用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

somedo,
雖則不能入普通話班. 但其他班也是有普通話堂喎.. 並唔係冇喎.

分別在於普通話班只係中文同普通話堂時講普通話呢.

原帖由 somedo 於 09-3-4 17:03 發表

謝謝解答!
既然少人出自然無咩位入,睇怕都係渺茫。我本身抽到果間可以有普通話,但派位無軒小咁好,真係魚與態掌,唔識揀。
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

請問軒下是否一間很多功課和深的學校?

有沒有已經有仔仔或女女讀緊軒下的人可以話我知?

例如每天中英數大概有幾多樣, 大概有D什麽.

因我想知到功課壓力大不大.

醒目開學勳章 王國長老

軒下既功課. 平均每天也有 5-6樣.

中、英、數、常也會有功課 (有時普通話堂也會有工作紙的)

各科通常都會有工作紙, 及一些基本抄寫. 如中文詞語/造句 等等.

希望以上資料幫到你
原帖由 joey_lee14 於 09-6-9 19:37 發表
有沒有已經有仔仔或女女讀緊軒下的人可以話我知?

例如每天中英數大概有幾多樣, 大概有D什麽.

因我想知到功課壓力大不大.
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-6-10 17:00 發表
軒下既功課. 平均每天也有 5-6樣.

中、英、數、常也會有功課 (有時普通話堂也會有工作紙的)

各科通常都會有工作紙, 及一些基本抄寫. 如中文詞語/造句 等等.

希望以上資料幫到你
...

通常3年級以下及3年級以上分別太約要做幾多個鐘頭呢?

請問你個小朋友現在是否在軒下讀緊, 他幾年級呢?

因我個小朋友(男仔) 今年9月會入軒下小一, 我好想知到D功課量.

醒目開學勳章 王國長老

joey_lee14,
我忘了告訴你我仔仔現在是小一生. 而5-6樣的功課是現在小一生的功課.

至於3年級以上的. 我不太清楚呢!

要做幾耐. 因人而異. 我識有人個零鐘攪掂晒. 而因仔仔寫字比較慢. 他要大約兩小時才完成!

原帖由 joey_lee14 於 09-6-10 19:25 發表

通常3年級以下及3年級以上分別太約要做幾多個鐘頭呢?

請問你個小朋友現在是否在軒下讀緊, 他幾年級呢?

因我個小朋友(男仔) 今年9月會入軒下小一, 我好想知到D功課量. ...
主愛我

我仔今年在軒下就讀,他告訴我返學好開心,老師同學都好好,軒下的資源好好,每星期都有3課外藉老師教英文,令小孩放胆說英語,其他好多小學一星期祇有1課,叫做好過冇,有2班普通話教中文,我細兒子9月也入學

各位軒下家長, 可否分享一下如何安排小朋友上補習班!

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
因軒下放學時間為六點半. 如距離家很近的話. 應會有人放學後直接到補習社.

但我也知有小朋友是上午補習的.

其他資料我想我未必幫到你. 因暫時我沒有為仔仔找補習班.

原帖由 cheechee 於 09-6-16 19:57 發表
小兒將會在2009年9月插班就讀軒下小二, 想請教各位軒下家長, 如有安排小朋友上補習班的, 是否會安排在早上? 可否分享一下時間 ...
主愛我

小兒剛入表叩門軒下,現很心急正等待interview通知,有少許問題想請教往年叩門入到軒下的家長:

- 是否入了表的都有機會interview?
- interview 是電話通知還是寄信通知?
- 你們是在interview前多少天收到通知的?
- interview 完後何時知結果?是電話通知還是寄信通知?
- interview 的型式如何?是一對一還是小組? 問了甚麼問題?
- 有甚麼是要事前準備好的?

對不起那麼多問題,因為見各位家長都那麼喜歡軒下,小朋友又讀得開心又喜歡學習,我也很想小兒能夠考上呢,軒小今年轉小班,相信今年叩門會比較難了。

先謝謝各位!

想問下,一級或一班有幾多南亞裔小朋友呢?thanks

原帖由 Sindy 於 09-6-17 20:56 發表

我仔個班唔見有,在灣仔區難避免,華仁.St Joe都有

原帖由 ernestchow 於 09-6-17 23:14 發表

我仔個班唔見有,在灣仔區難避免,華仁.St Joe都有

聽講特別多,所以了解一下, thanksssssssssssssssssssss

我接仔放學未見過,我仔反然見個南亞裔小孩着St Joe校服在街上行

原帖由 MorningAnt 於 09-6-17 20:24 發表
小兒剛入表叩門軒下,現很心急正等待interview通知,有少許問題想請教往年叩門入到軒下的家長:

- interv ...

你小朋友而家派左邊間啊? 呢個是你第幾志願, 同埋你第1第2又是甚麽呢?

因為無論AM / PM 都是有好多人扣門, 如果你無選過呢2間或你放得太後, interview的機會就不會太大

回覆 78# ernestchow 的文章

我自己又吾會對南亞裔小孩有反感, 不過好奇他們點上廣東話課堂呢?

醒目開學勳章 王國長老

這個我不清楚. 我有入表, 亦有機會 interview

以郵寄通知的

大約兩星期

- interview 完後何時知結果?是電話通知還是寄信通知?
interview 後約一星期會知結果, 得唔得都係以郵寄通知

- interview 的型式如何?是一對一還是小組? 問了甚麼問題?
舊年為例. 是見學生, 兩位老師見一位學生, 主力問日常生活既事, 沒有花巧野問.

- 有甚麼是要事前準備好的?
我就話比個仔知人地會問d 乜. 叫佢做好本份, 要有禮貌, 叫人午安等等.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Sindy,
我接放學. 唔多留意有南亞裔小朋友. 但印象中小一班是有兩/三個 個名比較特別 (沒有中文名的) 在某班的人名表內.

希望幫到你.

原帖由 Sindy 於 09-6-17 20:56 發表
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-6-18 09:34 發表

這個我不清楚. 我有入表, 亦有機會 interview

以 ...

JoJo,
好感謝你的答覆啊!

請問你舊年在自行和派位階段有選軒下嗎?我不是住在net12所以2個階段都沒有選此校,可能interview都沒有機會了。小兒其實在本區也派到間不錯的小學,不過因為c6話想搬來港島區,所以咪試下幫仔仔叩下門,收的話便會搬屋就仔仔返學。

醒目開學勳章 王國長老

MorningAnt,
學校也貼了告示. 他們會以你有否選校作優先排序去見的. 如在7月2日也未能收到通知, 便代表沒有機會了.

我個陣跨區選這校. (有幸能由頭玩到尾), 咁叩門時也算有機會約見.

祝你好運
原帖由 MorningAnt 於 09-6-18 10:02 發表

JoJo,
好感謝你的答覆啊!

請問你舊年在自行和派位階段有選軒下嗎?我不是住在net12所以2個階段都沒有選此校,可能interview都沒有機會了。小兒其實在本區也派到間不錯的小學,不過因為c6話想搬來港島區,所以咪試下幫仔 ...
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-6-18 10:51 發表
MorningAnt,
學校也貼了告示. 他們會以你有否選校作優先排序去見的. 如在7月2日也未能收到通知, 便代表沒有機會了.

我個陣跨區選這校. (有幸能由頭玩到尾), 咁叩門時也算有機會約見.

祝你好運
...

JoJo,

謝謝!如有幸可以interview,會在這就update大家!:idea:
‹ 上一主題|下一主題