用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試一問?
go

升中面試一問?

請有經驗的家長,可否分享小朋友升中面試時所答的問題?
另文件方面, Interview是否會在三月(自行收生)?是否要帶上,下學期手冊? 因我女上次下大雨時,書包內有幾本書濕左, 但六年班上學期本手冊(即宜家用更).有好幾頁濕到連字都化哂.
唔知點算? 中學唔知會唔會只要學生帶六下手冊就得呢?
請教下小妹. 謝謝!

我都好想知道程序係點,要預備同留意啲乜嘢!請問有冇好心人可以指點迷津,同大家分享吓!Thanks a lot!

原帖由 sisima 於 09-10-14 13:49 發表
另文件方面, Interview是否會在三月(自行收生)?是否要帶上,下學期手冊? 因我女上次下大雨時,書包內有幾本書濕左, 但六年班上學期本手冊(即宜家用更).有好幾頁濕 ...

多留意時事
此外,學校睇是成績表,而唔係手冊。
加油!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

there will/should be some Talk about the f.1 admission procedure at school

no worry!

醒目開學勳章

有些中學會睇手冊因為主要看家長會唔會唔理小朋友的野!

原帖由 elok2009 於 09-10-20 13:19 發表
there will/should be some Talk about the f.1 admission procedure at school

no worry!

手冊真係無帶喎!
ID card 就要。

原帖由 sisima 於 09-10-14 13:49 發表
另文件方面, Interview是否會在三月(自行收生)?是否要帶上,下學期手冊? 因我女上次下大雨時,書包內有幾本書濕左, 但六年班上學期本手冊(即宜家用更).有好幾頁濕 ...

五及六年級成績表就一定要, 有啲中學四年級成績表都要睇。

我個仔舊年自行考兩間中學, 其中一間要睇個人資料夾(portfolio), 所以最好影印定成績表, 證書及獎項。

其實各間中學要求都唔同, 你因應佢哋要求做就得。

而我舊年就第一頁用表格形式做咗個"個人資料表(profile)", 第二頁叫個仔手寫咗一張簡單的自我介紹, 個人喜好同埋最強項目(要簡單清晰), 然後第三頁放成績表(影印本),之後放校長推薦信(而家好叫定學校寫, 不過唔係間間學校校長會幫你寫, 因為自行收生階段喺一月要交表), 然後係近年證書及獎項一覽表,要精簡易睇, 一覽表我分開咗校外同校內, 然後附上證書獎項影印本。

我個仔舊年面試, 一間係分兩部份, 小組討論及老師單對單問題(約30-45分鐘)全英語對答。而另一間中學就有1st in 同2nd in, 1st in 係兩個老師對一個學生面試10分鐘, 中英文都要問,  2nd in 就要見埋家長。

好多中學都會話俾你知面試形式, 放心!!

你d資料好有用又詳細呀! 多謝分享!
可唔可以講你仔仔見邊間中學呀? pm都得, thanks!

原帖由 maglam1985 於 09-11-4 20:50 發表
放心喇!
我冇聽過要帶手冊, 五及六年級成績表就一定要, 有啲中學四年級成績表都要睇。

我個仔舊年自行考兩間中學, 其中一間要睇個人資料夾(portfolio), 所以最好影印定成績表, 證書及獎項。

其實各間中學要求都唔 ...
《常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭?》 《而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求。》

每間學校各有不同, 面試通知信上一般會列明需要帶的各項資料.

好多謝大家! 對我好有用.

原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-4 23:05 發表
你d資料好有用又詳細呀! 多謝分享!
可唔可以講你仔仔見邊間中學呀? pm都得, thanks!

薯仔阿ME ,
唔方便講, 自己估吓!?

你睇咗我俾你嗰份"升中錦囊"未? 對你有冇幫助呢?

我女兒今年已升中一, 上年小學校長話有部份中學要收小學手冊看.

係呀, 有學校要睇手冊架, 睇吓個學生會唔會成日欠帶課本或者欠交功課........