用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區

HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都幾好,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲可以返興趣班

原文章由 Azababy 於 08-7-19 01:28 發表
為何你會選下午? 你覺得那方面好?你是12區的嗎? 派位那間學校?  其實我的首選是上午的,  我覺得下午時間不好用, 放學已好夜, 參加不了課外活動, 全部要將安排到週六和週日, 沒有家庭日...

...

jojo, azababy, 軒仔媽,

你們好, 我仔是第一輪自行入軒下的, 請多多指教.

醒目開學勳章 王國長老

byychan, 軒仔媽,
你好呀.  多多指教. !

原文章由 byychan 於 21/7/08 10:59 發表

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

hello 軒仔媽咪,
咁你是否選讀國語班呢? 為何你咁堅決選下午呢?

原文章由 byychan 於 08-7-21 10:59 發表

醒目開學勳章 王國長老

軒仔媽媽,
我也同意你這點. 因我本身要返工. 如要check功課. 下午班會好一點.

同埋小朋友咁細. 要早起 我覺得幾慘.

原文章由 軒仔媽媽 於 19/7/08 11:23 發表
HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都幾好,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲可以返興趣班

...
主愛我

我仔仔已抽到國語班,夜晚可以同佢一齊做功課及温習,唔洗一早起身返學

原文章由 Azababy 於 08-7-22 13:23 發表
hello 軒仔媽咪,
咁你是否選讀國語班呢? 為何你咁堅決選下午呢?

回覆 #22 byychan 的文章

Where to buy uniform is good?

我仲未買呀, 仔想我帶埋佢去, 我諗住去近自己果間, 細d果間.

原文章由 ernestchow 於 08-7-22 14:52 發表
Where to buy uniform is good?

醒目開學勳章 王國長老

byychan,
你唔帶埋個仔去. 點試清楚. 如唔岩唔駛去兩轉嘛.

想問下各位會否買埋冬季. 定等遲下先買?

原文章由 byychan 於 29/7/08 14:01 發表
我仲未買呀, 仔想我帶埋佢去, 我諗住去近自己果間, 細d果間.
主愛我

回覆 # 的文章

今天才帶兒子去買校服但沒有冷氣褸仔

醒目開學勳章 王國長老

各位,
今早上了學校網頁, 看見有小一編班名單. 基本上係base on 返之前派給小朋友既組別而分班家.

Sep 29 到時見啦

主愛我

軒小?

Hi all mama,

I want to ask if my son hold 15 points,
is there a chance to enter to 軒小am next year?
any mama hold 15 point this year and success to enter ?
please help ......as I need to apply this sept and want to have some more info.
thanks very much !!

醒目開學勳章 王國長老

HanYatMum,
I think you have posted in the wrong message here, since it is PM school not AM School!

for 15 points enter into PM school is more chance (from my own opinion)

原帖由 HanYatMum 於 08-8-29 15:54 發表
Hi all mama,

I want to ask if my son hold 15 points,
is there a chance to enter to 軒小am next year?
any mama hold 15 point this year and success to enter ?
please help ......as I need to apply this ...

主愛我

各位好,
報到先. 呀仔讀 H (A) 班,
妳地小朋友讀邊班?
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

Hello! 我小兒也是H班的, 真好, 在這裡見到朋友了,    上星期五你有陪仔仔返學校嗎? 感覺如何? 我都幾担心他上厠所問題的,

原帖由 rossikwan 於 08-8-30 21:12 發表
各位好,
報到先. 呀仔讀 H (A) 班,
妳地小朋友讀邊班?

家長們会不会做家長義工?

Hi !

我星期六不用返工, 所以我報咗名,  參加帶小組活動個隻。以前阿仔讀幼稚園, 我都有做義工, 我覺得對間學校同阿仔D學校生活都會了解多D!

lklconnie

原帖由 ernestchow 於 08-9-3 00:26 發表

醒目開學勳章 王國長老

暫時我收到通告係講返去幫手整冰皮月飯. 我參加左.

至於星期六如要幫手我諗我都會. 因星期六不用返工嘛.

以前個仔讀幼稚園我都有返去幫手呢
原帖由 ernestchow 於 08-9-3 00:26 發表
主愛我

有冇朋友讀G班?
大家入來傾吓

回覆 # 的文章

Yes,我兒子和你小朋友同1G,他好開心返學