生中有幾多個女仔呀?
小六升中排位結果(2007-2009 年)
中 學 名 稱 人數
皇仁書院 27
庇理羅士女子中學 11
金文泰中學 0
何東中學 12
鄧肇堅維多利亞官立中學 29
聖公會鄧肇堅中學 16
聖保羅男女中學 1
聖保祿中學 1
聖保羅書院 1
聖士提反書院 1
高主教書院 1
香港真光中學 2
啟思中學 1
嘉諾撒聖方濟各書院 1
港大同學會 2
天主教郭得勝中學 1
其他英文中學
香港聖瑪加利女書院 2
德信中學 1

以下是軒上的結果: 171名

聯繫中學

人數

百分率

男女生

男生

女生

皇仁書院

30.56%

庇理羅士女子中學

18.75%

鄧肇堅維多利亞中學

12.87%

何東官立女子中學

31.25%

金文泰中學

7.6%

合計

男生共108人,女生共63人

醒目開學勳章 王國長老

恭喜晒.

我所知今年的確多左人叩門及插班呢. 競爭力都幾大呢!

原帖由 cheechee 於 09-7-7 19:54 發表
之前去interview (插班), 見到老師份申請插班(小二)的人名成張A4紙咁多名, 但昨天去註冊原來只每級收6名咋, 真係好好彩呀!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

今年派位也不錯呀.

想問你係 d/l 唔到通告定點呢? 因佢話要 Adobe Reader  8/9 先睇到. 我通常係 d/l 左落黎先. 沒有問題喎.  (如在網開, 我在公司就睇唔到多)

原帖由 cheechee 於 09-7-7 17:14 發表
你真知我心意嘅啫....嘻嘻!

成績很好啊! 上下午都已佔了60個QC 位.
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛