用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區

hi, 你好,

我想了解人數是否近乎小班? 有無人15分第一輪入到小一? (教統局規定應有20% 學位for 15?)

軒小下午校家長

原文章由 byychan 於 07-10-11 16:50 發表
hi, 你好,

我想了解人數是否近乎小班? 有無人15分第一輪入到小一? (教統局規定應有20% 學位for 15?)

I am軒小下午校家長~人數是近乎小班~28-35 人一班

Any problem in 小一銜接問題 (especially in English course)? due to my son will choice 香港真光中學幼稚園 to study.  This school has no tests, examinations, etc.

Is 軒尼詩官小 course (especially in English)
difficult? Is my son suitable for 軒尼詩官小?

Sorry for any incovenience caused.

Please share

mouse 23,

THANKS. 我兒九月會入讀下午校, 真的甚麼也不太清楚, 但對主任的印象很好... 多多指教.

原文章由 mouse23 於 08-2-22 11:49 發表

I am軒小下午校家長~人數是近乎小班~28-35 人一班

軒小大概每個星期都要默中文及英文,有時都會隔星期默,而英文內容ok,唔算深,每次默書會由書內抽出約12句,印張紙比你溫,唔駛成課溫.
今年學校arm arm轉左,一年2次測驗,2次考試,升咩班係睇2次考試成績既平均分,大約頭70名可以升入精英班.
講住咁多先,有其他問題再問啦!

想問下 中,英,數及常用什麼出版社教科書? 因小兒會插班, thanks...

hugub

Hi Jazzdawn,
請問上午校和下午校,边間比較好D呢?請指教!

Thanks!

原文章由 jazzdawn 於 08-6-1 02:04 發表
軒小大概每個星期都要默中文及英文,有時都會隔星期默,而英文內容ok,唔算深,每次默書會由書內抽出約12句,印張紙比你溫,唔駛成課溫.
今年學校arm arm轉左,一年2次測驗,2次考試,升咩班係睇2次考試成績既平均分,大約頭70 ...

回覆 #7 andybebe 的文章

小六升中排位結果(2006-2008 年)
中 學 名 稱 人數
皇仁書院 28
庇理羅士女子中學 10
金文泰中學 2
何東中學 10

鄧肇堅維多利亞官立中學 20
聖公會鄧肇堅中學 19
聖保羅男女中學 1
拔萃女書院 1
張祝珊中學 1
瑪利曼中學 1
旅港開平商會中學 1
聖若瑟英文書院 1
香港真光中學 2
香港華仁中學 2
筲箕灣官立中學 1
嘉諾撒書院 1

優才中學 3
中華基金中學 2

醒目開學勳章

原文章由 ernestchow 於 08-7-8 15:30 發表
小六升中排位結果(2006-2008 年)
中 學 名 稱 人數
皇仁書院 28
庇理羅士女子中學 10
金文泰中學 2
何東中學 10

ernestchow,

多謝你的資料,但唔知我有無誤會,(2006-2008年)結果?
係咪即係三年內28人入皇仁?10人入庇理羅士?....
請多多指教

回覆 #9 sandwichmum 的文章

This is update 2008. It is very good result.http://203.198.185.134/page.action?id=92

Wow!! This year's result is better than last year. Congratulations to the principal and all the teachers in 軒小下午校

'2006-2008' means this batch of students studying P.5 in 2006-07 and P.6 in 2007-08. These two years' academic results are used for ranking students.

原文章由 sandwichmum 於 08-7-8 21:08 發表

ernestchow,

多謝你的資料,但唔知我有無誤會,(2006-2008年)結果?
係咪即係三年內28人入皇仁?10人入庇理羅士?....
請多多指教

Hi, 我小兒也9月入讀小一, 今星期六會考分班試, 我小兒不能選普通話班,  因是叫門入的, 你小兒呢?

原文章由 byychan 於 08-4-3 16:13 發表
mouse 23,

THANKS. 我兒九月會入讀下午校, 真的甚麼也不太清楚, 但對主任的印象很好... 多多指教.

醒目開學勳章 王國長老

Hi Azababy,
小兒也是叩門入到這校. 明天是要考分班試嗎?? 你點知. 點解冇聽學校講既? 小一不是沒有分班的嗎?

原文章由 Azababy 於 10/7/08 23:27 發表
Hi, 我小兒也9月入讀小一, 今星期六會考分班試, 我小兒不能選普通話班,  因是叫門入的, 你小兒呢?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Azababy and JoJo,

請問你們之前填是否在自行,大抽獎甲及乙第一都選軒官,另外請問你們的小朋友是否在校成績都很標青或有奬拿,所以都能成功叩門軒官,因為9月要選了,我想作個參考

謝謝。

我在7月2日註冊那天,老師不是給我們一份資料嗎? 有兩日小一生的安排, 1. 12/7(9:00-11:00)
           2. 29/8(小一迎新日)
你可以check吓!
不過因那天天氣問題已取消了. 等到29/8分班時我們再聯絡, 睇吓我們會唔會有緣同一班. goodluck!

原文章由 JoJo 於 08-7-11 15:27 發表
Hi Azababy,
小兒也是叩門入到這校. 明天是要考分班試嗎?? 你點知. 點解冇聽學校講既? 小一不是沒有分班的嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Azababy,
係囉. 7月12 不能見面. 就等8月29日罷.

原文章由 Azababy 於 15/7/08 19:36 發表
我在7月2日註冊那天,老師不是給我們一份資料嗎? 有兩日小一生的安排, 1. 12/7(9:00-11:00)
           2. 29/8(小一迎新日)
你可以check吓!
不過因那天天氣問題已取消了. 等到29/8分班時我們再聯絡, 睇吓我們會唔會 ...

[ 本文章最後由 JoJo 於 08-7-16 12:15 編輯 ]
主愛我

Jo Jo,
請問你的小朋友是在那日叩門面試的呢? 大約有多少位小朋友? 我小兒是在24/6下午5:00接見的, 那天大約有廿多位小朋友, 你知唔知軒小下多唔多人叩門呢? 是否所有叩門的都收嗎? 其實我都有叩上午, 但不幸...........!! 上午校接見那天大約有60-70人, 但只收15位. 你有叩上午嗎?

原文章由 JoJo 於 08-7-16 09:08 發表
Azababy,
係囉. 7月12 不能見面. 就等8月29日罷.

醒目開學勳章 王國長老

Azababy,
咦.. 我應該同你同一天面試喎. 是否所有叩門都收我就不知道了.

我沒有叩上午. 因我一心一意揀下午校呢.

原文章由 Azababy 於 16/7/08 23:20 發表
Jo Jo,
請問你的小朋友是在那日叩門面試的呢? 大約有多少位小朋友? 我小兒是在24/6下午5:00接見的, 那天大約有廿多位小朋友, 你知唔知軒小下多唔多人叩門呢? 是否所有叩門的都收嗎? 其實我都有叩上午, 但不幸....... ...
主愛我

為何你會選下午? 你覺得那方面好?你是12區的嗎? 派位那間學校?  其實我的首選是上午的,  我覺得下午時間不好用, 放學已好夜, 參加不了課外活動, 全部要將安排到週六和週日, 沒有家庭日...

原文章由 JoJo 於 08-7-17 09:03 發表
Azababy,
咦.. 我應該同你同一天面試喎. 是否所有叩門都收我就不知道了.

我沒有叩上午. 因我一心一意揀下午校呢.