用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 2009剛入小一家長請指教
go

2009剛入小一家長請指教 [複製鏈接]

請問你地而嫁返全日嘅有幾多功課,因為我之問過半日d小朋友佢話一日得3-4樣功課。唔知道而嫁會唔會好多呢?
   0    0    0    0

原帖由 yummivio 於 09-10-13 23:49 發表
請問你地而嫁返全日嘅有幾多功課,因為我之問過半日d小朋友佢話一日得3-4樣功課。唔知道而嫁會唔會好多呢?

yummivio,
其實每日都差唔多3-4樣,weekend會多d,約6-7樣,不過有時加埋默書/評估呢日,都真係好鬼忙,sat & sun都俾晒佢......

請問會唔會一樣已經要做好耐?多唔多要父母一齊做嘅勞作或搜集資料個d功課...唔該晒

醒目開學勳章

原帖由 yummivio 於 09-10-14 22:46 發表
請問會唔會一樣已經要做好耐?多唔多要父母一齊做嘅勞作或搜集資料個d功課...唔該晒

咁又唔係真係多到好利害既~每班既功課量都唔同,而我阿女嗰班,佢都ok,功課大多係學校做左,返家係對功課多囉!
親子勞作就唔多喇~佢地通常係學校自己做哂先帶回家,而搜集又仲未有喎~依家多數係抄生字,作業,工作紙,書本習慣性~有閱讀計劃~
[

係wor,唔知係咪因為傳統學校,親子功課/資料搜集真係唔多覺,除左親子閱讀。

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-15 12:35 發表
係wor,唔知係咪因為傳統學校,親子功課/資料搜集真係唔多覺,除左親子閱讀。

咁又唔係呀!我覺得係仲未高班d,再升上去可能又唔同....
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-15 13:33 發表

咁又唔係呀!我覺得係仲未高班d,再升上去可能又唔同....

唔好掛

好多謝Xenc同dudu19812002你地回覆!不過我都好怕做呢d功課,因為而嫁我小朋友一個星期都有一次資料搜集同一次親子畫畫。又要個個星期默書,真係好似你地講咁好多時d時間比晒佢!我唔想搵d咁親子嘅學校

原帖由 yummivio 於 09-10-16 10:44 發表
好多謝Xenc同dudu19812002你地回覆!不過我都好怕做呢d功課,因為而嫁我小朋友一個星期都有一次資料搜集同一次親子畫畫。又要個個星期默書,真係好似你地講咁好多時d時間比晒佢!我唔想搵d咁親子嘅學校 ...

親子學校 呢個名好得
我成日覺得親子功課攪到我無晒時間親子,一日到黑就係做學校果d,又係香港教育本末倒置一大傑作
‹ 上一主題|下一主題